Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

lördag 12 februari 2011

Fartigt läger i ett soligt Nalovardo

Moa Gabrielsson flyger fram i Nalovardo

Årets fartläger för A- och juniorer är ett regionalt läger som arbetats fram i samarbete mellan distrikt Norrbotten och distrikt Västerbotten, av ett antal kloka personer med goda ambitioner för dessa alpina talanger. Lägret ingår i den skolning av alpina åkare i regionen och detta läger har fokus på fartgrenarna Super-G och Störtlopp. Regionen har sedan tidigare avklarat ett svängläger i Kåbdalis under veckoslutet 48. Målet med lägerverksamheten är förstås att bredda kunskapen men även att få ungdomarna att utvecklas tillsammans som grupp.

Att Region 1 har en bra verksamhet för ungdomarna råder inget tvivel om. Antalet A-åkare i regionen uppgår till ca 50 st. De insatser som de båda distriken beslutar om är något som man önskar alla åkare skall vilja dra nytta av, i annat fall är verksamheten i fara. När det gäller fartåkning har vi ledare och tränare i regionen ett stort ansvar. Det krävs mer kunskap i fartåkning och vi sitter delvis inne med resurserna. Kunskapen hos tränarna finns men antalet åkare som nyttjar aktiviteterna behöver vara fler. I annat fall blir ekonomin den begränsande faktorn. Jag skall i ärlighetens namn säga att jag hade förväntat mig fler deltagare till årets läger. Enda fördelen med färre deltagare är att "exklusiviteten" för varje åkare ökar.

Lägret i Nalovardo genomförs med undertecknad som huvudansvarig med stöd av UHSKs Micke Ögren och Nalovardos Pelle Rådström. Antalet åkare uppgår till 27 stycken, inklusive juniorer vilket sannolikt och tyvärr är den sämsta uppslutningen på många år. Upplägget på lägret är att metodiskt ge åkarna högsta möjliga fokus på egen personlig utveckling i såväl sväng, glid som hopp. Första dagen innebar svänggrunder och glidträning. Idag har åkarna övat hopp hela dagen, i två uppbyggda hopp. Allt har gått mycket bra och när dagen summeras konstateras stora framsteg. - Det är inte "samma" åkare nu som i förmiddags, menar "hoppcoachen" Mats Holmgren, Luleå Alpina och f.d. världscupåkare i svenska landslaget. Mats är inlejd för att lära och stötta åkarna i det som kanske är det svåraste att genomföra i störtlopp, hopptekniken. Med farten kommer lätt osäkerheten och rädslan fram, vilket begränsar hjärnans logiska funktion vilket i sin tur kan bidra till okontrollerade hopp. Innan dagen var slut hade vi kontrollerade flygturer på upp mot 20-25 meter i ca 80 km i timmen och inget fall. Imorgon kör vi störtloppsbana med två olika hopp och mycket fina glidpartier. Ungdomarna har åkt ca 40 träningsåk redan och vi räknar med ca 20 åk till imorgon. Innan helgen är helt slut har de hunnit hoppa mellan 60-80 hopp vardera.

Nalovardos backe är perfekt i detta skolningsarbete. Vi är ensam i backen, backen är bred, vi har möjlighet att bygga hopp, backen är förhållandevis lätt även för den som inte testat på fart förr och den har sina utmanande hopp för den vane.

Kolla gärna in några filmer från dagens aktiviteter.

Daniel Sjöström, Luleå Alpina



Hildur Karlsson, Bygdsiljums SK



Moa Gabrielsson, Piteå Alpina



Erika Palovaara, Storklintens Alpina

Inga kommentarer: