Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

måndag 21 mars 2011

Finaldags!

Bild: Maria P-H visar vägen!







En vinter i den alpina cirkusen går fort, i dubbel bemärkelse. Knappt hinner vi komma igång i hemmabacken så närmar vi oss finalerna! En hel del finaler är redan avgjorda och de uppsatta målen skall stämmas av. Hur gick det då för oss, jag menar förstås Region 1.

Hemmacupsfinal!
Nationella Cupen!
Sverigecupen!
Äldre Junior-SM i Åre!
Yngre junior-SM i Gällivare!
Landsdelsfinal i Duved!
Världscupfinalen!


Region 1 har ett flertal starka namn i dessa finaler.

I Hemmacupen gick Skellefteås Moa Holmgren starkast genom D 16+ medan Nea Lundmark och pitetjejen Lotta Sundqvist fick nöja sig med 2a och 3e plats och 3000 kr respektive 2000 kr i vinstpremier. Både Nea och Lotta har åkt Hemmacupen och sänkt sina FIS-punkter vilket visar att "systemet", tävlingar på annan nivå än FIS-race, fungerar för yngre juniorer. På killsidan blev det Luleås David Grape-Larsson som drog längsta strået med Piteås Alfred Pettersson och Luleås Joel Hellgren ganska tätt därefter. Läs mer på www.hemmacupen.se.

Bild: Yngre juniorer på pallen i Hemmacupen!

I Nationella Cupen som innefattade 10 stycken deltävlingar med bl a Hemmacupens Kåbdalis, Tärnaby och Piteå-tävlingar, kom Moa Holmgren på 5e plats och Kristoffer Jakobsen på 6e plats. Prisutdelning sker i Sälen under Ski Funtastic

I den totala Sverigecupen tar Lisa Blomqvist, UHSK, 3e platsen i damklassen och Danne Steding, Luleå AK, tar guld i och vinner 10000 kr i segerpremie!

Äldre Junior-SM i Åre innebar en ganska stor skräll av länets unga stjärna Daniel Steding från Luleå! Med segern i Super-G racet i Åres fina fartbacke sällar han sig till de som har mycket gott framför sig. Som medlem i juniorlaget och med en nylig besvikelse kring avslag till deltagande i junior-VM, kan han med stor dos revanschkänsla luta sig bak och sedan gasa på med starkt självförtroende i kommande års stora SM, även det i Åre om ett par veckor. Tvåa i super-Gn var en annan Region 1a, Johan Pietilä-Holmner UHSK. Vännäsåkaren John Eklund åkte till sig en 11e plats som bästa 93a vilket är ett bra betyg för framtiden. Fartgrenarna kräver rutin och det kommer John att skaffa sig med tiden, om jag känner den killen rätt.

På damsidan visade Lisa Blomqvist varför hon tillhör de allra bästa i sin åldersklass genom att vinna slalomtävlingen i äldre (!) Junior-SM. Född 1994 sätter hon konkurrenterna på plats och vinner med en segermarginal över sekunden. På plats 4a och 6, finner vi äldre juniorerna Ylva Stålnacke och Rebecka Gunnarstedt.

UHSKs duktiga tjejer, Lotta, Alexandra och SM-drottningen Lisa!

Lisa fortsätter imponera i Gällivare under Junior-SM där hon tar flera guld! Lotta Säfvenberg tar brons i SC och guld i Slalom. På andra plats i Storslalom hittar vi Vännästjejen Sarah Olsson vilket var riktigt roligt att se. Sarah är även med i matchen när slalomtävlingen avgörs där flera regiontjejer finns med i toppen. Lotta Säfvenberg tar revansch och Magdalena Fjällström tar även hon ett podium med sin andra plats. Sunne AKs Paulina Grassl blir trea och Sarah Olsson åker in som fyra. Värt att nämna är att topptrion tillhör världseliten i sina åldersklasser och det imponerar förstås! Piteås Johanna Mäntylä blir sexa som förstaårsjunior vilket var otroligt bra och kul! Det bådar gott för henne, förutsatt att viljan att utvecklas finns där och att suget "to stay fokused" infinner sig. Hon verkar vara en träningsvillig person som med hårt arbete har fina utsikter nästa säsong.

I junior-SM för killar är det en uppvisning av Åres Felix Monsen! Han är likt Lisa SM:ets "guldkalv" och det skall bli spännande att se deras framfart i stora SM i Åre inom kort. Johan Larsson från Skellefteå skräller med en andra plats i YJSM-slalom! Stort grattis! Det var riktigt roligt att se att killen som slog mig i parallellfinalen i Piteå förra året, går från klarhet till klarhet! ;-). Han hinner även med ett par fjärdeplatser innan YJSM är över. UHSKs Wilhelm Hendenberg visar på nytt att han är en riktigt duktig slalomåkare. Han blir sexa som förstaårsjunior vilket är ett kanonresultat av en ung kille med framtiden för sig.

I världscupsfinalen placerar sig Maria P-H på 4e plats i slalomcupen vilket är hennes bästa notering hittills. Hon har haft en genombrottssäsong med ett antal segrar, bl a parallelltävlingen i Munchen, vilket måste ha varit en skön bragd och lite extra klirr i kassan. Det skall bli kul och spännande att följa henne de närmaste åren. Anja avslutade säsongen i Tarvisio med att vinna störtloppet, vilket visar att hon fortfarande håller måttet, trots den sämsta säsongen på flera år. Vi får hålla tummarna att hon kör hårt i sommar och kommer stark och vältränad till kommande säsong, hungrig på nya medaljer.

Anja, Maria, Ylva, Rebecka, Magdalena, Lisa, Lotta, Alexandra, Malin, Ida, Sarah - ja det finns många otroligt duktiga tjejer i regionen och det kommer flera tjejer underifrån också. På killsidan ser vi främst Jens, Anton, Johan P-H, Daniel, Gustav och John med jämna mellanrum i toppskiktet. Därefter "knackar" Viktor, Calle och de yngre tärnabykillarna på och Jesper är på "G"! Men har killarna vad som krävs för att bryta igenom? Arbetar de tillräckligt hårt eller är förlitar de sig för mycket på talangen? Som jag påtalat tidigare så krävs hårt arbete för att lyckas och bland killarna är konkurrensen stenhård. Keep up the good work, belöningen kommer!

Lycka till med SM i Åre! Själv skall jag bevaka USM-finalen i Funäsdalen där Region 1har chansen på flertalet medaljer, säkerligen totalt ett 10-tal av olika valörer. Det skulle sitta skönt!

Slutligen, i den prestigefyllda Trofeo Topelino i Italien visade Hildur Karlsson, Bygdsiljumm, att Region 1 är i topp även internationellt i klassen 14-15 år. Hon blev tvåa! Tidigare under säsongen lyckades även Moa Gabrielsson, Piteå, bra i Tjeckiens internationella ungdomstävling, med en tredje plats i storslalom. Sofie Gidlund, Kiruna, blev femma i slalomen. Grattis än en gång!

Bild: Moa Gabrielsson i favortitgrenen, Storslalom