Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

tisdag 3 mars 2009

Det är nåt speciellt med parallell!

Våren är i antågande och finalerna löser av varandra. Nu först Landsdelsfinal i Sundsvall för den norra halvan av landet. Sen rasslar det bara till med USM, YJSM, Stora SM, Veteran-SM, Norska Veteranmästerskapen och 1a majtrofen och sen... står sommaren för dörren. Det är nu man skall ha ork kvar att prestera. Det är den kommande månaden som sätter prägel på säsongen, d v s hur man lyckas när det verkligen gäller. Den där "finalnerven" är nåt man kan passa på att träna upp kommande veckoslut i Piteås anpassade parallell-backe. Piteparallellen står för dörren under veckoslutet, vecka 11 och hela Piteå Alpina "lever upp".

Det är dessutom 20 års-jubileum och det skall firas lite extra, bl a med en veteranklass där alla startavgifter går direkt tillbaka till finalisterna. Skynda att anmäla dig! http://www.svenskidrott.se/Entry.asp?OrgelementId=37302&FedOrgelementId=674&SeasonId=0&Login=True

Undertecknad minns särskilt de tre första åren och de tre senaste åren med glädje. Före "tideräkningen" fann Piteparallellen nämligen sin grogrund ute vid Strömlida i centrala Piteå. Det var Sören Gabrielsson, min bror, som fick snilleblixten att anordna parallellslalom i "stadsbacken". Till ljudet av häftig discomusik anordnat av stadens innekrog nr 1, Valvet, och med mycke publik och en hel del "hang-arounds", nästan fan-liknade anhängare, träffades 32 stycken herrar från norrlandseliten för att göra upp om titeln, snabbast i Piteå!

F.d landslagsåkaren Mats Holmgren, Luleå Alpina, tog hem de två första årens segrar, inkl prispengar motsvarande gott och väl ett skidpar av bästa kvalitet på den tiden. Det tredje året möttes undertecknad och Rune Säfvenberg i en rafflande final. Det blev hemmaseger nr 1 och därefter kan man titulera sig som "snabbast nedför Strömlida". Sedan dess har det blivit ytterligare två segrar, om jag inte minns alldeles galet.

Åren efter "Strömlida-åren" fortsatte parallell-eran ute vid Vallsberget och nya människor tog vid. Det är 20 år sedan, fy fasen vad tiden går. Det har varit många lyckade år och många mantimmar, blod, svett och säkert en del tårar. Några av Sveriges, ja kanske världens bästa åkare, har passerat revy i Piteparallellen. Minnesvärt var bl a perioden då tävlingen gick från toppen och nedför första branten, med två stycken hopp uppbyggda. Då var tävlingen till för juniorer och seniorer och då var det race som hette duga. Minns särskilt bröderna Andersson från Nora, numera har Erik namnändrat till Elians, som efter detta drog vidare till Nordamerika för ett proffsliv på skidor. Vi kan fortfarande se Erik på Eurosport tillsammans med Lars Leven och fru Magda Elians i Skicross. Patrik Järbyn har, även han, kört parallellen där lön för mödan var uppe i 10 000 kr för den som hade det där lilla extra.

Nu är det dags igen och inget är som en parallell. Det är som en tävlingssäsong i "miniatyr", det gäller att hålla ut in i det sista om man skall gå hela vägen. Det gäller att ha fokus och styrka, både fysiskt och mentalt. Inga tjuvstarter lönar sig. Mycke tjuv och rackarspel blir det och det gäller att hålla huvet kallt. Skitkul helt enkelt!

Ta chansen att vara med på detta evenemang, det kan rent ut löna sig! Prispengar till de fyra första i resp grupp. Ladda med kolhydrater och snabbvalla. Vi ses! Kolla in länken till Piteå Alpina - klubben det svänger om!

http://www4.idrottonline.se/default.aspx?id=22875

Inga kommentarer: