Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

söndag 28 mars 2010

Medaljregnet över regionen!

Årets svenska mästerskap bland yngre juniorer och ungdomar är avklarade och det bör konstateras att region 1 håller god kvalitet! Yngre junior-SM i Sunne sammanfattades för några veckor sedan och det blev bl a två guld och ett brons till AK Vännäs John Eklund samt en lagmedalj till västerbottensklubben och regionen. Lotta Säfvenberg och Lisa Blomqvist tog inte helt oväntat också guld!

Bildkällor: Tärna IK Fjällvindens officiella hemsida

Nu summerar vi Ungdoms-SM och det blir återigen ett medaljregn över regionen. Magdalena Fjällström står för taktpinnen och får med sig förstaåringen Hildur Karlsson på "resan" genom årets höjdpunkt. Kim Wiklund hakar inledningsvis på och tar guld i inledande Super-kombination. Plats för skådespelet är Tärnaby och väderförhållandena under de inledande fartdagarna var bästa möjliga.


Magdalena tar totalt tre guld och två silver och står på benen i alla dicipliner. Slalomen på söndagen blir en uppvisning av sällan skådat slag. Det var länge sedan jag såg en sådan överlägsenhet och jag slås av hennes vinnarskalle. Första åkets bana innehöll ganska långa avstånd men trots allt några kniviga tempoväxlingar, som kom att "fälla" ett flertal åkare i startfältet. Andra åket sattes av Patrik Fjällström, d v s Magdalenas far. I ett sådant avgörande skede vet jag inte hur de allra flesta skulle tänka men jag är tämligen säker på att man inte skulle utmana allt för mycket, men "Putte" lägger en svår bana! Beundransvärt, för vilka risker satte han inte sin egen dotter i. Magdalenas kommentar efter åket gav i vart fall mig känslan att hon inte fått några fördelar med sin far som banläggare. Vanans makt är dock stor, "Puttes" banor ser alltid ut så, menar de flesta. Magdalena var beredd och hon löste detta på ett fantastiskt bra sätt. Det "hakar" sällan upp sig för den tjejen. Hon "rinner" igenom banan som ett flytande vatten och drygar ut sin ledning så att det liknar en ren och skär utklassning! Segermarginalen med 3,26 SEK säger oss att Magdalena sällan gör ett safe-åk. Tack för uppvisningen! Tvåa blir Emma Hector och trea Hildur Karlsson, ännu en medalj för Region 1.

Hildur Karlsson från Bygdsiljum, född 1996, överaskar med topplaceringar! Hildur är en tävlingsmänniska som trots sin låga ålder besitter god skidkompetens. Hon är smidig och följsam och råkar sällan ut för oväntade problem i banan. Hildur tar placeringarna 8-3-7-7-3 vilket är en kanoninsats! Med fortsatt bra träning inför nästa säsong lär hon tillhöra toppskiktet i USM 2011!

Moa Holmgren, AK Skellefteå och åkare i Team SAP 2009/2010, avslutar USM på lördagen med att åka till sig en nionde (9) plats. Hon var 14:e i super-kombinationen där hon i andra åket (slalom) hade chans till avancemang till avslutande Team Future-drabbning i franska Val d'Isère. Hon lyckades dock inte fullt ut i den flacka terrängen i Anjabacken men avslutar USM på ett bra sätt!

Kirunas nya malmtåg!
Norrbottens Isak Klein från Kiruna, född 1996, visade under B-finalen i Sundsvall 2009 att han var en skidåkare att räkna med! Ett år senare åker han till sig en meriterande 9:e plats i USM storslalom i Anja-backen och 10:e plats i Super-G, där han förövrigt blir bästa 96:a. Kanske liknar lutningen Kirunas hemmabacke men det gör inte prestationen mindre bra utan jag kan glädjande konstatera att Isak med detta resultat bär upp Norrbottningarnas "gloria" tillsammans med Piteås Johanna Mäntylä. Viktor Fredriksson, även han från Kiruna, åker in på 11:e plats i slalom vilket gör KBK till näst bästa klubb i region 1, kul! Dessutom är jag tämligen övertygad om att, om Isak Klein hunnit med sista kombinationen i slalomtävlingen, han varit med bland topp 7-8. Även Kirunas Sofie Gidlund, även hon född 1996, levererar fin åkning och blir intressant att följa framöver.

Vi summerar alltså nio (9) individuella medaljer av trettio möjliga och dessutom tre (3) lagmedaljer och många fler bra prestationer. Det gör Region 1 till vinnare i mina ögon, när de i princip tar en tredjedel av medaljskörden i Tärnaby. Det kallar jag medaljregn!

Smolk i bägaren, trots framgångar, blir den händelse som drabbar Kim Wiklund inför slalomtävlingen. Under kvällen före tävling är det sannolikt så att någon eller några personer, illvilligt eller av outgrundlig anledning, skruvar ner fjädertrycket på Kims frambindningar till slalomskidorna. Med i princip helt "lösa" frambindningar kastar han sig ut i slalombanan med hopp om nya medaljer men resan blir kort. Skidan släpper och USM avslutas i moll för Kim. Mycket tråkigt och dessvärre otroligt skandalöst och lika svårbegripligt. Ingen idé att gråta över spilld mjölk men av detta lär vi oss att materialet inte bör lämnas utom uppsyn och att tex bindningar måste kontrolleras innan start.

Återigen, tack för uppvisningen som alla regionåkare gav oss och tack för det goda ledarskapet från alla inblandade!

Inga kommentarer: