Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

tisdag 8 oktober 2013

En rapport från Alpina kommitten i Norrbotten!

Jag vill med detta inlägg understryka det positiva arbete som gjorts och görs i region 1, inte minst i Norrbotten. I detta inlägg refererar jag till Norrbottens skidförbund och Janne Kleins inlägg från Alpina kommitten. Det är bara att samtycka!

Vi ses i backen!

Alpina kommittén (av Janne Klein)

Till skillnad från säsongen 2011-12 blev starten i Norrbotten så bra den kan vara med fina förhållanden tidig i såväl Kåbdalis, Kiruna och Gällivare. Det kan inte nog upprepas hur beroende vi i den alpina skidsporten är av välmående anläggningar med hjärta för sporten. I det perspektivet skall det bli intressant att följa ägarbytet på Dundret, men också Storklintens nyväckta starka driv för både ungdoms och FIS tävlingar, med flera starka arrangemang under säsongen.

Överhuvudtaget har det varit en stark säsong för Norrbotten ur arrangemangssynpunkt, FIS premiär och flera mycket starka tävlingar hos flera arrangörer, Sverigecup, USM final och fina Lilla världcupstävlingar. Kustcupen för de små hade ett mycket högt deltagande och Pite-Paralellen och Lilla Inlandsspelen visade att de är klassiker som Norrbotten sluter upp bakom. Initiativet Polarcupen lever vidare, fortfarande med ett starkt näringslivsstöd. Det visar att det finns ett stort intresse och en vilja från samhället att ställa upp för vår sport.

För nästa säsong vet vi att ett stort mästerskap för ungdomar kommer till Norrbotten – Landsdelsfinalen för U14 som går av stapeln i Arvidsjaur. Gällivare kommer att arrangera ÄJSM. Att sedan Tärnaby arrangerar stora SM visar att vi i Region 1 är med! Uppslutningen kring uppstarten på säsongen med gemensamma barmarksläger, v 44 läger och ledarutbildningen i Kåbdalis var närmast total. Över 50 ledare på ledarutbildningen gjorde att även den härliga middagen på lördagskvällen blev en upplevelse i sig. Som tidigare år var Rickard Quick ansvarig Regionstränare denna säsong, ett arbete som han utfört med sitt karakteristiska genomtänkta lugn, uppskattat med hög kvalitet. Distriktstränar rollen även den som tidigare buren av Pär Gabrielsson.

Både Rickard och Pär tackar för sig i slutet av säsongen – Pär går vidare på nya nationella uppdrag som Reg 1:s representant i den nationella Juniorgruppen, en referensgrupp för Svenska Landslagsledningen. Rickard med ett allt större engagemang i en egen expanderande kommersiell verksamhet som tränare. Vi tackar båda två för deras stora engagemang och väl utförda värv i dessa roller och önskar dem lycka till i vidare uppdrag.

De flesta A-läger har genomförts tillsammans med Västerbotten. Läger som genomförts är bla Lucialäger, distriktsläger i Kåbdalis, regionsläger i Tärnaby, fartläger i Arvidsjaur och Gällivare. Från Norrbotten har vi de senaste åren haft ett relativt stort deltagande från Norrbotten på olika nivåer av SATU (Svensk Alpin Tränar Utbildning). Det gångna året var inget undantag. Den nationella verksamheten har gått igenom ett stålbad med en rejält krympt kostym budgetmässigt, vilket också medfört organisatoriska förändringar och uttagningar och petningar utifrån - Detta går att ha synpunkter på!

Pratar vi konkreta resultat från första årsjuniorer och uppåt ser det bra ut. Representationen i lagen är god. Uttagen i team 2019 är Gustav Lundbäck (Luleå). Både Isak Klein (Kiruna), Hannes Grym (Storklinten) och Jesper Ask (Arvidsjaur) bjöds dessutom in på team 2019:s första läger på Bosön i somras. Daniel Steding (Luleå) är uttagen till något som kallas utmanarlaget. Ylva Stålnacke (Kiruna) är med i Europacuplaget. Anton Lahdenperä (Gällivare) petades tillsammans med ett antal åkare. Tråkigt för Anton – Men den som följt med under sensommaren på andra sidan halvklotet kanske noterade en FIS vinst för Anton genererande 6 FIS points, Anton visar att han inte gett upp trots uteblivit stöd nationellt. Starkt av Anton och en bild av hur viktigt det är att vi själva klarar att driva och finansiera en stark och professionell egen verksamhet, oberoende av vilka turer den nationella verksamheten ger sig in på. Vi har den kraften och kompetensen i Norr.

Många åkare förtjänar att lyftas fram. En FIS åkare, första årsjunior med mycket starkt utveckling den gångna säsongen är Mica Nyberg Ericsson (Gällivare) på Tärnaby skidgymnasium. Mica är den dam i Sverige som outstanding haft den bästa utvecklingen denna säsong och med en härlig inställning satt många etablerade damer på plats. Vi ser fram emot fortsättningen. Allt är naturligtvis inte bara rosor. Natalie Hermanssons skada i december spolierade den gångna säsongen. Väldigt tråkigt mot bakgrund av den goda utveckling hon haft. Vi hoppas alla att hon kommer tillbaka starkare än någonsin.

Svenska skidförbundet har tagit beslut om att centralisera RIG verksamheten i Sverige till Åre/Järpen och Malugn, vilket medför att Gällivare mister RIG-status. Vi kan konstatera att en fungerande svensk modell som är omtalad i Europa som väl fungerande med utmärkta resultat läggs ner. Vi kan trots detta konstatera att våra gymnasier i Region 1 igen gjort starka intag. Tärnaby dessutom med stark ledarrekrytering. Både Skidhem och Akademi ser spännanden ut och det RIG som svenska skidförbundet valde att lägga ned – Gällivare – Hade flest första handsökande av alla RIG i Sverige.

Inga kommentarer: