Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

fredag 30 september 2011

Inför säsongen - titta i backspegeln! 10 punkter med råd!

Nu närmar sig säsongen med stormsteg! För världsstjärnorna och för vissa skidgymnasier är den i allra högsta grad redan här. Snöläget i mellaneuropa är inte det bästa men rapporterna från bl a Stubai, och inte minst Saas fee, vittnar om bra skidåkning! Sölden har ännu bara två backer på Rettenbach igång men värmen i alperna byts så sakteliga mot kallare vindar och nederbörd. Så har det alltid varit och så lär det väl bli...

Först en reflektion ...med viss oro, inte minst med tanke på glaciärernas sakta erodering men ack så synliga, kan en reflektion vara på sin plats. Hur ser framtiden ut kan man fråga sig? Har vi alpine skiracers någon sådan? Om inte det allt varmare klimatet eliminerar oss på sikt är det kanske troligt att det internationella skidförbundets (FIS) "högdjur" gör det! De riskerar, enligt mig, att "erodera" intresset för sporten med sitt senaste beslut, avdelning säkerhet. Snacka om galenskaper! Så likt ett aprilskämt, men alldeles för tidigt!

Hur kan man bara få får sig att en radie på närmare 40 meter på storslalomskidor skulle gynna sporten? Jag har undvikit att kommentera det tidigare med tron att det hela var ett dåligt skämt och att det nog inte skulle bli något av detta. Med en dåres envishet tror jag fortfarande inte på att det blir verklighet om nu någon har någon sans i kroppen som beslutsfattare. Vi som vet hur det var "back in the old times" vill ju förstås inte tillbaka men tänk de ungdomar som är uppväxta i "carvingeran" som nu måste finna sig i galenskapen. Jag har inte ens dryftat mig att läsa reglerna kring detta, jag vill bara blunda... Vi som verkar i småbackarna kring norrlands kustland kommer förevigt att förpassas till slalomgrenen och inom några år minns ingen grenen "storslalom", som av de allra flesta ansetts som det allra vackraste rörelsemönster som finns inom alpint. Hemska tanke, väck mig från denna mardröm! Snälla.

Tack för den käftsmällen FIS och tack för att du tog en bit för mitt alpinhjärta och för att du så "pampigt" trampade ner det i gruset.

Dr Jim Taylor

Nu till något mer intressant och som kan behövas i framtiden! ;-) Jag gillar Jim Taylor, psykologiedoktorn från amerika som varit konsult för bl a USAs alpina lag. Jag vill därför återge lite av hans goda råd inför säsongen. Jag refererar därför till Jim, som tycker att vi ofta missar den mentala delen i sporten. Vi väntar ofta till efter ett flertal DNF innan vi tar tag i ett allt för sargat självförtroende. Han vill att vi tittar tillbaka på tidigare säsonger och lär oss av dessa. Fysträning och teknikträning gör vi i förebyggande syfte! Jim hoppas att du som förälder gjort din analys för att stödja på rätt sätt och ser på den mentala biten som en förebyggande övning. Jim har punktat upp några viktiga råd inför säsongen, mest riktat till dig som förälder men passar bra in på tränare också.

1. Ställ friska förväntningar och mål som fokuserar på det roliga, ansträngning och långsiktig utveckling.

2. Se till att du och dina barn vet sitt ansvar och se till att du gör ditt jobb och inte deras.

3. Se till att din unga alpinist strävar efter högsta kvalitet snarare än perfektion.

4. Låt dina barn lära av misslyckanden, så att de lär sig att inte frukta dessa.

5. Sätt ditt barn i situationer där de känner sig utmanade och inte möter övermäktigt motstånd.

6. Beröm dina barn på ett sätt som kommer att främja en verklig självkänsla och självförtroende.

7. Uppfostra barn som “successful achievers”, vilket innebär att de har självkänsla, ansvarskänsla och känslomässig behärskning.

8. Oavsett om dina barn är så kallade begåvade eller inte, fokusera alltid på deras insats.

9. Var lyhörd för hur framgång påverkar din unga alpinist.

10. Låt dina barn uppleva besvikelse och andra mindre trevliga känslor.

Inga kommentarer: