Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

tisdag 29 mars 2011

Två steg framåt, ett bakåt...

Bild: Didier Cusche får symbolisera tuffheten själv

Vi befinner oss i vackra Funäsdalen för att prestera i årets USM 2011! Vi pratar om Region 1 och konkurrensen med sveriges bästa ungdomar 14-15 års ålder, ca 200 stycken.

Gårdagens Superkombination innebar första USM-tävling och Region 1 återfanns stundvis på "läktaren". I fartdelen var de alla i trygghetszonen och levererade tider som vi väljer att glömma ganska fort. Slalomtävlingen var en relativt kort historia i ca 30 sek och tjejerna Mica Nyberg-Eriksson och Moa Gabrielsson presterade bäst och klättrade från 18-20e plats till 14e respektive 15e. På killsidan putsade Isak Klein slutresultatet genom att vara tvåa i slalomen. Han slutade 8a.

Vid kvällens sammanfattande möte studerades filmupptagning och alla fick rådet att försöka tuffa till sig i själva åkningen. Linjemässigt var det i de allra flesta fall helt ok men insatsen i åkningen, drivet och viljan att åka fort, saknades.

Dagen till ära, Super-G! Region 1 var på tå och besiktning genomfördes. Banan var lite mer svängig och ett flertal ungdomar var heta. När tjejerna väl kommer igång, åker de ut i "tid och otid" i "sommarvägen". Killarna har sovmorgon, oanande av vad som händer. Banans viktigaste långsväng underskattas av många av tjejerna. Fartåkning innebär kontroll över alla situationer, inte som i slalom, en möjlighet att med "huvudet under armen", ge allt med hög riskfaktor och ändå klara uppgiften. Nej, fartåkningen kräver kontroll och att bygga kloss för kloss och att fokusera på att stegra insatserna. Väl framme vid tävling skall allt sitta som "hand i handske"! Det handlar om linje och fart!

Dagens Super-G är dock ett kvitto på att budskapet kring "fartsökningen" gått fram! Bland tjejerna lyckas Linnea Åberg mycket bra med en meriterande femteplats och 97:an Nadja Gunnarstedt åker till sig en jättefin 12:e plats och glädjen över de "nya" insatserna infriar sig, inte minst hos oss tränare. Tyvärr har vi ett flertal medaljkandidater som tar detta ovan nämnda "huvud under armen" och avviker från det viktigaste av allt, linjevalen och beslutsamheten. Stick to the plan! Om inget annat sägs så gäller besiktad linje, låt inte övermodet ta över hand. Det går inte att fukusera på kraven att leverera när sväng för sväng skall summeras. Gör rätt vid varje delmål och slutresultatet förblir gott, så duktiga är Ni redan! Gör det Ni kan, inte nödvändigtvis mer...

På killsidan får region 1 en helt ny åkare i Emil Asplund! Han åker med så mycket insats att han inte känns igen. Parallell med bra driv i ytterskidan och full satsning! Med en mycket bra insats placerar han sig som 7:a i en tuff konkurrens. Han följer planen med en bra linje i ingången av den andra långsvängen och den efterföljande "sommarvägs-övergången" och dundrar på bra ut över flacken och genomför en bra sista avslutning. Hannes Grym gör också bra ifrån sig med en 9:e plats trots förkylningen och Arvidsjaurs Gustav Lundgren placerar sig som 13:e kille. Alla Region-åkare visade mycket bättre insatser och det visar att vi är på rätt spår.

Vi skall ha klart för oss att Region 1 är litegrann, så att säga, "slagna" på förhand, eftersom flertalet av de andra deltagande regionerna vid detta USM har haft Funäsdalen som tränings- och tävlingsbacke under säsongen. De allra flesta av toppåkarna har uppskattningsvis minst ca 10-15 fartåk i backen. Ingen gren är så "känslig" som fartgrenen på denna punkt. Prestation står i paritet till övning på plats. Varje åk i fartbanan stegrar förmågan och förflyttar modspärrarna vilket ger möjlighet att åka mer respektlöst och därmed fortare.

Imorgon tränar vi störtlopp, vi återkommer med mer rapport! Jag har lovat att raka skägget vid första pallplats och idag var det nära...

Inga kommentarer: