Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

lördag 21 augusti 2010

Det "bubblar och sjuder" i alpinvärlden!

Bild: En allt mer taggad veteran!

Nu börjar det röra på sig. Vi vaknar sakta men säkert ur sommarvilan och de allra flesta har precis fått sitt alpina material. Pjäxor, sulor och skidor skall "passas in" för bästa möjliga effektivitet i svängen. Jag har haft en skön sommar och inte ägnat någon tid i bloggandet, men nu känner jag hur det tar fart!

Ett flertal nykläckta juniortalanger flyttar i veckan till sina nya hem, runt om på landets olika skidgymnasier och tvåorna laddar för en ny stenhård träningshöst och så småningom en hyfsad breaktrough under vintern.

Jag läser med glädje att flertalet äldre alpina talanger söker sig ut i världen för nya utmaningar i jakt på en god form när tävlandet kommer igång. Många har förhoppningsvis tagit chansen i sommar och hittat en ännu högre fysisk nivå vilket skall ge dem fördel under vintern. Rebecca Gunnarstedt, IFK Kåbdalis, är en av dessa!

Rebecca befinner sig i Chile på läger under ett flertal veckor. Hennes rapporter från landet på andra sidan Atlanten påvisar utan tvekan att hon har det bra! Hon tränar tillsammans med ett Kanadensiskt team som hon lärde känna i Australien förra året. I Chile tränar de en hel del fart vilket Rebecca brinner lite extra för. Rebecca tillhör från och med denna säsong Kåbdalis Working Camp, en helt ny företeelse på "alpinhimlen" på hemmaplan i Sverige. Det skall bli oerhört intressant att följa deras resa mot den absoluta toppen.

Jag tar även del av amerikanen Greg Needels träningsresor i skidvärlden over there. Surfa in på Gregs hemsida, se länk på www.masterskier.blogspot.com, och läs hans uttömmande inlägg som tar upp både det ena och det andra. Greg befinner sig för närvarande också i La Parva, Chile. Greg driver ARC, Alpine Race Consulting och är sannolikt en del i USAs framgång på alpinsidan. Han har nog mer snö under fötterna än någon annan, om jag får gissa. Jag passar på att "bädda in" en kort sekvens från amerikanska damers GS-träning. Erkänn att det ser underbart ut!



En annan kul iaktagelse är UHSKs Tim Lindgrens framfart i Australien och Nya Zeeland! Han tillbringar stora delar av sensommaren på turné tillsammans med Johan Öhagen och Fredrik "Turbo" Söderberg. De radar upp fina placeringar och Tim har putsat FIS-pointsen rejält ner till ca 13. Två segrar, en andra plats och flera tredjeplatser har det hunnit bli, vilket är kanonbra! Det "luktar" rejäl återkomst till hetluften för umekillen!

Sveriges damer har varit, och kanske är, i Coronet Peak, Nya Zeeland och laddar för vad vi får hoppas blir vinterns revolutionen! Med till stor del ny tränarstab verkar det också vara mycket positiva "vibbar" i luften. Det blir förstås extra intressant att se hur de står sig i konkurrensen när det väl kommer igång, och som tur var får vi bevittna detta på plats i Sölden i oktober. Ett blogginlägg kring premiären kommer, var så säker!

Herrlandslaget har kört sitt premiärläger i Mölltal eftersom Juvass stängde pga snöbrist. Det har blivit sju dagar med mycket bra skidåkning! Intressant att en glaciär i Österrike på endast 3000 meters höjd kan erbjuda sådant bra underlag redan under sensommaren. Oj vad jag hoppas att vi slipper glaciärstenen i Sölden, V43 ;-). Well, det skall bli intressant att se om herrarna kan ta tillbaka lite respekt i storslalomgrenen. Fjolårets GS-prestationer var undermåliga och jag tycker att det handlar mest om att anpassa sig till ny teknik. Fokus måste ligga mer på att åka fort, i synnerhet öka farten i ingång sväng, eller som amerikanen säger, gain speed. Sverige behöver en erfaren "Dane Spencer" med GS i fokus, eller? Borde inte en storåkare som Fredrik Nyberg ha en plats i träningsverksamheten, inget ont menat i den uppställning som finns nu utan bara en stilla undran på bloggen. Det skulle vara intressant att höra hur diskussionerna går. Hoppas vi får anledning att komma tillbaka till detta och hoppas att grabbarna skött fysträningen i sommar.

I helgen försvann värmen och vi ser vintern komma i horisonten! Det skall bli kul det här!

Avslutningsvis ett klipp från Mattias Hargins officiella hemsida, avdelning träningstips. När du klarar detta är du stark!

Träningstips 3 from Mattias Hargin on Vimeo.

Inga kommentarer: