Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

fredag 20 januari 2012

En intensiv vecka!

Januari månad är en höjdpunkt i den alpina cirkusen! Det är i dessa dagar som den alpina världseliten bjuder oss vanliga dödliga på hisnande utflykter och grymma nervpirrande thrillers i backen. Wengens störtlopp är avgjort, med en ny stjärna längt upp på podiet, och en annan klassiker står för dörren - Kitzbuhel! Skall Beat FEUZ slå till igen? Har han för lite rutin eller "guts"? Kommer den avgående schweiziske "stridspiloten" Cusche att ta ännu en anmärkningsvärd seger? Miller gör det han fortfarande tycker är roligast här i livet, åka på gränsen till det omöjliga. Åldermannen Patrik Järbyn med sina unga vapendragare Hans Olsson och Matts Olsson skall försöka hålla den svenska fanan högt men det är ett riskabelt arbete, minst sagt!

Kitzbuhel, Hannenkamm-rennen

Att det finns risker i den alpina sporten är inget nytt. En skada som vår stjärna Maria Pietilä-Holmner drabbades av tidigare i veckan hör till de mer normala men ändå riktigt tråkiga. En positionsmässig obalans i ett pressat läge kan få det att klicka i knäet, oavsett hur stark du än är. Ett fall i storslalombacken eller ett fall i störtloppsbacken, ja valet är dock enkelt. Svaret går att utläsa ur bl a senaste nytt i "Alpine stories" från Bode Miller. Jag lider med Maria men hon är stark och målmedveten och omgärdad med de bästa resurserna man kan ha. Vi hoppas alla på att hon får en bra rehab-period och att hon kommer tillbaka starkare än någonsin och sätter press på Marlies Shilds inför Sotji 2014. Det känns roligt att höra Marias vilja att komma igen och hennes uttryck för att det är det "bästa av världar" att komma tillbaka till. Såna som Maria behöver vi verkligen!

Miller berättar i sitt "läpparnas bekännelser" i "Ski racing stories" att den som står i startkuren i Hannenkamm och inte är rädd, har gjort nåt fel i förberedelserna. Det är olikt Bode att låta på det sättet för vi tror alla att han är orädd men han har den största gåvan av alla, han vågar ligga på gränsen till det riktigt, riktigt obehagliga. Att plocka ut det bästa ur alla situationer innebär att ligga på gränsen och i dessa gränsland lurar farorna. Det kommer vi aldrig ifrån. Hur än mycket FIS vill minska farorna så är det litegrann det det handlar om därute. Åkarna kommer hela tiden att söka sig till gränsen, oavsett var den är och där finns också de skrämmande vurporna.

Kika igenom denna härliga video där Bode Miller tar oss igenom det tuffaste av de tuffaste racen i alpinvärlden. Vinner man Hannenkamm i Kitzbuhel är man för evigt inpräntad i historieböckerna och antagligen en fet check rikare. En fjärde plats ger på sin höjd 4000 euro och står inte alls i paritet med den obekväma insatsen och riskerna loppet medför.



Daineese och FIS är i samarbete kring ytterligare säkerhetsaspekter. Det testas, i samarbete med bl a Norges storstjärna Svindal, ett ryggskydd uppbyggd på samma sätt som en airbag. Syftet är säkerhet och på mindre än 100 millisekunder skall den vid ett fall utlösas och skydda från skador på bröst, rygg och axlar. Ett kommande arbete med liknande teknik skall snart sjösättas där syftet är att skydda knä och ben, enligt Gunter Hujara. Det blir intressant att se hur framtidens utförsåkare kommer att se ut. Kanske som från "out of space" vilket får mig att minnas historien om den unge Kalle Palander som sågs tävlande i juniortävlingar i Gällivare iförd rustning som hans far egenhändigt tillverkat. Han var på den tiden anmärkningsvärd långt ner i resultatlistan för att bara några år senare vinna sin första WC-seger. Måhända blev han av med allt det tunga "skrotet" hans far packat på honom och kanske skidorna precis fått lite mer former.

En annan kittlande och nervpirrande stund vid TVn är herrarnas slalomtävling i Kitzbuhel och inte minst kvällsslalomen i Sladming! Vilken höjdare! Kommer Myhrer att straffa Kostelic och framförallt den lille kometen från Österikeland, Marcel Hircher? Det blir nåt att bita i och kanske, kanske lurar Byggis i vassen tillsammans med både Hargin och Bäck i en räd av sällan skådat slag. En sak är klar! De beträder lite av "svenskmark" därnere och historiens vingslag slår och väser, det ä r dags igen!

På hemmaplan, långt från Kitzbuhels trånga gator och torg, händer inget annat än en resa till vårt vinterland i Kåbdalis. Två pass storslalom på lördag och därefter guldkant på tillvaron med fru och dotter i det vi numera kallar "Kåbben". Totalt riskfritt, eller?

Inga kommentarer: