Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

onsdag 25 januari 2012

Lotta lyfter efter europaturné!

Lotta Säfvenberg, UHSK

Det går rejält framåt för en del av våra regiontjejer på storslalomsidan! Almåsa var platsen för senaste FIS GS och inte minst Lotta Säfvenberg från UHSK slår till med personbästa! Lotta, som är särskilt stark i slalom, vinner en av storslalomdagarna i denna riktigt fina storslalombacke, med en betryggande marginal av 1 sek till tvåan, nästa stora glädjeämne, Ylva Stålnacke från Kiruna. Ylva är tillbaka från skada och är i fin form inför kommande utmaningar. Ylva Stålnacke blir bäst i helgens "kombination" med två stycken andraplatser! Stabilt!

Det märks att Lotta mått bra av europaturnén! Hon har tillsammans med de övriga juniortjejerna matchats i tuffare tävlingar i bl a Schweiz, Tyskland och Italien, utan några tydliga framgångar. Fördelen med att möta tuffare utmaningar är att man flyttar ofta gränserna för sin egen förmåga att prestera. Att leva i kaos är ofta framgångsrikt, som de brukar säga. Ett flertal DNF byts nu ut mot en riktig topprestation! Väl hemma på "svenskmark" slår hon till i storslalom (!) och förtjänar 21 FIS-points vilket tar henne från plats 3 till plats 2 i Sverige, födda 1994 och från plats 23 till plats 6 sett över hela världen (*singelresultat, fiktivt) i hennes åldersgrupp. Det är riktigt bra! *Detta om vi antar att hennes senaste poäng inte behöver genomsnittsräknas med hennes nästbästa resultat och utan hänsyn till att andra åkare också kan ha gjort förbättringar som inte syns i statistiken ännu. UHSKs Lisa Blomqvist och Luleås Natalie Hermansson återfinns också högt upp i resultatlistan med en tredje och fjärde plats dock utan punktförbättringar.

Sarah Olsson från Vännäs AK gör även hon en kanonprestation genom att bli trea en av dagarna i Almåsa. Hennes punktförbättring ger henne en plats bland de 16 bästa i världen födda 1995. Före sig har hon bl a svenskorna Loise Jansson (9a) och Magdalena Fjällström (6a), och inte minst årets riktiga rockie amerikanskan Mikaela Schiffrin på första plats. En minst sagt tuff grupp! På tredje plats i listan över världens bästa 95or återfinns dottern till en av världens, och i synnerhet Frankrikes, största stjärnor Luc Alphand! Äpplet faller inte långt ifrån trädet, så att säga.

Jag hoppas att resultaten från Norrbottens lysande damalpinstjärna Ylva Stålnacke syns i alpinsverige och att hon får några riktigt spännande utmaningar framöver. Tillsammans med herrarna Anton Lahdenperä (A-laget) och Daniel Steding (Juniorlaget)är hon en bra förebild och disktriktshopp att hålla utkik efter! Bra jobbat!

Inga kommentarer: