Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

fredag 3 april 2009

Team SAPs A-åkare har kört USM klart!

Inför säsongen 2008/2009 bildades gruppen Team SAP av Piteå Alpina vilket syftade till att ge de mindre klubbarna i fyrkanten en bra chans inför säsongens utmaningar. Som tränare engagerade Piteå Alpina Peter Mellgren som är en erkänt duktig ungdomstränare. Peter såg tidigt stor potential i gänget och ett av målen var förstås att ta alla A-åkare till USM 2009 vilket lyckades. Läs mer under inlägg september 2008. Nu står vi vid vägs ände och säsongen och USM går mot sitt slut. Hur gick det då för ungdomarna som startade sin försäsong borta i Bispingens inomhusbacke den 19 september?


Jesper Ask, IFK Arvidsjaur
Imponerat stort på tränarna i Team Future under framförallt försäsongen. Den sociala killen från Arvidsjaur med ett ständigt leende på läpparna åkte snabbare än någon annan i gänget. Mot slutet har han avmattats något men han vann tidigt respekt för sin åkning och fick som belöning åka till Spanien på en oförglömlig resa, bara urkörningar i en tämligen annorlunda tillställning ;-). Mycket stor potential, behöver förbättra sin position fram-bak och flackåkningen. Region 1 kvalsammanställning placering 6, USM storslalom placering 16.

Kristoffer Jakobsen, SKALP
Lossnat rejält i slutet av säsongen. Har genom åren haft många urkörningar pga innerskidor men är nu stabilare i sin åkning. Stor potential när han blir både större och starkare. Imponerar på storslalom i Klövsjö under USM-veckan. Trots tuff backe kliver han fram och tar en bra placering. Region 1 kvalsammanställning placering 8, USM storslalom placering 12.


Peter Riddarström, SKALP

DM-mästare och vinnare av A-finalen, och därmed USM-klar, från klinten som haft knäproblem framförallt i början av säsongen. Åker fantastiskt fin skidåkning och har som övriga, mycket stor potential. Tillhör dem som hade en tuff uppgift i Björnrikes flacka och långa Super-G. Det är bara att komma igen! Region 1 kvalsammanställning placering 14, USM storslalom urkörning åk 1.

Sofia Öquist, PALP
Startade trevande men har på slutet klivit fram mera. Levererar alltid ett hyggligt resultat och ligger strax bakom den duktiga västerbottens-kvartetten. Hon fick chansen att åka utomlands och lyckas bäst av de svenska tjejerna i Italienska Abetone med en 16e plats i storslalom, som hon personligen värderar högst under säsongen. I synnerhet hennes första åk. Hon har en mycket bra skidkänsla och stor potential. För att komma närmare de bästa behöver hon jobba ännu mer på att "kliva på" ordentligare i svängarna. Ordineras järnspik till frukost ;-). Region 1 kvalsammanställning placering 5, USM storslalom placering 18, slalom placering 17.

Lotta Sundqvist, PALP
Har haft en fantastisk utveckling under säsongen. Åkt mest skidor av alla och tog mycket glädjande ett stort steg framåt i karriären då hon förtjänstfullt vann DM i storslalom i Boden under säsongen. En höjdpunkt på säsongen enligt henne själv. Inledningsvis stark i bl a Klövsjösvängens storslalom men orkar inte få fram det på USM. En tjej som sällan viker ner sig och som kan fortsätta att utvecklas mycket bra kommande år. Region 1 kvalsammanställning placering 11, USM storslalom placering 44

Hanna Nilsson, IFK Arvidsjaur
Arvidsjaurs farttjej nr 1 sprider alltid glädje kring sig. Hon har fått till slalomåkningen bättre under denna säsong men fart är det som hittills passat Hanna bäst, där hon tillhör topp 3-5 i regionen. Har haft några olyckliga tillbud men kommit tillbaka och har stora möjligheter att utvecklas till en mycket bra alpinist. Alltid lika glad i skidåkningen. Region 1 kvalsammanställning placering 9, USM Störtlopp placering 21.


Morgan Andersson, IFK Arvidsjaur
Junior, med sinne för pengar och motorer, som har "krigat" i FIS, jagat punkter och utvecklats enligt normalkurvan. Första året är ett tufft år och jag hoppas att "Mogge" skall fortsätta ytterligare en säsong för han har potential att utvecklas till en ännu bättre alpinist. FIS-ranking i åldersklassen 1993, plats 32 i båda grenarna.

Viktor Gabrielsson, PALP
Viktor har utvecklats bra under säsongen. I slalom kom genombrottet vid FIS i Luleå med placering 33 och 79 racepoints. Han har lätt att ta till ny kunskap och behöver bl a jobba med positionen fram-bak i brantare partier. Har stor potential och kryddade säsongen med att bli antagen till Tärnaby Skidgymnasium tillsammans med 6 st andra killar/tjejer födda 1993. FIS-ranking i åldersklassen 1993, slalom placering 18, storslalom placering 19.

I många delar har gruppens aktiviteter varit lyckosamma. Det finns å andra sidan en del moment i upplägget som måste förbättras och tydliggöras till kommande år. Piteå Alpina kommer sannolikt att erbjuda en liknande lösning kommande säsong.

Lite statistik då.
100 % tog sig till USM!
33 % har representerat Sverige i internationella ungdomstävlingar i Europa
50 % av åkarna har haft mycket bra utveckling feb-mars (reds anm.)
50 % av juniorerna har tagit sig in på Skidgymnasium

Inga kommentarer: