Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

lördag 19 januari 2013

Miller - the warrior!















En av årets höjdpunkter har passerat, inte obemärkt, men med saknade profiler. Didier valde pension, Feuz, som var tänkt som tronföljare efter lagkamraten och världsstjärnan, gick och drog knät i början av säsongen och allas vår krigare Bode Miller lider även han av knäproblem.

Det intressanta i kråksången är att Miller inte räknat bort sig! I det tysta förbereder han sig för Sotji 2014 vilket låter riktigt spännande. Kan han komma igen efter en hel säsong borta från cirkusen? Bode Miller är en krigare, det vet vi. Miller är känd för sin aggressiva åkning i de tuffa branterna. Han håller aldrig tillbaka vilket gett honom mycket stora framgångar genom tiderna. Det har bl a blivit 33 stycken worldcup-segrar utöver mästerskapsmeriterna. Listan i de stora mästerskapen är imponerande.

Olympic Games

Gold 2010 Vancouver Super Combined
Silver 2010 Vancouver Super-G
Silver 2002 Salt Lake Giant Slalom
Silver 2002 Salt Lake Combined
Bronze 2010 Vancouver Downhill

World Championships

Gold 2005 Bormio Downhill
Gold 2005 Bormio Super-G
Gold 2003 St. Moritz Giant Slalom
Gold 2003 St. Moritz Combined
Silver 2003 St. Moritz Super-G

När det gäller hans opererade vänster knä, kommer Miller enligt uppgift att hålla tillbaka och ta en mycket mer försiktig väg, särskilt med 2014 Sotji OS precis runt hörnet. Miller har valt att hoppa över återstående delen av VM säsongen, tillsammans med VM, för att ge knäet mer tid att läka. Han vill inte ha någon form av bakslag inför hans sista OS. En ny skada skulle förstås bli alltför mycket och antagligen avsluta hans karriär.

Miller debuterade 1997 och har inte missat en hel säsong, någonsin. Han karaktäristiska stil i starthuset är saknad och inte minst hans våghalsiga insatser i pisten. Jag är säker på att han gett Innerhofer och de andra en riktig match i dagens Lauberhornrennen i Wengen.

Han säger själv, i en intervju med AP Sports Writer i USA, att han upplever att det är tufft att missa en hel säsong. - men detta beslut var lätt för mig när jag tittar på min chanser kommande år. Miller har hunnit bli 35 år, nyligt gift sig för andra gången, nu med Morgan Miller, f.d. vollybollstjärna och de väntar dessutom barn i augusti. Miller menar på nytt att motivation är en viktig egenskap för honom när det gäller min skiracing - Jag är super motiverad att göra stora saker nästa år!

Det tycker jag bådar gott!

Bode Millers styrka
Miller har varit framgångsrik genom att göra saker hans väg, på hans villkor. Hans mentalitet har tjänat honom väl i hans karriär. Nu återstår att se om mentalitet och förmågan på skidor, efter en säsongs uppehåll, hänger ihop. USA tränare Sasha Rearick applåderade Millers beslut att sakta ner och inte rusa tillbaka till årets säsong. Han vill se Miller frisk i ett år utan skidåkning i bana. Det är ett otroligt smart och strategiskt beslut menar Rearick. Han har blivit legendarisk för sitt sätt att vidga gränserna för vad som är möjligt på ett par skidor. Det är bättre att han vilar och kommer tillbaka stark och frisk istället för att äventyra sin sista säsong i rampljuset. I detta läge är han inte helt återställd för race och han har nu vänt sitt fokus mot att vara 100 procent i form till Sotji.

Klippet från Kitzbuhel 2008 går till historien som ett av hans galna race.



Vad har han då för förutsättningar?

Tveklöst är det mycket tufft, enligt mig. Att komma tillbaka till den nivå som krävs, med en bakomliggande skada, nygift och med ny familjemedlem och med ett nytt material under fötterna - ja, inte omöjligt men mycket svårt. Kombinationen är hans möjlighet, anser jag. Hans lagkamrat Ted Ligiety har sagt att han tror det är möjligt, förutsatt att han är frisk. Det kan rent utan vara så att Miller drar nytta av vilan, menar Ted. Han kan i lugn och ro fokusera på Sotji, ta tillfället att besöka platsen, utbyta erfarenheter med ryssarna och så småningom förlägga en del träning där. Istället för att riskabelt susa nedför Europas pister i slutet av denna säsong kan han förbereda sig i lugn och ro och dra fördelar ingen annan hinner med. Eftersom han valde att stänga ner racingen direkt, i ett tidigt skede, kommer Miller inte förlora startposition vid världscuptävlingarna nästa säsong. Han kommer fortfarande att börja med de bästa skidåkarna i världen, inte "back in the pack" med sämre förutsättningar.

Låt oss hoppas att Miller klarar sin utmaning och att vi får riktig mästerskapsspänning i Ryssland 2014!

I huvudet på Miller, enligt hans senaste Twitter.

What is a Warrior? from Warrior Poet on Vimeo.



Inga kommentarer: