Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

lördag 14 januari 2012

En ny företeelse växer fram i alpinsverige

Det känns verkligen som att vi äntligen är på rätt väg!

Under mina år som alpinist, inte minst under mina år som förälder och ledare, har jag och många fler sett en svagt negativ trend för sporten. I början av min karriär, i början av 80-talet, fanns en tydlig "utvecklingstrappa" i tävlingssystemet med B- och A-tävlingar, distriktslag och slutligen Svenska skidförbundets B-lag och A-lag. På den tiden fanns en tydlig fartsatsning som förenade slalomtekniker och fartfantomer i en härlig blandning och framförallt var snittåldern tämligen hög. Det var inte ovanligt att tex herråkarna på hemmaplan avslutade karriären först mellan 25-30 år. Det mesta här hemma var på den tiden ganska enkelt och framförallt nationellt och i min värld upplevde jag att andelen hemmavarande juniorer i klubbträningsverksamhet var större. Med tiden har FIS kommit att allt mer regera på tävlingsfronten, förstås som ett led i sportens internationalisering. För att några enstaka och starka åkartalanger skall "matchas" in mot Europa har vi under flera år tappat bort den stora "massan", enligt min mening. Ett måste för en fortsatt alpin karriär efter 15 års ålder har under ett flertal år stavats "skidgymnasium".

Sverige har lyckats riktigt bra internationellt, måste understrykas. Att ta hand om de unga talangerna har varit ett signum för Svenska Skidförbundet och gång på gång har ungdomarna levererat, inte minst ungdomarna från region 1 och i synnerhet Västerbotten. Det är imponerande men långt ifrån lika imponerande är hur vi tillsammans skapat förutsättningar för övriga 90 %.

ENL (Entry league) har som syfte att ge första- och andraåringar en bra start på sin internationella alpinkarriär men allt som är stort och styrs från utlandet, i detta fall från Schweiz, är i regel dyrt. Kostnader är något som begränsat arrangörer till ENL vilket gjort dem i stort sett omöjliga att genomföra med ett litet deltagarantal.

Med minskade födslotal och hård konkurrens från andra sporter har vi tillsammans indirekt under många år "stuckit kniven i vårt eget vältränade lår" genom att indirekt diskvalificera ENL till förmån för allt för tuffa FIS för första och andraåringar. Konsekvensen har blivit att alpint tappat både "cred" och unga åkare och med det en massa kontinuitet iform av bra tränare och ledare och engagerade föräldrar med rutin. Men det finns hopp!

Alpint i vår landsända rider just nu på en våg som styrs och roddas av ett flertal old racers som var med på den tiden då man som junior kunde välja mellan tuff konkurrens eller lagom konkurrens och framförallt i systemet uppmuntrades att hålla på länge med sin sport. Utvecklingen är minst sagt spännande! Vi har idag och kväll bevittnat ett jättebra arrangemang i Kiruna som kommer att finnas på allas läppar ett tag framåt. Det blir stående ovationer för ett bra ENL-arrangemang sida vid sida med A-ungdomarna där totalt ca 60 ENL-åkare ställde upp i Alpina Polarcupens första tävling och där många unga juniorer åkte till sig bra placering och FIS-punkter. En fantastisk uppslutning som vi bara vågat drömma om!

Ett av det roligaste jag hört i helgen är uttalanden från ledare och tränare från gymnasierna och skidhem om att denna tävlingsform är förträfflig och helt rätt! Även de utländska coachernas lämnar lyriska uttalanden kring företeelsen. Vi är på god väg, helt klart! Hallå, Schweiz! Tanken med ENL lever i norra Sverige! Och tack Kiruna för att ni lade ribban högt!

En annan sak som glädjer mig är att upplägget i norr sprider sig neråt i landet, dessutom. Nu senast är det Stckholm och Dalarnas skidförbund som bildar en cup kring en serie ENL-tävlingar med liknande upplägg som i norr.

Kika gärna in på www.alpinapolarcupen.se

En annan rolig utveckling är det skiers united och skidmärket Head lyfter fram i sin approach till marknaden. Jag tycker den är genialisk och det glädjer mig att de olika grenarna inom skidsporten kommer allt närmare varandra. Jon Olsson har gjort alpin racing rumsrent för en hel generation friåkare och skicrossen är snart en naturlig del i en alpinkarriär. På tal om Skicross, det plingade nyss i telefonen och ett meddelande om att John Eklund är enda svensk vidare i kvalet till världscupkrossen imorgon! Kolla in SVT1 kl 14 och följ AK Vännäs alpina komet på skicrosshimlen!

Min kompanjon Peter Mellgren var tidigt ute på balettskidorna, vilket få vet. Han tillhörde eliten i sporten, på den tiden, skulle jag vilja säga. De flesta A-åkare som "passerat" Peters öga vet att han är en jäkel på att balansera på innerskidan med ytterskidan högt i skyn. En klassisk sport som försvunnit sedan en lång tid men som väcker en hel del minnen till liv. Avslutar med ett lustigt klipp från ett gäng grabbar som vet hur man bjuder på sig!

Inga kommentarer: