Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

måndag 28 februari 2011

How You Run The Business!

Under mitten av 1990-talet arbetade jag som Redovisningskonsult inom den framgångsrika ICA koncernen. För att göra en lång historia kort kan man säga att ICA lyckats med vad de företagit sig. Företaget har bibehållit och även befäst rollen som den största matvarukedjan i Sverige. Om de är bäst kan bara du och jag avgöra. Ingen ”tidtagning” har funnits och inte heller har det varit något riktigt ”race” som kunnat bevisa detta men det är troligt att storleken på företaget är en indikation på att ICA är bäst på det de säger att de vill göra på marknaden. Under min tid på företaget jobbade ett gäng amerikanska forskare från ett universitet tillsammans med ICA för att ta reda på vad som gör butikskedjan framgångsrik. Vilka faktorer avgör? Forskarna kom fram till en ”sexhörning” som inkluderade alla tänkbara faktorer som t.ex. servicegrad, geografisk placering, storlek på butik osv. Det som var uppenbart med studien och resultatet, var att det inte tydligt gick att säga vad det var – annat än att det beror på ”How You Run The Business”!

Här tar detta arbetsrelaterade inslag slut och den alpina ”hjärnan” vill in och jämföra, fundera, analysera. På vilket sätt skapar vi inom den alpina cirkusen den bästa åkaren, eller i plural, de bästa alpina åkarna. Alpint är ju som vi alla vet en sport det handlar om att vara bäst när det gäller! Att lyckas i den alpina sporten får i denna analys betydelsen – att nå en seniorlandslagsplats i Sverige. Vad krävs? Vad är det som gör hon eller han så duktig? Ja, dessa frågor är förstås intressanta men svaret är inte lika enkelt att frambringa.

Talangfull eller hårt arbetande?
Låt oss börja med att säga att ingen är född till att vara bäst i slalombacken! Däremot finns det starka skäl att tro att vissa begåvningar är fördelaktiga. Ta kroppstypen för ett exempel, d.v.s. de fysiologiska förutsättningarna. Den begåvningen är dock ingen garanti för framgång eller som psykologen Dr Jim Taylor från Amerika uttrycker det – ”världen är full av begåvade misslyckanden”. 80 % av föräldrarna tror enligt Taylor att just deras barn är över genomsnittet vilket statistiskt sett förstås är helt omöjligt. Stor risk finns också att barnen faller för fel ”saker”. På frågan om ett barn hellre vill vara talangfull eller en ”hårt arbetande” så väljer barnen antagligen att vara talangfull, för då är ju allt så enkelt, inte sant? Problemet kan, som följdeffekt, få att talangen blir tung att bära, då omgivningen ofta gärna vill förstärka denna.

Genetiska gåvor
Som åkare är du född med de begåvningar du har så det som återstår, som du kan påverka, är hur hårt du arbetar. Det är hur lätt som helst att utveckla en begåvad talangfull åkare i tidig ålder, enligt min mening. Problemet som skapas är ofta det, att barnet själv har svårt att se sambandet mellan sin insats och resultatet. Det är lätt att barnet tror att det är enkelt att lyckas utan ansträngning även i framtiden. - det gick bra för mig utan att jag behövde anstränga mig. Talangfulla barn växer och blir större och i sinom tid ställs de mot andra begåvade ungdomar/juniorer, t e x i samband med olika team. De är då inte längre ”speciellt” begåvade eftersom alla i teamet besitter liknande talanger. Vem det går bäst för beror onekligen på ”How You Run The Business”! Det handlar i slutändan om följande. Har den begåvade åkaren möjlighet att utveckla och maximera sina genetiska gåvor? För de talanger som inte arbetar hårt på att utveckla det som nämns i senaste meningen kommer misslyckanden att bli traumatiska och svåra. Den ekvationen är ju tämligen enkel, har man aldrig misslyckats förr och möter hård konkurrens från andra, hårt arbetande talanger, så blir resultatet av detta att de sannolikt börjar underprestera och i värsta fall väljer att avsluta sin karriär, alldeles för tidigt.

Tala inte om det!
Vad lär vi oss av detta? Dr Jim Taylor har ett budskap som innebär att begåvning måste omdefinieras. Värdet av att vara begåvad och talangfull kan vara skadlig då det kan ses som ett frikort till framgång. Föräldrar förstärker ofta sitt eget barns talang men det är inte nödvändigt att tala om för barnet att de är begåvade eller talangfulla, för det sätter onödig press på dem. Berätta hellre för barnet att de är lyckligt lottade att de fått en talang – som skall ses som en utgångspunkt! Om de överhuvudtaget skall utveckla denna talang så är det upp till dem! Istället för att betona ditt eller andras barns begåvning så är det bättre att betona det som dessa talanger kan påverka. Begåvade unga åkare kommer att uppnå verklig framgång om de har passion för alpint och utvecklar sina färdigheter så att de maximerar sina genetiska kunskaper! Glöm dock inte att de barn som inte är födda med den särskilda tidiga talangen mycket väl kan blomma ut senare och bli väldigt framgångsrika. I slutändan är det hur hårt de arbetar som betyder nåt!

Potential
Att påstå öppet att någon har potential är att egentligen förstärka att de inte gjort något alls ännu. Om barn blir märkta med att de har ”potential” så kanske de belastas med en förväntan som de inte kan bära. Ingen är enligt Dr Jim Taylor särskilt bra på att förutspå vem som kommer att bli framgångsrik. Han rekommenderar oss att radera ordet ”Potential” och istället ersätta det med ”Möjlighet att fullt ut förverkliga sin förmåga”. Ingen vet ju hur stor förmåga ett barn har och målet är ju att hjälpa dem att till fullo förstå detta.

Det handlar slutligen om hårt arbete, d.v.s. How You Run The Business! Fokusera på det hårda arbetet och lär ungdomarna grundläggande livskunskap, uthållighet, tålamod, disciplin, tidsplanering och konsten att övervinna hinder, motgångar, frustration och misslyckanden. Detta ger dem möjlighet att fullt ut utveckla sin förmåga.

Keep up the good work!

Inga kommentarer: