Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

lördag 7 mars 2009

Piteå Alpinas B-ungdomar håller klassen!

Idag av avgjordes Storslalom i Landsdelsfinalen och det hängde medaljer i luften. Efter första åket hade norrbotten fem killar bland de tio bästa! Två av dessa var dessutom pitebor. Andreas Nilsson och Max Larsson låg 9:a respektive 10:a efter en snabb storslalom i Sundsvallsbacken. Daniel Sjöström, Luleå Alpina, som visat otroligt fin utvecklingskurva den senaste tiden hade 8:e bästa tid och var förstås nöjd med situationen men gårdagens stora vinnare, Isak Klein, fastnade i en käpp i slutet av banan men åkte trots allt in på en 4:e plats med guldläge inför andra åket, 46 hundradelar efter ledande Zack Monsen från Åre. Storklintens "vinnarskalle" Hannes Grym åkte ett bra första åk och placerade sig på 5:e plats inför det avgörande andraåket. 5 topp 10, inte illa!

Bland tjejerna överraskade Moa Gabrielsson med en 12:e placering efter åk 1. Med tanke på en skadedrabbad säsong var detta över förväntan, enligt min mening. Kirunas Sofie Gidlund var som vanligt med i ”matchen” med en placering kring 8-9:e.

Dramatiken i andra åket var stor. Hela resultatlistan efter första åket vändes upp och ner och ledaren från första åket fick vackert finna sig i att starta sist av alla. Att som 12-13 åring, likt Isak Klein gjorde under fredagens Super-G, fixa denna press, visar på mental styrka. Nu drog det ihop sig till andra åket och på tjejsidan var upplösningen i det närmaste magisk. Åk efter åk överträffades och som slutlig segrare stod Bygdsiljums Hildur Karlsson efter ett närmast perfekt åk. Hon gick från andra plats till en klar seger och det krävs vinnarskalle och bestämdhet för att klara en sådan pers. Topp-fem tjejerna åkte skidor så att man fick gåshud. Moa Gabrielsson åkte ett bra andraåk och ledde stort vid målgång men en tuff åkning från konkurrenterna innebar slutligen en klart godkänd 10:e plats och en plats på prisceremonin, totalt ca 3 sek efter dagens raket från Västerbotten.

Killarnas upplösning blev en blandning av succé och fiasko, för att använda uttryck likt Jonas Carlsson på SVT. En fartfylld ingång branten fick en del killar på fall eller ur rytm. De flesta fick problem och främst handlade det om brist på mod och bestämdhet, kyla och list. Isak Klein kom in lite för passivt i branten och fick aldrig slut på svängen, behöll visserligen trots allt sin 4:e plats men förlorade sannolikt guldet, eller i vart fall, silvret. Hannes fastnade i näst sista käppen i ivern att kapa linjen och kämpade sig över mållinjen likt en skridskoåkare. Hannes föll i samma ögonblick från 5:e plats till 6:e plats. Piteås Andreas Nilsson fick däremot på ett bra åk, hade visserligen lite medvridning i branten som höll på att sluta i fadäs, men revanscherade ordentligt i slutet av banan. Mycket snabbt åkt av pitekillen vilket tog honom från 9:e plats till 5:e och sannolikt en plats på podiet i lagtävlingen!

Max levererade men halkade ner till 11:e plats, aningen besviken.

Se resultat från dagens dramatik,
http://www.svenskidrott.se/n3Result/ResultList.aspx?EventId=20596

Inga kommentarer: