Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

onsdag 24 november 2010

Tärnaby startar upp!

Nu är FISen igång och Tärnaby är bland de första att hålla tävling i Ingemarbacken. Kul! Att Tärna får vara först är viktigt för framtiden. Tärnaby, som under en lång tid legat i framkant vad gäller tidig träning, gjorde något av en reträtt denna säsong. Kanske berodde det på haverier i snökanonsystemet eller penningbrist i "snöbolaget", vad vet jag. I vart fall finns nu risken att Tärnaby lider av detta även nästa år. En sen avbokning av aktivitet och hotell, pga avsaknad av snö, är inte roligt för någon och frågan är om kommande års tilltänkta resenärer vågar tro på tidig snö nästa år. Det återstår att se. Kul i vart fall att de är igång! Tärnaby behövs som alpint centrum i Region 1. Tillsammans med Kåbdalis sätter de alpint på kartan i vår region.

Dagen till ära åker förstaåringen Magdalena Fjällström till sig en andraplats i hemmabacken. Vinner gör en utländsk tjej som sannolikt tränat 12-13 år längre än "Monne". Om vi antar att hon åkt 100 dagar/år så ligger hon ca 700 000 - 1 000 000 svängar före. Nu blev det lite tidsdifferens så det innebär ju helt klart att träning ger färdighet. Magdalena gör 33 FIS-points i sin första tävling som junior och får återse pallen direkt vilket kräver respekt. Lotta Säfvenberg gjorde 29 FIS-points med sin seger i fjolårets upplaga.

Kul att se AK Vännäs framfart! Sarah Olsson håller hela vägen in i mål, till skillnad från de allra flesta i denna tävling, och gör 60 FIS-points. Viktor Edeblom blir bästa 93a med drygt 41 FIS-points. Noterbart är att Tärnabys egen Albin Enetjärn är tillbaka från ryggskadan och matchar de tio bästa tiderna i andra åket och gör sin bästa punkttävling hittills i karriären. En skada hämmar sällan utvecklingen, snarare tvärtom. Förutsatt att glöden brinner.

Imorgon är det race igen i Tärnaby och jag beger mig så småningom till Kåbdalis för en riktigt intressant helgaktivitet. Mastersläger tillsammans med Rickard Renlund och ett tiotal veteraner, framförallt från Stockholmstrakten. Jag ser fram emot att få visa upp Kåbdalis i sin kalla vinterskrud. Gunnarstedts parkerar en bil på Luleå Airport, för vår räkning. Unik service har de alltid varit kända för och denna gest drar inte ifrån. Vi åtnjuter banåkning med egen tränare, god mat, härligt boende, skön stämning - och innebär ingen "hemmansförsäljning" för någon av oss.

Det latinska ordet för "fånga dagen", har aldrig varit mer passande ;-). Det skall bli riktigt intressant att stämma av formen! Jag oroar mig dock för en muskelbristning på insidan av låret som läker alldeles för sakta för att jag skall vara helt nöjd. Jag återkommer med rapporter från lägret under helgen.

Att gamla gubbar och gummor kan än, gäller inte bara oss i Masterscirkusen. Patrik Järbyn, världens äldste aktiva elitåkare inom alpint, med fem olympiska spel bakom sig och fyra år vid skidhemmet i Tärnaby, kan också än! Idag är han trea på störtloppsträning i kalla kanadensiska Lake Louise. Svindal är snabbast, Miller 7a och Hans Olsson 32a. Daniel Eriksson återfinns på plats 72. Daniel Albrecht åkte in på plats 81 vilket säger en del om Dannis status, kraftigt påverkad av sin horribla crash i Kitzbuhl för två säsonger sedan. Har Järbyn gett allt i kylan och de andra "bromsat" pga kyleffekterna eller kan han matcha toppåkarna när det vankas tävlingsdag? Backarna på andra sidan Atlanten har alltid passat Patrik så bered Er på en skräll, i vart fall hoppas!

Inga kommentarer: