Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

tisdag 5 april 2011

Slalomprinsessan från Brattlia!

Bild: Hildur Karlsson vann till slut! Foto: Nils-Johan Larsson

Hon höll oss på halster en hel vecka och drämde till i sista ronden. Hon rosade inte direkt marknaden, under fartdelen av veckan men när väl svänggrenarna kom igång presenterade hon sig!

Hildur Karlsson stod på startlinjen till storslalomen och hade sina egna tvivel efter den inledande "kräftgången" i fartdelen av USM. Hos mig fanns en viss oro att första övergången i det tuffa storslalomhanget skulle bli många av regionåkarnas "fall", likväl Hildurs. Krönet ändrar kraftigt förutsättningarna i banan. Från fullständigt platt övergår backen till en lutning likt maxlutning i några av våra tuffaste backar i regionen.

Men som hon tog den branten! Jag skall inte sticka under stol med att jag hade mina tvivel men hon visade på motsatsen, d v s att jag var fel ute och att hon regerar bland ungdomarna i Sverige! Hon satte branten och uppskattningsvis distanserade alla med nästan sekunden. Fem-sex svängar och hon hade greppet om resten. Efter ca 55 sek och 1200 meter passerar hon mållinjen i klar ledning.

Andra åket blir även det en mycket bra insats av flickan från Brattliden utanför Bygdsiljum i Västerbottens inland. Tyvärr fastnar hon fast i ett gammalt slag mellan två svängar och skidan skär fel. Vurpan är ett faktum och det efterlängtade guldet fick surt vänta. Usch, vad vi led med henne, i det ögonblicket. Ut i Superkomb, Ut i Super-Gn och "bara" sjua i favoritgrenen störtlopp och nu, Ut i storslalom. Usch, ja.

Men så kom äntligen lördagens "final" med slalom. En gren som Hildur behärskar bra och som få hänger med i. Första åkets bana var satt av Region 1-tränaren Peter Mellgren och fällde slutligen synnerligen många åkare, dock inte pga av banstakningen utan främst pga banans längd och karaktär kontra ungdomarnas svaghet (skäl till eget blogginlägg...). Banan kramade orken ur de flesta av ungdomarna men Hildur stod upp och hade en knapp ledning efter första åket med 16 hundradelar av en sekund, före Vemdalens Vera Håkansson-Fermbäck. I andra åket åkte Vera ut och Hildur hade att försvara en ledning på drygt sekunden för Lisa Hörnblad. Strategin ändrades i sista stund och det blev ett safe-åk som begränsade riskerna i den fuktiga och lite ytmjuka banan. Väl nere i målfållan får Hildur äntligen dra på smilbanden och titulera sig svensk ungdomsmästarinna! Vi var många som rös och drog en lättnandes suck.

Grattis Hildur, det gjorde du riktigt, riktigt bra! Stort grattis även till Linnea Åberg och Hanna Ögren, som gör Hildur sällskap upp på pallen när tjejerna vinner ett lagsilver för regionen! Linnea blir sexa och Hanna sjuttonde flicka.

Grattis även till Moa Gabrielsson som visade att hon har kapacitet att hänga med de allra bästa ungdomarna i Sverige i storslalom. Hon missar ganska mycket i en av svängarna i branten i första åket men placerar sig, trots detta, som femtonde flicka. I andra åket åker hon till sig den femte bästa tiden och åker fin storslalom med bra skidkänsla. Hon blir slutligen 8:a! Med mer styrka och kraft i åkningen kan det bli riktigt bra med tiden.

Mina sista skäggstumpar for all världens väg, därefter.

Inga kommentarer: