Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

torsdag 27 januari 2011

En bra start för Hemmacupen!

Helgen som passerade bjöd på säsongspremiär för USM-kval i Region 1 för 14-15 åringar men även premiär för Hemmacupen, +16 år! Bygdsiljums backe i Västerbotten var skådeplats och klubbarna UHSK, AK Skellefteå och Bygdsiljums SK stod som arrangörer, i årets första slalomtävling.

Vi tackar särskilt sponsorerna för att Ni ger den breda skaran unga alpina talanger en bra start på junioråren!



A-åkarna var 45-50 stycken till antalet och de visade stundvis upp mycket bra skidåkning! Underlaget var snällt, greppigt och framförallt rättvist. Banorna bjöd på bra variation och vädret har kanon! Tävlingarna bjöd inte på några direkta överraskningar i resultatlistan, utan en ganska "förväntad" start på USM-kvalen. Favör av "hemmabacke" blir extra tydligt i tex Bygdsiljum, enligt mig. Backen har en kant och en mindre brant som till viss del går på skrå, som för den oerfarne ses som ett hinder snarare än möjlighet. Hildur Karlsson och junioren Kim Wiklund visade på hög klass och fart rakt igenom. På tjejsidan var UHSK-gänget snäppet efter med god vana av backen och resterande åkare, generellt, strax därefter. Kiruna tar dock tre guld och en tredjeplats genom Klein och Gidlund vilket för en stund sätter strålkastarna på Norrbotten, i en annars så given västerbottninsk succe! Hannes Grym står även han i en "egen" klass strax därefter. Moa Gabrielsson, Piteå, Gustav Lundgren, Arvidsjaur och Luleås Daniel Sjöström är några av de som hänger med bra i toppen och A1:an Max Larsson från Piteå visar upp snabb åkning och förmåga att "släppa skidorna".

Hemmacupen är som bekant på "besök" på A-åkarnas "arena" i samband med varje USM-kval i vinter! Målet från Hemmacupens sida har bl a varit att lyfta hela arrangemanget vilket jag tycker att vi bidrog med. Med en smått imponerande uppsättning banderoller och beachflaggor förgylldes arenan med diverse sponsorbudskap. Sponsorerna Hemmabutikerna, Boliden, Polarbröd och Bioenergi i Luleå placerades varsamt och genomtänkt ut under ledning av Hemmacupens "motor", Sven-Rune Olofsson. Ett långvarigt och gediget arbete "kulminerade" på fredagskvällen i en jäkligt snygg paketering av arrangemanget. De spontana reaktionerna var wow! Ord och meningar som "snyggt", "vilket arbete", "jättebra" osv haglade fritt under dagarna två. I kombination med väl genomfört arrangemang lämnade vi Bygdsiljum med ett leende på läpparna. En kort muntlig utvärdering från åkarna gav bra utfall. En förstaårsjunior uttryckte bl a stor glädje över att ha kommit i mål fyra åk av fyra möjliga under helgen, jämfört med inget åk i hennes tidigare tuffa FIS-starter. Med den glädjen ser vem som helst fram emot nästkommande utmaning, enligt min mening!



Hemmacupen i Bygdsiljum var en nationell tävling vilket begränsade antalet åkare en aning. Vi i organisationen är dock mycket nöjda med premiären och nu stundar snart en ny tävlingshelg för cupen, den 5-6/2 i Kåbdalis. Där blir det FIS ENL och två storslalom! Anmälningarna strömmar in och det ser mycket bra ut, so far. Ett gäng från Narviks Skidgymnasium har anmält sig och även skidhemmet i Tärnaby har visat intresse. Piteå Alpina står som arrangör och racet kommer att sluta nere på isen nedanför Lasseliften, en helt ny sträckning med fallhöjd 205 meter och nypremiär för tävlingsarrangemang i Kåbdalis. För många år sedan, någon gång runt tidigt 80-tal och före det, fanns "Trolltrumman" som bl a gick av stapeln i Kåbdalis. Detta är en rejäl uppgradering på "Trolltrumman" och jag kommer personligen att göra FIS-premiär här! Kolla in på hemsidan och ta del av Hemmacup-resultaten och ställningen på webbplats, www.hemmacupen.se

På lördag testar jag skidor och ställer ett par nya "top of the line" Atomic mot mina gamla Völkl, nykomling versus gammal trotjänare, med internationella Masters-guld på "nacken". Hur det går, tja - det lutar mot att det blir ett tronskifte...

Det finns tre par Atomic, två skall bort! Först till kvarn får mala.

Vi ses i backen!

Inga kommentarer: