Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

måndag 1 december 2008

FIS premiären är avklarad!

Tärnaby stod värd för FIS GS i Anjabacken. Startfältet var ganska litet, ca 30 tjejer och 60 killar. Storfräsarna åkte Europacup och en del valde FIS i Finland. Förstaårsjuniorerna (födda 1993) Viktor Gabrielsson, John Eklund, Morgan Andersson, Gustav Lundbäck samt Natalie Hermansson, Malin Selling och Felicia Rosen fick dock ett smakprov på fin storslalom i hård konkurrens.

Året som förstaårsjunior verkar vara en skräckblandad förtjusning för många men flera av 1993:orna presterade bra. John, och även Natalie valde att presentera sig på bästa sätt. John genom en meriterande 19:e plats i söndagens tävling. Han var uträknad för en stund, efter fallet i lördagens andra åk, men reste sig på 8:a och bet ihop, och som han åkte!! John Eklunds åkning påminner om min egen och hans styrka ligger i förmågan att nyttja fallinjen på ett bra sätt. När han lär sig att hålla emot krafterna och generera mer kraft i det momentet kommer han att klättra raskt i rankingen, tro mig. Han hade endast 1,7 SEK upp till segraren i andra åket.

Natalie blev bästa 93:a med en 7:e plats under lördagen och åkte ur i söndagens tävling, dock med fanan högt. Nattis sprudlade efter fallet och gav sken av att hon minsann bestämt sig för att satsa ordentligt. Den här gången höll det inte men inställningen är helt rätt. Att leva i kaos gör en framgångsrik, glöm inte det. Norrbottens stolthet och andraårsjunioren Rebecka Gunnarstedt knep ett silver i söndagens tävling. Stort GRATTIS! Vann båda dagarna gjorde Filippa Granlund, Sundsvall.

Egentligen har 93:orna all anledning att åka avslappnat utan press. Ingen förväntar sig stordåd, alla kvalar till YJSM och alla vet att resan in i FIS är det största steg som finns i alpina cirkusen. Aldrig har steget varit större man aldrig har heller möjligheterna att ha "roligt" varit större, enligt min mening. Lägg därtill ungdomarnas personliga utveckling med frigörelse från föräldrar och mötet med nya sociala kontakter, såväl åkare som nya tränare och nya träningsupplägg, både i svenska fjäll och på glaciärer runt om i Europa. Jag önskar bara att fler åkare ville och kunde fortsätta utvecklas genom dessa år. Istället väljer alldeles för många att sluta sin alpina karriär, av olika skäl, innan de fått uppleva detta. Synd.

Men Ni som är kvar, Ni har många roliga år framför Er!

Se resultat (damer söndag saknas ännu)

Damer
http://www.svenskidrott.se/n3Result/ResultList.aspx?EventId=18117

Herrar
http://www.svenskidrott.se/n3Result/ResultList.aspx?EventId=20074
http://www.svenskidrott.se/n3Result/ResultList.aspx?EventId=20075

Inga kommentarer: