Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

fredag 26 november 2010

Kylan biter men vi biter tillbaka!

Bild: Mastersåkare på läger i Kåbdalis

Helgen V46 genomförde distrikt Norrbotten ett A-läger i Kåbdalis. Träningen bedrevs i fyra grupper med bl a Gällivare Skidgymnasiums Rune Dahlström som en av tränarna. Rune brinner för alpint och har en lång erfarenhet, kanske en av de längsta! Under tidigt 80-tal tävlade vi en del tillsammans och han och hans f.d. kollega, Håkan Åsell kom att betyda mycket för min egen utveckling under påföljande år. BD-laget (Norrbotten) var då ett gångbart koncept för eftergymnasiala åkare som ville fortsätta tävla och utvecklas till elitåkare. Upplägget innebar ett upptaktsläger under barmarkssäsongen och ett antal snöläger från november och framåt. Åkare som bl a Mats Holmgren, P-O Edvinsson, P-A Larsson och Pekka Salomonson fanns med i ”truppen”. Vi hade mycket roligt och nådde riktigt långt och från tid till annan funderar jag på om det vore möjligt att skapa något liknande idag, d v s en grupp juniorer och seniorer som med ambition att bli duktiga, kunde erbjudas ett antal organiserade läger med professionell träning. Det görs idag många bra saker men uppläggen behöver bli lite tydligare, enligt min uppfattning. Det handlar ju om att skapa bra förutsättningar! Ett bra inslag är ju inte minst Kåbdalis Working Camp!

A-lägret i Kåbdalis löpte på bra! Av allt att döma var de allra flesta nöjda med inriktningen på lägret. Det kördes uteslutande storslalomteknik vilket syftade till att lära ungdomarna den ädlaste konsten av alla, inom alpint. Runes metod var att tuffa till åkarna genom att våga gå tuffare in mot käpp och att komma på kant tidigt med lämnat utrymme vid käpp. Nya teknikinsikter kommer löpande och det händer en hel del på området just nu, enligt min mening. Jag är som vanligt ”hungrig” på nyheter och hoppas att ungdomarna tog till sig budskapen under helgen. Peter Mellgren gästade lägret och körde en hel del grundövningar med ungdomarna födda 1996. Position och balans på skidorna var några av Peters budskap under helgen, vilket kördes i storslalombana (kortkäpp).

Personer med lång erfarenhet gästar Kåbdalis även denna helg. Ett gäng veteraner, eller som de kallas internationellt – Masters, ligger på träningsläger med Rille Renlund som coach. Lägret är arrangerat av undertecknad, tillsammans med Rickard Renlund och Johan Gunnarstedt, och är ett led i att profilera Kåbdalis även mot denna kategori. Allt går enligt förväntan, faktiskt mycket över. Alla tycker berget är grymt bra och känslan av ski in, ski out kan inte beskrivas bättre. Vi bor i Näsberg, ett helrenoverat timmerhus i backen, och äter njutfullt alacarte varje kväll. En av veteranerna, Anders Hellgren jobbar hårt med tekniken. Han åker riktigt bra och modernt och Rille är imponerad. Åk efter åk efter åk och leendet alltid på topp, likt övriga. Rickard säger allvarligt att han aldrig varit med om liknande, inte ens ungdomarna klarar detta. Anders är nu 63 år och pensionerad målare som för fem år sedan bytte ut en av sina höftleder till en av titan. Nu går han för fullt likt övriga Masters. Målet för många är Masters-VM i Andorra i februari alternativt Veteran-SM och/eller Norska Veteranmästerskapen i Kvitfjell. Med på lägret i år är följande:

Stefan Bessman
Bosse Elsén
Anna Svenningsson
Lasse Hedberg
Mikael Danielsson
Jens Von Axelsson
Jonas Söderqvist
Robert Vitblom
Greger Nilsson
Hans Wahlqvist
Pär Gabrielsson

Inga kommentarer: