Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

fredag 1 april 2011

Äntligen rakad!

Bild: Isak Klein vinner storslalom. Foto: Nils-Johan Larsson

Region 1, och i synnerhet Norrbotten, står för leveransen idag! Isak Klein vinner individuellt guld i storslalom, Hannes Grym blir fyra och Luleås Daniel Sjöström blir 10:a! Det innebär dessutom lagguld för Region 1 och glädjen och lyckoruset i organisationen och bland åkarna når oanade höjder.

Som vi väntat! Det krävdes en sann norrlänning för att få bukt med "medaljtorkan". Isak har stått i ramljuset förr med lite press på sina tunna axlar. I B-finalen för två år sedan, i Sundsvall, var han den som höll flaggan i topp i regionen. Nu visar han på nytt vägen genom att i två åk vinna USM 2011 i grenen storslalom. Tidigare under veckan har han endast fått till mediokra insatser i fartdelen. I den inledande Superkomben visade han gänget att han är bland de allra snabbaste även i slalom, men fartdiciplinerna gick inte alls. Det är dock inget att ta fasta på så mycket.

Bild: Region 1 vinner lagguld. Foto: Nils-Johan Larsson

Om vi ser till USMs fartdel så var backen mycket anpassad till ungdomsverksamhet. Ett bra störtlopp sa de flesta, givetvis inte i paritet med Åres tuffare hang. Ungdomar skall ha det lätt och farttävlingarna skall ge mersmak. Det tycker jag Funäsdalen lyckades bra med! Banorna var dock så lätta att de blev svåra...

Med det menar jag att de svängar som betecknades som centrala i tävlingen, kunde göras på många sätt och eftersom terrängen var tämligen flack fanns risk att fel linje in gav för lite fart ut. Att glida fort är svårt. Det krävs förutom bra material en synnerligen god skidkänsla. Många av ungdomarna hade svårt att få till plana skidor i det lätta hanget och ett flertal dåliga linjeval skönjades. Det tar mig emot att konstatera att vi gav bort minst tre-fyra medaljer under de första dagarna på veckan genom att underskatta linjens betydelse i fart.

Bilderna nedan visar Super-G banan inför Superkomben, Thomas Bergman som vägvisare åt Ida Johansson samt Per Garmagers jakt på det perfekta glidet åt Daniel.

Foto: Nils-Johan Larsson


Inga kommentarer: