Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

måndag 21 oktober 2013

Har du anmält dig till Mastersläger V47 i Kåbdalis!

Vintersäsongen kom fortare än anat. För mindre än två veckor sedan förundrades vi över tanken att vi skulle kunna åka skidor redan V44 i Norrbotten. Nu är det ett faktum! Beccabacken är färdiglagd i Kåbdalis och kanonerna dundrar nu snö i Super-Gn. Underbart för alla skidsugna förstås, och ett gott tecken inför vecka 47 då ännu ett Mastersläger skall genomföras i Norrbotten.


Kom till Kåbdalis!

Ta chansen att vara med du också! Bättre än så här blir det inte i Sverige. Kockarna och den goda maten är på plats och afterskin startar upp sakta men säkert och dansen, glädjen och musiken väntar på att få släppas fri. Kanske har du precis kommit hem från Österrikes glaciärer eller så planerar du avfärd inom kort. Kanske har du inte ens tittat till skidorna och känner dig osäker på formen. Det spelar ingen roll vem du är eller vad du går för, Masterslägret är till för dig som gillar att fortsätta utvecklas inom alpint. Att det dessutom bjuds en hel del annat runt i kring skidåkningen blir som grädden på moset, eller pudret på toppen som man kanske skulle kunna uttrycka det.

Här kommer inbjudan igen, hör av dig om du är intresserad!

==============================================

MASTERSLÄGER i Kåbdalis V47 (21-24/11)

Förvinterns bokningar i Kåbdalis går inte av ”för hackor”. Förutom Svenska landslaget har även ett stjärnspäckat Österrikiskt herr- och damlag bokat in sig (V46) i den lilla charmiga norrlandsbyn, endast 13 mil från kusten och Luleå Airport. Kåbdalis Skidliftar med Gunnarstedts, Rickard Renlund, och inte minst undertecknad, hoppas att även alla MASTERS, oavsett nationalitet, nivå och erfarenhet, skall nappa!

Kom till Kåbdalis!
Det är hit man kommer när man vill vara först på skidor i Sverige samtidigt som man äter gott och umgås under härliga former. Vi vill som vanligt ge alla ”Veteraner” en härlig känsla av denna fina blandning av ”alpingodis”!

UPPLÄGGET!
Med Rickard Renlund som tränare, under fyra dagar. Vi bor i Näsberg, ski in ski out – läge som torde anses som ett av de bästa, se länk över Kåbdalis boenden. Om vi blir trångbodda står även Bergstugan till förfogande för oss. http://www.kabdalis.com/boende.php Följande ingår i erbjudandet!
Boende i Näsberg eller Bergstugan, städning, sänglinne och handdukar ingår.
Liftkort alla dagar torsdag till söndag med möjlighet till även kvällsåkning, om intresset finns. Allt material ingår samt lanefee i alla backar efter sedvanlig planering. Videofilmning under delar av helgen. Se grovplan.
Helpension med a´la carte middagar varje kväll, d v s tre frukost, tre luncher och tre middagar. Erbjudandet börjar med middagen på torsdag.
Utöver detta vinprovning a´la Masters på lördagkväll! Slattarna från vinprovningen dricker vi till middagen!

Priset för allt detta är 3700 kr/person inkl moms. Avgiften faktureras.

Nytt för i år!
Skiers Edge kommer till Kåbdalis, unikt för Masters! Sverigerepresentanten HC AB med Peter Hörwing i spetsen sänder upp en World Cup-maskin, inkl Slope Simulator, till vårt förfogande. Vi ordnar kanske ett lotteri och vinnaren tar den med sig hem, varför inte! www.skiersedge.se

Hur tar man sig till Kåbdalis? Det finns två sätt, antingen flyget + hyrbil från Luleå Airport, eller egen bil hela vägen. Det är 13 mil från flygplatsen. Även i år kommer jag att kunna hämta fyra stycken vid Luleå Airport. Först till kvarn gäller i det avseendet! Fler transporter kan sannolikt ordnas! Hör av Er i god tid!

Utkast till program:
(Detaljändringar kan ske)

Torsd 21 nov
12:00 -- Samling under dagen. Friåkning och utforskning av berget.
18:00 Välkomststund, umgänge, presentation av Skiers Edge och teori/tekniksnack i trevlig miljö
19:30 A´la carte middag

Fredag 22 nov
09:00 --11:00 Banåkning under ledning av Rickard Renlund
13:00 --15:00 Banåkning under ledning av Rickard Renlund
17:00 – 18:00 Banåkning under ledning av Rickard Renlund
18:00 --19:00 Sammanfattning, afterski och bastu/samkväm i Näsberg
19:30 -- A´la carte middag

Lördag 23 nov
10:00 --12:00 Banåkning under ledning av Rickard Renlund
14:00 --16:00 Banåkning under ledning av Rickard Renlund
17:00 --18:30 Sammanfattning, afterski och bastu/samkväm i Näsberg
19:00 --20:30 Vinprovning, kanske med utlottning av Skiers Edge´s värstingmaskin
21:00 -- A´la carte middag

Söndag 24 nov
10:00 --12:00 Banåkning under ledning av Rickard Renlund
13:30 --14:30 Banåkning under ledning av Rickard Renlund
15:00 Avslutning och hemresa

Välkommen till Kåbdalis!

Om Ni har funderingar går det bra att ringa när som helst! Anmälan via min mail par.gabrielsson@vattenfall.com senast den 21:a oktober. Jag ser helst att Ni svarar så fort Ni kan ;-)

/Pär

tisdag 8 oktober 2013

En rapport från Alpina kommitten i Norrbotten!

Jag vill med detta inlägg understryka det positiva arbete som gjorts och görs i region 1, inte minst i Norrbotten. I detta inlägg refererar jag till Norrbottens skidförbund och Janne Kleins inlägg från Alpina kommitten. Det är bara att samtycka!

Vi ses i backen!

Alpina kommittén (av Janne Klein)

Till skillnad från säsongen 2011-12 blev starten i Norrbotten så bra den kan vara med fina förhållanden tidig i såväl Kåbdalis, Kiruna och Gällivare. Det kan inte nog upprepas hur beroende vi i den alpina skidsporten är av välmående anläggningar med hjärta för sporten. I det perspektivet skall det bli intressant att följa ägarbytet på Dundret, men också Storklintens nyväckta starka driv för både ungdoms och FIS tävlingar, med flera starka arrangemang under säsongen.

Överhuvudtaget har det varit en stark säsong för Norrbotten ur arrangemangssynpunkt, FIS premiär och flera mycket starka tävlingar hos flera arrangörer, Sverigecup, USM final och fina Lilla världcupstävlingar. Kustcupen för de små hade ett mycket högt deltagande och Pite-Paralellen och Lilla Inlandsspelen visade att de är klassiker som Norrbotten sluter upp bakom. Initiativet Polarcupen lever vidare, fortfarande med ett starkt näringslivsstöd. Det visar att det finns ett stort intresse och en vilja från samhället att ställa upp för vår sport.

För nästa säsong vet vi att ett stort mästerskap för ungdomar kommer till Norrbotten – Landsdelsfinalen för U14 som går av stapeln i Arvidsjaur. Gällivare kommer att arrangera ÄJSM. Att sedan Tärnaby arrangerar stora SM visar att vi i Region 1 är med! Uppslutningen kring uppstarten på säsongen med gemensamma barmarksläger, v 44 läger och ledarutbildningen i Kåbdalis var närmast total. Över 50 ledare på ledarutbildningen gjorde att även den härliga middagen på lördagskvällen blev en upplevelse i sig. Som tidigare år var Rickard Quick ansvarig Regionstränare denna säsong, ett arbete som han utfört med sitt karakteristiska genomtänkta lugn, uppskattat med hög kvalitet. Distriktstränar rollen även den som tidigare buren av Pär Gabrielsson.

Både Rickard och Pär tackar för sig i slutet av säsongen – Pär går vidare på nya nationella uppdrag som Reg 1:s representant i den nationella Juniorgruppen, en referensgrupp för Svenska Landslagsledningen. Rickard med ett allt större engagemang i en egen expanderande kommersiell verksamhet som tränare. Vi tackar båda två för deras stora engagemang och väl utförda värv i dessa roller och önskar dem lycka till i vidare uppdrag.

De flesta A-läger har genomförts tillsammans med Västerbotten. Läger som genomförts är bla Lucialäger, distriktsläger i Kåbdalis, regionsläger i Tärnaby, fartläger i Arvidsjaur och Gällivare. Från Norrbotten har vi de senaste åren haft ett relativt stort deltagande från Norrbotten på olika nivåer av SATU (Svensk Alpin Tränar Utbildning). Det gångna året var inget undantag. Den nationella verksamheten har gått igenom ett stålbad med en rejält krympt kostym budgetmässigt, vilket också medfört organisatoriska förändringar och uttagningar och petningar utifrån - Detta går att ha synpunkter på!

Pratar vi konkreta resultat från första årsjuniorer och uppåt ser det bra ut. Representationen i lagen är god. Uttagen i team 2019 är Gustav Lundbäck (Luleå). Både Isak Klein (Kiruna), Hannes Grym (Storklinten) och Jesper Ask (Arvidsjaur) bjöds dessutom in på team 2019:s första läger på Bosön i somras. Daniel Steding (Luleå) är uttagen till något som kallas utmanarlaget. Ylva Stålnacke (Kiruna) är med i Europacuplaget. Anton Lahdenperä (Gällivare) petades tillsammans med ett antal åkare. Tråkigt för Anton – Men den som följt med under sensommaren på andra sidan halvklotet kanske noterade en FIS vinst för Anton genererande 6 FIS points, Anton visar att han inte gett upp trots uteblivit stöd nationellt. Starkt av Anton och en bild av hur viktigt det är att vi själva klarar att driva och finansiera en stark och professionell egen verksamhet, oberoende av vilka turer den nationella verksamheten ger sig in på. Vi har den kraften och kompetensen i Norr.

Många åkare förtjänar att lyftas fram. En FIS åkare, första årsjunior med mycket starkt utveckling den gångna säsongen är Mica Nyberg Ericsson (Gällivare) på Tärnaby skidgymnasium. Mica är den dam i Sverige som outstanding haft den bästa utvecklingen denna säsong och med en härlig inställning satt många etablerade damer på plats. Vi ser fram emot fortsättningen. Allt är naturligtvis inte bara rosor. Natalie Hermanssons skada i december spolierade den gångna säsongen. Väldigt tråkigt mot bakgrund av den goda utveckling hon haft. Vi hoppas alla att hon kommer tillbaka starkare än någonsin.

Svenska skidförbundet har tagit beslut om att centralisera RIG verksamheten i Sverige till Åre/Järpen och Malugn, vilket medför att Gällivare mister RIG-status. Vi kan konstatera att en fungerande svensk modell som är omtalad i Europa som väl fungerande med utmärkta resultat läggs ner. Vi kan trots detta konstatera att våra gymnasier i Region 1 igen gjort starka intag. Tärnaby dessutom med stark ledarrekrytering. Både Skidhem och Akademi ser spännanden ut och det RIG som svenska skidförbundet valde att lägga ned – Gällivare – Hade flest första handsökande av alla RIG i Sverige.

måndag 30 september 2013

Är du redo!?

Sommaren är en alpinist viktigaste period! Definitivt! Gör man inte rätt under sommaren så kan man inget förvänta sig av vinterns aktiviteter. Sådan är vår sport, obeveklig. En mängd skills måste tränas och dessutom i god prioritetsordning. Mina prioriteringar har varit någon annanstans men jag är beredd. Beredd på att det kommer att kännas när jag väl står där. Jag önskar att jag orkat hålla i, orkat pusha gränserna, orkat hålla kontinuiteten och variationen för det är det de handlar om. To get up there and do it!

Som lekman på det idrottsmedicinska området men med erfarenhet av effekterna av det ena eller det andra valet, kan jag konstatera att det har betydelse. Jag har vittnat om motsatsen till rätt insatser, ett flertal gånger. Det märks inte direkt, i någon särskild sväng, utan visar sig likt en smygande doft i ett allt för instängt rum. Förr eller senare orkar du inte stå ut och pyser ut, utan luft i lungorna och mycket trött. Inte allt för sällan beskrivs misslyckanden i termer som "det var en grop i banan" eller "banan hade blivit så uppåkt", typ. Undanflykter. Utan nyans. Kanske till och med förklaringar som "jag vet inte vad som hände". Faktiskt en av de värsta varianterna.

Som ett led i en alpinists liv är gymträningen nog en av de viktigaste delarna. "Det är ingen konditionssport vi sysslar med", skulle kanske någon säga. - Nej, men glöm för tusan inte bort att det krävs god grundkondition för att orka i gymmet under de mörka septemberkvällarna! Utan en bra grundkonditionsträning i början av vår- och sommarperioden kan det lätt bli ett litet h-vete att komma i form på hösten, kort och gott.

Väl på snö är det antal sväng och upprepningar som räknas mest. Kvantitet i ett korrekt utfört mönster, ja det får oss att minnas, att göra, att slutligen lyckas med bedriften att vara bäst när det gäller. Vår sport kräver mycket. Inledningsvis långa resor i jakt på snö. Ineffektiva lägerdagar med, egentligen, alldeles för få upprepande svängar. 8000-10000 sväng sägs vara vad som krävs för att hitta formen. Med 40 svängar (högt räknat) tar det minst 25 dagars nötande på tidig snö (typ glaciär) och det är få som har dessa förutsättningar, eller? Hur många har dessa möjligheter, innan tävlingssäsongen drar igång i mitten av november?

Substitut till skidåkning?
Jag vill verkligen slå ett rejält slag för ett fantastiskt bra produkt som löser en del av de beskrivna problemen plus en massa andra dessutom! Förutsatt en bra plan, förstås.

Skiers Edge
Skiers Edge finns nu att få tag i här hemma i Sverige! Produkten hör till raden av anpassade träningsutrustningar för att efterleva den rätta känslan och frågan är om inte amerikanska Skiers Edge prickat huvudet på spiken, så att säga. Ta del av denna korta introfilm och surfa in på HC ABs hemsida. www.skiersedge.se

Kylan kommer!

Den kanske inte är här för att stanna, riktigt än, men nog känns det att det vankas vinter!

I alpinvärlden har det redan hunnit hända en massa intressanta och även "ointressanta" saker. Det senare rör förstås en av våra fixstjärnor, Jens Byggmarks, korsbandsskada. Det var illa tajmat och riktigt otur. Masterskier.blogspot.com lider förstås med honom men det går att komma igen, det vet vi alla! Keep up! Tillbaka från skada är dock Hans Olsson, vårt ess i fart. Återstår att se att han hittar tillbaka till det grymma glidet i tid till premiären i Lake Louise i slutet av november. Han verkar laddad! Kul!

Fredrik Steinwall, damernas landslagstränare, verkar nöjd med uppladdningen inför OS-säsongen vilket bådar gott. Sölden-premär väntar inom kort och det skall bli intressant att se vilka åkare som kommer till start. Det är ju onekligen så att Sverige har ett vasst gäng damer, så vasst att det finns risk att det inte ryms fler i landslagsjackan. Vi får hoppas att framgång föder nya sponsorpengar och fler möjligheter för kommande generationer på både kill- och tjejfronten. Vi vill ju inte se talanger gå till spillo utan att vi tagit väl hand om det klubbverksamheter serverar år efter år.

På gymnasienivå har det hänt sig så att Gällivare förlorat sin status som RIG-gymnasium. Det blev resultatet av många våndor för förbundsdirektören Niklas Carlsson. Vad får då detta för konsekvenser? Alldeles troligt kan det innebära en kickstart för Gällivare, trots allt. Ett friare NIU i kombination med att det investeras i Dundretområdet och det faktum att Dundret fått nya pigga ägare, ja det torde inte bli sämre förutsättningar att locka till sig unga åkare i framtiden. Dundret och Gällivare är på G!

I år är det dessutom premiärår för de långa skidorna på hemmaplan och för Norrbotten behövs definitivt ett fungerande Dundret med sina härliga traditionella storslalombackar (Obs! Läs INTE Fjällbranten - den är för svår för den breda massan.). Tjejerna på 30-metersradie och killarna på 35. Hur detta kommer att påverka banläggning i våra förhållandevis flacka backar skall bli intressant att följa. Rapporter från de flesta tjejer är att skidan känns riktigt bra! Känns skönt för det är ju så det skall vara. Stabilt.

I kåbdalis väntar snökanonerna på kylan, det såg jag från mitt stugfönster i helgen. Jag och Erika har skaffat oss en av de bästa "spotsen" på området. Tomten ligger mitt emot berget på en höjd, uppkallad efter mina bedrifter som Master. Med tre VM-guld är "Mästertoppen" nåt jag stolt får bära med mig in i framtiden.

Som avrundning på denna korta inledning av säsongen 2013/2014 inbjuder jag alla intresserade s.k. Masters, eller Veteraner som det kallades förut, till läger vecka 47! Har du inte fått inbjudan på mail så ta del av den här! Vi hörs snart igen!

==============================================

Är du redo för MASTERSLÄGER i Kåbdalis V47 (21-24/11)!?

Förvinterns bokningar i Kåbdalis går inte av ”för hackor”. Förutom Svenska landslaget har även ett stjärnspäckat Österrikiskt herr- och damlag bokat in sig (V46) i den lilla charmiga norrlandsbyn, endast 13 mil från kusten och Luleå Airport. Kåbdalis Skidliftar med Gunnarstedts, Rickard Renlund, och inte minst undertecknad, hoppas att även alla MASTERS, oavsett nationalitet, nivå och erfarenhet, skall nappa!

Kom till Kåbdalis!
Det är hit man kommer när man vill vara först på skidor i Sverige samtidigt som man äter gott och umgås under härliga former. Vi vill som vanligt ge alla ”Veteraner” en härlig känsla av denna fina blandning av ”alpingodis”!

UPPLÄGGET!
Med Rickard Renlund som tränare, under fyra dagar. Vi bor i Näsberg, ski in ski out – läge som torde anses som ett av de bästa, se länk över Kåbdalis boenden. Om vi blir trångbodda står även Bergstugan till förfogande för oss. http://www.kabdalis.com/boende.php Följande ingår i erbjudandet!
Boende i Näsberg eller Bergstugan, städning, sänglinne och handdukar ingår.
Liftkort alla dagar torsdag till söndag med möjlighet till även kvällsåkning, om intresset finns. Allt material ingår samt lanefee i alla backar efter sedvanlig planering. Videofilmning under delar av helgen. Se grovplan.
Helpension med a´la carte middagar varje kväll, d v s tre frukost, tre luncher och tre middagar. Erbjudandet börjar med middagen på torsdag.
Utöver detta vinprovning a´la Masters på lördagkväll! Slattarna från vinprovningen dricker vi till middagen!

Priset för allt detta är 3700 kr/person inkl moms. Avgiften faktureras.

Nytt för i år!
Skiers Edge kommer till Kåbdalis, unikt för Masters! Sverigerepresentanten HC AB med Peter Hörwing i spetsen sänder upp en World Cup-maskin, inkl Slope Simulator, till vårt förfogande. Vi ordnar kanske ett lotteri och vinnaren tar den med sig hem, varför inte! www.skiersedge.se

Hur tar man sig till Kåbdalis? Det finns två sätt, antingen flyget + hyrbil från Luleå Airport, eller egen bil hela vägen. Det är 13 mil från flygplatsen. Även i år kommer jag att kunna hämta fyra stycken vid Luleå Airport. Först till kvarn gäller i det avseendet! Fler transporter kan sannolikt ordnas! Hör av Er i god tid!

Utkast till program:
(Detaljändringar kan ske)

Torsd 21 nov
12:00 -- Samling under dagen. Friåkning och utforskning av berget.
18:00 Välkomststund, umgänge, presentation av Skiers Edge och teori/tekniksnack i trevlig miljö
19:30 A´la carte middag

Fredag 22 nov
09:00 --11:00 Banåkning under ledning av Rickard Renlund
13:00 --15:00 Banåkning under ledning av Rickard Renlund
17:00 – 18:00 Banåkning under ledning av Rickard Renlund
18:00 --19:00 Sammanfattning, afterski och bastu/samkväm i Näsberg
19:30 -- A´la carte middag

Lördag 23 nov
10:00 --12:00 Banåkning under ledning av Rickard Renlund
14:00 --16:00 Banåkning under ledning av Rickard Renlund
17:00 --18:30 Sammanfattning, afterski och bastu/samkväm i Näsberg
19:00 --20:30 Vinprovning, kanske med utlottning av Skiers Edge´s värstingmaskin
21:00 -- A´la carte middag

Söndag 24 nov
10:00 --12:00 Banåkning under ledning av Rickard Renlund
13:30 --14:30 Banåkning under ledning av Rickard Renlund
15:00 Avslutning och hemresa

Välkommen till Kåbdalis!

Om Ni har funderingar går det bra att ringa när som helst! Anmälan via min mail par.gabrielsson@vattenfall.com senast den 21:a oktober. Jag ser helst att Ni svarar så fort Ni kan ;-)

/Pär

onsdag 15 maj 2013

Sommarledigt!


Avslutar en mindre bloggaktiv säsong med ett inslag från en välpreppad pist i Kåbdalis och en välpreppat ekipage. Men som Svindal säger - inget slår en störtloppsåkare n e d f ö r berget!

Sköt fysen i sommar!

lördag 19 januari 2013

Miller - the warrior!















En av årets höjdpunkter har passerat, inte obemärkt, men med saknade profiler. Didier valde pension, Feuz, som var tänkt som tronföljare efter lagkamraten och världsstjärnan, gick och drog knät i början av säsongen och allas vår krigare Bode Miller lider även han av knäproblem.

Det intressanta i kråksången är att Miller inte räknat bort sig! I det tysta förbereder han sig för Sotji 2014 vilket låter riktigt spännande. Kan han komma igen efter en hel säsong borta från cirkusen? Bode Miller är en krigare, det vet vi. Miller är känd för sin aggressiva åkning i de tuffa branterna. Han håller aldrig tillbaka vilket gett honom mycket stora framgångar genom tiderna. Det har bl a blivit 33 stycken worldcup-segrar utöver mästerskapsmeriterna. Listan i de stora mästerskapen är imponerande.

Olympic Games

Gold 2010 Vancouver Super Combined
Silver 2010 Vancouver Super-G
Silver 2002 Salt Lake Giant Slalom
Silver 2002 Salt Lake Combined
Bronze 2010 Vancouver Downhill

World Championships

Gold 2005 Bormio Downhill
Gold 2005 Bormio Super-G
Gold 2003 St. Moritz Giant Slalom
Gold 2003 St. Moritz Combined
Silver 2003 St. Moritz Super-G

När det gäller hans opererade vänster knä, kommer Miller enligt uppgift att hålla tillbaka och ta en mycket mer försiktig väg, särskilt med 2014 Sotji OS precis runt hörnet. Miller har valt att hoppa över återstående delen av VM säsongen, tillsammans med VM, för att ge knäet mer tid att läka. Han vill inte ha någon form av bakslag inför hans sista OS. En ny skada skulle förstås bli alltför mycket och antagligen avsluta hans karriär.

Miller debuterade 1997 och har inte missat en hel säsong, någonsin. Han karaktäristiska stil i starthuset är saknad och inte minst hans våghalsiga insatser i pisten. Jag är säker på att han gett Innerhofer och de andra en riktig match i dagens Lauberhornrennen i Wengen.

Han säger själv, i en intervju med AP Sports Writer i USA, att han upplever att det är tufft att missa en hel säsong. - men detta beslut var lätt för mig när jag tittar på min chanser kommande år. Miller har hunnit bli 35 år, nyligt gift sig för andra gången, nu med Morgan Miller, f.d. vollybollstjärna och de väntar dessutom barn i augusti. Miller menar på nytt att motivation är en viktig egenskap för honom när det gäller min skiracing - Jag är super motiverad att göra stora saker nästa år!

Det tycker jag bådar gott!

Bode Millers styrka
Miller har varit framgångsrik genom att göra saker hans väg, på hans villkor. Hans mentalitet har tjänat honom väl i hans karriär. Nu återstår att se om mentalitet och förmågan på skidor, efter en säsongs uppehåll, hänger ihop. USA tränare Sasha Rearick applåderade Millers beslut att sakta ner och inte rusa tillbaka till årets säsong. Han vill se Miller frisk i ett år utan skidåkning i bana. Det är ett otroligt smart och strategiskt beslut menar Rearick. Han har blivit legendarisk för sitt sätt att vidga gränserna för vad som är möjligt på ett par skidor. Det är bättre att han vilar och kommer tillbaka stark och frisk istället för att äventyra sin sista säsong i rampljuset. I detta läge är han inte helt återställd för race och han har nu vänt sitt fokus mot att vara 100 procent i form till Sotji.

Klippet från Kitzbuhel 2008 går till historien som ett av hans galna race.



Vad har han då för förutsättningar?

Tveklöst är det mycket tufft, enligt mig. Att komma tillbaka till den nivå som krävs, med en bakomliggande skada, nygift och med ny familjemedlem och med ett nytt material under fötterna - ja, inte omöjligt men mycket svårt. Kombinationen är hans möjlighet, anser jag. Hans lagkamrat Ted Ligiety har sagt att han tror det är möjligt, förutsatt att han är frisk. Det kan rent utan vara så att Miller drar nytta av vilan, menar Ted. Han kan i lugn och ro fokusera på Sotji, ta tillfället att besöka platsen, utbyta erfarenheter med ryssarna och så småningom förlägga en del träning där. Istället för att riskabelt susa nedför Europas pister i slutet av denna säsong kan han förbereda sig i lugn och ro och dra fördelar ingen annan hinner med. Eftersom han valde att stänga ner racingen direkt, i ett tidigt skede, kommer Miller inte förlora startposition vid världscuptävlingarna nästa säsong. Han kommer fortfarande att börja med de bästa skidåkarna i världen, inte "back in the pack" med sämre förutsättningar.

Låt oss hoppas att Miller klarar sin utmaning och att vi får riktig mästerskapsspänning i Ryssland 2014!

I huvudet på Miller, enligt hans senaste Twitter.

What is a Warrior? from Warrior Poet on Vimeo.



torsdag 17 januari 2013

Säfvenberg dominerar i Adelboden!

Charlotta Säfvenberg (bild) dominerade Adelbodens FIS-race häromdagen! Hon vann båda dagarnas slalomtävlingar och snittade 9 FIS-points! Med dessa fina resultat återtar hon platsen som etta i världen bland födda 1994, åtminstone om vi ser till hur listan ser ut idag. Hon går, med samma resonemang, in på sjunde plats bland Sveriges duktiga slalomdamer, vilket i sig visar på vår fina bredd.















Bild: Lotta Säfvenberg in action

Ett fantastiskt resultat för Umeåtjejen som så sent som för några veckor sedan, efter WC-premiären i Zagreb, menade att hon hör hemma i Världscupen! Ett kaxigt uttalande kan tyckas men ack så rätt. Det är med den typen av respektlöshet man kan gå långt här i världen.

I efterföljande storslalomtävling, idag den 17:e, låg hon etta efter första åket men slutade på fjärde plats. Jag antar att hon tar revanch imorgon! Med på äventyret i FIS-racen, i bl a Schweiz, återfinns tre stycken Tärna-studerande tjejer. Det är Sarah Olsson, AK Vännäs, Charlotte Lemgart, Danmark och Alexandra Sjöström, UHSK. Tjejerna fick inbjudan till ett äventyr med kort varsel och packade väskan direkt. Äventyret ger dem erfarenhet, och förhoppningsvis glädje, inför nästa steg i utvecklingen. Kul initiativ och riktigt roligt med överbryggande verksamhet mellan elitskikten i svensk alpin utförsåkning.

Kolla länken från FIS!
http://www.fis-ski.com/uk/604/613.html?sector=AL&competitorid=156607&type=result


Kolla länken från VK!
http://blogg.vk.se/vintersportsbloggen/etikett/Charlotta+S%E4fvenberg


söndag 6 januari 2013

Ögongodis för tränare och elitåkare

Jag fann denna ändamålsenliga filmsnutt på Youtube, som vår vän Luc Pelletier tränare i International Racer producerat. Det handlar om storslalom-SM i Almåsa 2012, åk 1. Filmen visar ett femtontal åkare.

Åkningen som presteras är vacker och fylld av rörelse. Jag tycker det känns något lättare att studera tjejernas framfart eftersom rörelsetempot är något lägre. Att försöka analysera vem som åker fortast med bara blotta ögat, är svårt. Det är så många duktiga åkare som bara "rullar" på efter varandra men det finns som bekant en och annan som gör de mesta rätt. Studera detta och kika på resultatlistan.

Vad är det som avgör?





onsdag 2 januari 2013

Elva sanningar om kvalitativ träning!

Många slalomåkare verkar inte tycka att utbildning är särskilt viktigt eftersom den inte riktigt "räknas" och eftersom den inte ger några synliga resultat eller poäng. Men i verkligheten är utbildning enormt viktigt eftersom kunskapen styr vad du kommer att göra när du tävlar. Ett annat sätt att se på det är att tänka på utbildning som den tid då du tränar upp fysiska, tekniska, taktiska och mentala färdigheter och vanor som du senare kan använda i ett race. 

Men här är också haken. Beroende på kvaliteten på din träning, kommer du att ingjuta antingen bra eller dåliga kunskaper och vanor. Om du tränar goda färdigheter och vanor, kommer de komma ut i samband med tävling vilket kommer att hjälpa dig att åka snabbt och stabilt. Men å andra sidan, om du tränar med dålig kvalitet, kommer de dåliga vanorna att göra att du åker dåligt. Jag har personligen sett många åkare fullkomligt "cementera" sina kvalitetsbrister genom att tex åka bana efter bana, kväll efter kväll, utan tanke på vilka delar som är bärande för sin egen förbättring. Många gånger skulle friåkning med tydligt syfte och motiv göra dem till bättre skidåkare.

Idrottspsykologen Dr Jim Taylor, med stor erfarenhet av alpin racing, är inne på något mycket intressant. Jag håller väldigt mycket med honom och det får mig att tänka på alla förmågor som går till spillo för att man inte lyckas skapa de bästa förutsättningarna för dem. Dr Jim Taylor fortsätter sitt resonemang med att först förtydliga betydelsen kring vad han menar med träning respektive tävling.  

(ber om ursäkt för eventuella översättningsbrister)

Tävling: 
Ski racing på en genomgående hög nivå under de mest utmanande förhållanden.

Utbildning/träning: 
Att upprätthålla genomgående hög utbildningskvalitet som resulterar i en optimal förberedelse för framgångar i konkurrens med andra.

Prime Sport Pyramid
Jim Taylor presenterar the Prime Sport Pyramid, se bild inledningsvis. Prime Sport Pyramid introducerar fem mentala faktorer som påverkar atleters prestation mest. Dessa fem faktorer återfinns i pyramiden i särskild ordning och visar hur de påverkar varandra och atletens prestation inför och under en tävling.

Dr Jim Taylor har enkla och praktiska tekniker för att demonstrera och utveckla varje steg i pyramiden.

Han fortsätter...
För att hjälpa dig att förstå det verkliga värdet av utbildning, har han 11 stycken sanningar kring kvalitativ utbildning/träning:

Nummer 1
Förstklassig Ski Racing uppnås inte den dag du tävlar, utan snarare i de dagar, veckor och månader innan tävlingen. Många åkare tror att om de är redo, beredda att åka skidor sitt bästa men jag har funnit att framgång avgörs mer av vad du gör i dagar, veckor och månader som leder fram till tävlingen. Om du har lagt ner tid och ansträngning för att utveckla dina fysiska, tekniska, taktiska och mentala färdigheter och vanor, kommer du att ha den kapacitet och tron ​​att du kan åka ditt bästa på tävlingsdagen.

Nummer 2
Idrottsutövare bör träna som de tävlar. När jag ger seminarium till åkare eller tränare, frågar jag denna fråga: Ska du träna som du tävlar eller ska du tävla som du tränar? De flesta säger, ska du race vill du träna. Deras svar är förståeligt på sätt och vis eftersom om du kunde vara positiv och åka avslappnad och fokuserad som när du tränar, då skulle du säkert åka bra. Men jag tror att tävla som du tränar är omöjligt av den enkla anledningen att ett race väcker en massa frågor. Träning är lätt att genomföra eftersom du inte "bryr dig" hur du åker skidor. Men om du åker dåligt i tävlingar kommer du definitivt att "lida". Problemet är att många åkare tränar på en motivationsnivå motsvarande 60-70% och räknar med att kunna öka till 100% motivation, fokus och intensitet i en tävling och därmed åka sin bästa skidåkning. Tyvärr är detta ett för stort steg och de åker istället dåligt. Att träna som du tävlar är ett sätt att hitta samma nivå av motivation, fokus och intensitet som du gör i ett race. Det är nog orealistiskt att tro att man kan träna precis som du tävlar, men om du kan komma nära detta, säg 90%, då kommer de sista 10% att vara lättare att nå vid ett race. 

Nummer 3
Förberedelser är grunden för alla fysiska, tekniska, taktiska och mentala färdigheter. Det finns ingen magi att skaffa färdigheter. Det finns inga särskilda tekniker som gör att du kan lära dig snabbare eller bättre. Att utveckla färdigheter av någon sort kräver tre steg: (1) Medvetenhet om vad du gör för fel och vad som är ett korrekt genomförande, (2) Kontroll att engagera sig i dessa färdigheter korrekt, och (3) Upprepning är ett sätt att "cementera" nya färdigheter. Endast med denna beredning kommer du att kunna använda dessa kunskaper effektivt och med tillförsikt i tävlingar.

Nummer 4 
Ta ansvar för allt som påverkar dina prestationer inom ski racing. Det enda sättet att kvalitetssäkra träningen uppnås om du vet varje område som påverkar dina prestationer i ski racing. Dessa områden innefattar alla komponenter i fysiska, tekniska, taktiska och mentala förberedelser. Om du adresserar var och en av dessa områden konsekvent i din träning, kan du vara säker på att när du kommer till tävlingen, kommer du helt beredd och kan åka ditt bästa.

Nummer 5
Ski Racing förberedelse handlar om att slipa på sina färdigheter. För att lyckas måste du lägga mycket tid och möda på din träning. Jag kallar detta "Grind", vilket innebär att du behöver lägga timmar av tid i utbildning, långt utöver den punkt att det är roligt och spännande. Om du låter dessa omedelbara negativa aspekter av din träning åsidosätta dina långsiktiga mål att arbeta hårt och sätta av tid, din motivation kommer att bli lidande och du kommer inte att åka skidor ditt bästa i de stora tävlingarna. Du måste godkänna "Grind" eftersom, även om det är periodvis smärtsamt, för annars uppnår du inte dina mål, vilket indirekt blir mer smärtsamt. 

Nummer 6
Tålamod och uthållighet är viktiga för att uppnå förstklassig ski racing. Goda kunskaper och vanor tar tid att utveckla och du kommer att uppleva platåer och down-perioder längs vägen mot dina mål. Du kan bli frustrerad, otålig och vill sluta. Om du låter frustration och otålighet överväldiga dig, kommer du aldrig att uppnå förstklassig ski racing. Om du förstår att framsteg tar tid och att det inte finns något sätt att skynda framsteg kommer du att ha tålamod för att uppnå förstklassig ski racing. Lita på att tålamod, om du fortsätter tillräckligt länge inför motgångar och hinder, kommer förbättringen och du kommer att uppnå målet. 

Nummer 7
Kvalitativa förberedelse kräver tydligt syfte och främsta fokus. Du måste ha ett tydligt syfte som talar om vad du gör i träningen varje dag. Du måste alltid hålla fokus på ditt syfte under träning. Din kropp måste vara fysiskt kapabel att utföra syftet genom att vila, vara frisk och på befinna dig på din ideala nivå av intensitet.

Nummer 8
Konsekvent träning leder till konsekvent tävlingsresultat. Konsekvens är viktigt för bästa ski racing och är en av de viktigaste egenskaper som sätter den bäste före sina konkurrenter. Konsekvens i ski racing kommer från konsekvens i träningen. Konsekvens avser alla aspekter av din träning och ditt liv i övrigt. Utöver uppenbara områden såsom kondition, teknik och taktik, avses även attityd, ansträngning, fokus, intensitet, känslor, sömn och kost. Ett område som påverkar dina prestationer måste vara konsekvent innan du kan vara konsekvent i din racing.

Nummer 9
Misslyckande är avgörande för din framgång. Jag vet att det låter motsägelsefullt, men du kan inte lyckas utan brister. Fel visar vad som inte fungerar. Det betyder att du flyttar ut ur din komfortzon. Fel innebär att du tar risker. Fel lär dig hur man skall hantera motgångar positivt.

Nummer 10
Förstklassig Ski Racing utgår ifrån att du kan anta att de flesta av dina konkurrenter arbetar hårt för att bli en så bra åkare som de kan. Om du vill besegra dem måste du fråga dig själv, "Vad kan jag göra för att få övertaget?" Här är en enkel regel jag lärt Bernhard Russi, OS-mästare i störtlopp från 1972. "En sak till, en gång till . "När han trodde att han var klar med sin träning, skulle han tänka på vad hans största konkurrenter gjorde, och sedan göra ett åk till, göra en mer uppsättning set i gymet, eller gör ett varv till på banan. Genom att göra en sak, en gång till, gör du det där lilla extra som kommer att skilja dig från dina konkurrenter på tävlingsdagen. Obs att denna regel måste balanseras med insikten att om du gör för mycket så kan det leda till utbrändhet. 

Nummer 11
Förstklassiga förberedelser ägnas åt att iordningställa dig att för att åka det bästa skidor i tävlingssammanhanget, s.k. "Prime time". Jag definierar Prime Time som racing mot de tuffaste konkurrenterna i den svåraste backen, under de mest krävande förhållanden, i den viktigaste tävlingen i ditt liv. Målet med förtsklassiga förberedelser riktar sig alltså inte mot förbedelser för oviktiga tävlingar, under idealiska förhållanden, mot ett fält som du vet att du kan besegra. Ditt slutliga mål är att du åker ditt bästa när det verkligen gäller. Förstklassiga förberedelser gör att du kan uppnå Förstklassig Ski Racing i din motsvarighet till OS eller VM eller något annat mycket stort.

Detta är fritt översatt av mig, Pär Gabrielsson, med syfte att lyfta fram Dr Jim Taylors önskan att nå ut till alla alpine racers med bra filosofier. Jag tycker det är mycket intressant, vad tycker du? Lämna gärna en kommentar :-)

Fakta om Dr Jim Taylor, 
Tävlade internationellt för BurkeMtn. Academy, Middlebury College och University of Colorado. Under de senaste 25 åren har han arbetat med amerikanska och japanska alpina team samt med många VM och OS åkare och många av de ledande yngre i USA och Kanada. Jim är författare till Prime Ski Racing.