Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

måndag 29 november 2010

Vilken dag det blev!

Bild: Patrik Järbyn dammar på nedför backen på nytt!

Succe för de alpina åkarna! Den 28:e november blir ett datum som vi sent glömmer i Region 1. Om vi räknar Patrik Järbyns 4 år vid skidhemmet i Tärnaby som tillräckligt för att "skriva" honom som västerbottning, ja då vet regionyran inga gränser. Som vanligt får vi norrbottningar rida i skuggan av vår länsgranne som lyser upp vägen åt oss. Men var så säker, i suget bygger norrbottningen upp planer på att rycka! På hederligt cykelmaner blir vi starka tillsammans även i framtiden! Vi lägger oss i rygg på varandra och snart bör det nog vara dags för oss att dra igen.

Patrik Järbyn, världens snabbaste glidare, och då skall jag inte längre nämna hans ålder - för det börjar bli aningen tjatigt. Det är hög tid att respektera honom som den stjärna han är! I en av världens tuffaste sporter bemästrar boråskillen suveränt tuffa pister vilket förtjänar rampljusets värme. På min blogg har han alltid ett ljus riktat mot sig och efter den 28:e är han åter i blickfånget med sin 7:e plats i Super-G och inte minst för sin tredje bästa tid på störtloppsträningen i Lake Louise, dagarna innan. Stort GRATTIS!

Bild: Maria Pietilä-Holmner tar sin första seger i Världscupen!

Dessutom visar två andra västerbottningar något nytt! Vår stora stjärna Maria P-H står emot trycket på ett imponerande sätt och sätter alla tvivlare på plats, inklusive sig själv! Pressen på denna dam är stor och någonstans börjar hon "bottna" i detta och konstatera att det inte blir bättre av att gå omkring och vara nervös inför tuffa utmaningar. Hon fokuserar den 28:e på att göra det hon älskar och det hon vet hon är bra på, åka slalom fort och kontrollerat! Hon slutade sannolikt att tvivla på sin förmåga, likt den där magiska morgonen inför OS-slalomen i Vancouver. Jag rankar hennes bedrift som en av de största genom tiderna från en luttrad och rutinerad åkare på världscirkusen. Det är inte lätt att ta sig i kragen som hon gjorde, när man åkt år efter år och där silvermedaljen från VM i åre 2007, inte börjat blekna, men dock blivit aningen dammig. OS-insatsen och uppryckningen i fjolårets slalomtävling, efter den totala genomklappningen på storslalomen, var första steget av förvandling från en talangfull slalomtjej från Umeå med en del "tävlingsspöken" bakom örat till en stor världsstjärna. Den 28:e november 2010"föddes", för lång tid framöver, ett "nygammalt" ansikte för svensk alpin skidåkning! Gud va kul!

Den andra västerbottningen, Sarah Olsson, AK Vännäs, gör en miniatyr av en suverän prestation. Hon vinner söndag den 28:e FIS GS i Tärnaby före hemmatalangen och förstaårsjunioren Magdalena Fjällström, som dagarna innan vunnit sin första FIS SL i sin första tävlingshelg som junior, även hon Region 1-åkare...hmmmm, förlåt Västerbottning. Det känns som att historien upprepar sig. Ifjol häpnade alpinfolket när Lotta Säfvenberg och Lisa Blomqvist kom som en stormvind och nu händer det i princip igen, dock med ett något svagare startfält - men ack så imponerande. Sarah gör en 36a vilket skall jämföras med Lottas 29a i slalom från samma tävlingshelg ifjol. Sarah samlar ihop sig inför andra åket trots pressen - och levererar, vilket gör att hennes bedrift blir ett stort kliv framåt. Av självförtroende bygger man broar till nya fina prestationer och med detta i ryggen fick Sarah en bra start på säsongen. Grattis Sarah!

Bild: Magdalena Fjällström, Tärna IK Fjällvinden, imponerar i sin första FIS!

Magdalena Fjällström! Med raden 2-1-3-2 under din premiärhelg, slår du nog alla föregångare! Inte för att vi inte räknat med dig, snarare tvärtom! Du var väntad likt en morgonbris i skärgården men du stod upp mot förväntningarna och gav oss känslan - vad var det vi sa. Vad säger man? Stabiliteten själv, trots din ålder. Du fixar de allra "jävligaste" banorna, vilket tyvärr få tjejer gör - och även killar. Du kan konsten att lägga omkull och skapa vinklar och det skall bli mycket intressant att följa din framfart under säsongen. Du är en stor förebild för dina jämnåriga och tjejerna som kommer underifrån. Grattis till en fantastiskt bra ingång till den internationella scenen!

Som om det inte var nog! AK Vännäs slår till igen och sätter den lilla slalomklubben på kartan genom John Eklunds 2.a plats i söndagens (28:e) storslalomrace. Killen har jag skrivit om förr. Redan vid sin första FIS i Tärnaby för ett par år sedan, visade han att hans skidkänsla räckte för topp 10 i hyfsat motstånd. Nu gör han en till 46a (FIS-points) genom sin andra plats, vilket han också lyckades med i Bergsjö ifjol, när han blev 19e och 22a man. Det säger en del om motståndet men självförtroendet tar han med sig och i framtiden finns han med i absoluta toppen, sanna mina ord.

GRATTIS än en gång, till Er alla!

Nu hoppas jag på Anton Lahdenperä, så det blir nån ordning. Eller varför inte Rebecka Gunnarstedt eller varför inte Daniel Steding eller Gustav Lundbäck eller nån med lite lite norrbottensblod i ådrorna. Snälla ryck i nästa backe! ;-). Håll utkik på Anton och Daniel i Åres Europacup på onsdag och torsdag! Tre västerbottningar och två norrbottningar kommer till start av totalt 21 st svenskar!

Inga kommentarer: