Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

onsdag 20 april 2011

Laguttagningarna klara inför kommande säsong!

Bild: Tim mot guld i SM 2011

Nu är lagen klara och analyserna börjar runt om i alpinlandet. Det finns många intressen i den alpina sporten och vi som begrundar från "utsidan" funderar ofta hur beslutstankarna gått inför uttagningarna. Att de ansvariga väger in många faktorer, väger för och emot och att de säkert våndas en hel del inför sina beslut, ja det står nog ganska klart. Framförallt när det handlar om dessa "gränsfall". Vilka åkare ligger på gränsen i år?

Det finns många härliga glädjeämnen trots att det inte belönas med landslagsplatser, det vill jag understryka. Det läggs visserligen mest fokus på de som redan slagit jämfört med de som är på väg att slå.

Ett exempel som intresserar mig är killen från Landskrona, Alexander Köll. Killen bor visserligen inte i Sverige utan i Österrike men döm av min förvåning så tillhör han toppåkarna i Sverige i fart! Vi har inte så många som har förutsättningarna så det gäller att slipa på diamanterna. I förra helgens Hemsedalsrace på fartsidan så placerade han sig bl a som femma i ett bra startfält! Den här 20-åringen kommer vi att få se mer av, sanna mina ord. Han tränas av Peter Prodinger som även, för övrigt, tränar killen som kom från ingenstans i samma tävling, och slog bl a delar av den norska eliten med bl a världsstjärnan Svindal, Arjan Wanders (!). Wanders kommer från Nederländerna och gjorde en 11:a, i dubbel bemärkelse, när han slog till i Hemsedals Super-G.

Well, åter till analysen. En kille som gläder mig grymt mycket är en av regionens vassaste herrar, Tim Lindgren. Han är en sann förebild för de hårt kämpande talangerna runt om i landet. Det tar tid att bli en riktigt bra alpin racer och Tim är på god väg mot att slå igenom internationellt. Han drog helt klart en vinstlott med sin resa till Australien i höstas och har trots skadeproblem i mitten av säsongen avslutat otroligt starkt. Med nuvunna "låg-punkter" får han nästa säsong goda förutsättningar för en bra resa i Europacupen och förhoppningsvis tar han ett steg närmare en etablering i världscupen. Vi är inte bortskämda i grenen GS och hans storslalomåkningen verkar sitta jäkligt bra! Han är förstås given i Europacuplaget.

Hur har det då gått för övriga i tex Region 1, Norr- och Västerbotten?

Dessa är med! 10 stycken regionåkare av totalt 38 stycken. 26% av åkarna är fostrade i vår landsända och av dessa 10 är 50% fostrade i UHSK, vilket är mycket imponerande. 20% av dessa 10 åkare är norrbottningar vilket är bra men inte fullt ut tillräckligt bra.

Maria P-H
Anja P
Jens B
Anton L

Tim L
Johan P-H

Daniel S

Lotta S
Lisa B
Magdalena F

Om vi närmar oss analysen igen, så kan vi konstatera att ett norrbottniskt namn saknas. Ylva Stålnacke från Kiruna har haft sin bästa säsong och är rankad bra i alla grenar. Hon har kapaciteten och det förvånar mig att hon inte tog sista platsen i juniorlaget. Tittar vi till performance (20 bästa starter) så går Ylva från 37 FIS points till 20. Hennes konkurrent, som tar platsen i laget, går från 46 FIS-points till 28. Enligt ranking i slalom och totalrankning så är det ingen tvekan men kanske blev Ylva ett sådant fall, detta år, som låg på gränsen vilket fick ledare och tränare att våndas. Nu får vi hoppas att Kirunatjejen tar det med ro och knyter näven i fickan och kör på som vanligt - mot nya mål! Hon är en stor förebild för tjejer och killar i vår landsända och som sagt, kapaciteten är det inget fel på!

Bild: Ylva tvåa på ÄJSM efter Hanna Westman

Ylva åkte bl a till sig en 11:e plats i ett stjärnspäckat Miss Lindvallen efter tredje bästa tid i andra åket. Det borde ha räckt för att visa att hon skulle ha varit på andra sidan "gränsen". Hon var också tvåa i finska mästerskapen efter världscupstjärnan Tanja Poutiainen och tvåa på ÄJSM i storslalom. Ylva har dessutom endas 13 DNF på senaste 50 starter.

http://www.fis-ski.com/uk/604/613.html?sector=AL&competitorid=137956&type=result&rec_start=0&limit=50

Men inget är svart eller vitt. Hennes närmaste konkurrent har ett bra "trackrecord" under 2009/2010 och behöver förstås ges fler chanser. En plats i laget kan sporra henne och samtidigt ge Ylva mer glöd för en framtida hårdsatsning. Nu när den viktigaste säsongen kommer, fysperioden, så får vi hoppas att tjejerna kliver på ordentligt! Rebecka Gunnarstedt fortsätter jobba hårt mot den riktiga belöningen! Hon har mycket goda förutsättningar då hon har en bra fysisk standard och bra träningsmöjligheter. Hon gör en bra tävling i Lindvallen nu senast och har ett bra trackrecord för analys, se länk över de 50 bästa placeringarna. Keep up the good work!

http://www.fis-ski.com/uk/604/613.html?sector=AL&competitorid=127233&type=result&category=ALL&season=ALL&sort=P&discipline=ALL&position=&place=&Submit=Search&rec_start=0&limit=50

Avslutningsvis, Region 1 fortsätter leverera landslagsplatser och det ser ut att finnas uppstickare, men vi får inte stanna av. Födda 1994, 1995 och 1996 skall in på scenen inom kort och vi har det lite tunt i ålderklasserna 1993. 94:an Sarah Olsson från AK Vännäs har visat fin form i YJSM och några av killarna är på väg uppåt så det blir intressant att se om de gör som önskat, tränar riktigt bra i sommar! Inte minst vännäskillarna har ett bra upplägg och goda förutsättningar. Bl a John Eklund har stora möjligheter på GS och fartsidan och de övriga har slalom som styrka just nu. Men som sagt, alpin racing tar tid att lära sig och det gäller att arbeta metodiskt och tålmodigt med stor glädje till sporten.

Med Ylva och Rebecka i juniorlaget hade jag bara saknat större norrbottnisk inblandning på herrsidan i juniorlaget. Daniel Steding bör få sällskap och jag med många fler hoppas på att företagen fortsätter stötta Svenska Skidförbundet och indirekt talangutvecklingen i landet. Med mera pengar finns större möjligheter att slå igenom!

Grattis till en bra säsong och lycka till med sommarträningen!

Inga kommentarer: