Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

fredag 18 mars 2011

Bedriften som en utmaning!

Dr Jim Taylor har varit framme igen och berört ett intressant ämne och jag kan inget annat än försöka återge detta med mina ord och mina reflektioner. Dr Jim Taylor är doktor i psykologi inom Ski Racing i Amerika, tillika ”an old racer”.

Rädsla för framgång
Dagens ämne är ”Rädslan för success!” Det är nämligen inte helt ovanligt att barn drabbas av detta dilemma vilket förstås har sina underliggande skäl, skäl som vi bör belysa och fundera över för att skapa de förutsättningar som krävs för att på bästa sätt försöka hjälpa talangfulla, hårt arbetande alpina ungdomar till toppen.

Vi kan starta med att säga att ditt barn har en medfödd önskan att uppnå framgång, ett naturligt ”driv” att tränga sig utanför deras upplevda gränser, att uppnå sina mål och att växa som högpresterande människor. Det är så Dr Jim Taylor ser på saken. Vad kan då gå fel, med en sådan medfödd ”förmåga”? Allt för ofta går det fel och ibland ser vi ungdomar som slutar alldeles för tidigt och vi vet inte vad det riktigt beror på. Kan vi finna svaret i hur vi behandlar dem på deras ”resa”?

Varför skulle någon vara rädd för framgång? Med tanke på vår medfödda förmåga så är det väl inga problem? Det har dock visat sig att många barn känner sig hotade av prestation vilket inte baseras på att nå framgång i sig utan snarare på konsekvenserna av framgång. Enligt Jim Taylor definierar en viss Dr David Conroy rädsla för framgång som ”en övertygelse om att en upplevd framgång kommer att följas av en bitter konsekvens". I detta fall ett tryck att ständigt matcha eller överträffa tidigare resultat eller ännu mer simpelt, en oönskad uppmärksamhet och en emotionell isolering från en ”stel” omvärld. Framgång föder framgång, brukar det sägas. Ribban höjs för dina barn vilket kan skapa större förväntningar på framgång och därmed mer press att lyckas. Rädslan för framgång kan i sin tur förvärras när barnet minskar sin tro på att lyckas i framtiden, ju högre upp i konkurrensstegen. Ett misslyckande ses som mer och mer sannolikt vilket kan vara ännu mer förödande för deras självkänsla.

Rampljuset för barn gör att de får uppmärksamhet från flera håll, inte minst kamrater men kanske även media. Nu är det inte längre bara barnet som själv sätter högre förväntningar utan barnet har nu även omgivningens förväntningar på sina ”axlar”. Rädslan för framgång gör att de kan slippa rampljuset och förväntningarna men även missa sina mål. En fara med barns tidiga framgång i alpin racing skickar in dem på en ”bana” som de kanske inte fullt ut orkar bära. Här måste vi ledare och tränare hjälpa till! Du kanske som förälder ser en allt för ”tydlig” och ljus framtid för ditt barn utan att fråga dem om det är den väg i livet de själva vill följa. Rädslan för framgång kan födas i detta. Oron blir stor för att det kommer att krävas ett liv som de har litet intresse i eller liten motivation att följa. Det enklaste sättet att slippa detta är att undvika framgång eller helt enkelt avsluta sin karriär.

Utmaningen!
Dina barn har som sagt en medfödd önskan att uppnå framgång. Om du vårdar dina barn med den typ av kärlek, stöd och förväntningar som stödjer deras ansträngningar kommer de inte att vara rädda för sina framgångar, enligt Dr Jim Taylor. De kommer att kunna se sig själva som kompetenta människor som inte bara har kapaciteten att lyckas utan även viljan att lyckas. Det kommer att ge ditt barn möjlighet att anta utmaningen med en positiv inställning, stora förhoppningar om framgång och känslor av spänning och glädje, fortsätter Jim Taylor.

Enligt Dr Jim bör din ”vikt” läggas på att dina barn skall sätta höga mål, att alltid göra sitt bästa för att ha roligt och se resultatet som spännande och berikande! Bedriften i fokus helt enkelt! Med dessa utsikter kan barnet skapa en styrkeposition som bottnar i kompetens, syfte och beslutsamhet vilket initierar en känslomässig uppåtgående spiral som tar bort rädslan för framgång och som kan leda dem till målet.

Tänkvärda ord från Dr Jim!

Inga kommentarer: