Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

måndag 19 oktober 2009

Jon Olsson fick ett glädjande besked!

Jon Olsson etablerar sig allt mer på svensk alpin toppnivå! Han är nämligen uttagen till EC-läger i Mölltal kommande helg. Det bådar gott för IFK Mora Alpins stolthet på freestylehimlen och numera en ikon för många unga alpinister. Till och med en gammal veteran som jag tycker att Jons förvandling från "halvgalen" jibber till ruskigt fokuserad och teknikorienterad "storslalomnörd" är jäkligt imponerande och nästan lite oväntat.

Han visar prov på något som är så osvenskt som bara Jesper Rönnmark, i senaste Ski & Board, kan beskriva. Om fler unga svenskar lade samma kvalitativa mängd energi som Jon lägger på att utveckla sin åkning, ja då skulle Sverige antagligen redan vara toppnationen nr 1 inom alpint, men Jons resa sporrar, no doubt! Jag hoppas få se mycket av denna kille! Jag är riktigt glad att han anslutit sig till oss "nördar", det visar att det är helt rätt det vi håller på med ;-). Som freestylestjärna finns stora risker. Aldrig har väl begreppet "det kostar att ligga på topp", haft en tydligare beskrivning. Ett hopp skall förberedas i tanken i månader, hopp skall byggas, väder och vind skall vara det bästa - och framförallt - viljan att göra det där hoppet måste infinna sig när det väl är dags - och i slutändan räcker det till en tredjeplats eftersom smarta killar lever längre. I storslalom kan Jon fokusera på detaljerna, åka åk efter åk och justera målinriktat - utan större risker. Det är ju också lite av tjusningen, enligt min mening.

Han har ett klipp i åkningen som imponerar och förbryllar en del. Det syns att han är spunnen ur en annan tid. Hans vertikalarbete är ganska tydligt men kanske kommer han in precis i rätt tid, i rätt tid då ingångarna och åkning i fallinjen är mer viktig än någonsin. Han nyttjar fallinjen på ett bra sätt eftersom han är stor och stark i ingångarna vilket ger bra vinklar och genom att passera käpp på relativt kort tid behöver han inte stå mot negativa krafter för länge. Jag är tämligen övertygad att han gör det medvetet. Enligt min bedömning funkar det bra på hårt underlag dit han nu är på väg! Han har allt att vinna på att fortsätta skapa mer kraft i fallinjen och eftersom han har ganska gott om tid (mellan svängarna) så finns det utrymme för förbättring.

Om han lyckas bra på EC-lägret öppnas möjligheterna att få åka på balkat underlag i Europa där jag tror hans teknik passar bäst. Det skall bli riktigt intressant att följa utvecklingen för 26-åringen, som har många år kvar i toppen. Nästan lika intressant som att se Markus Larssons comeback eller varför inte Jens Byggmarks sakta återtåg till världstoppen.

10 st svenskar är uttagna till premiär i Sölden och största utropstecknet blir Larsson. Är han tillräckligt iform för att ge järnet i Söldens tuffa WC-hang. Ja, sannolikt och förhoppningsvis, eftersom han finns med i start-tian. Bänka Er på lördag och söndag! Time for rumble! Ifjol satte jag ett litet extra kort på Matts Olsson. Det gör jag inte i år - då kanske det händer...

Se även inlägg i Aftonbladet men "sila" bort att Jon är med i landslaget, för det stämmer inte. Detta kan vara ett steg på vägen. Jon har fått möjlighet att träna tillsammans med en grupp som Svenska Skidförbundet har extra ögon på. Ett stort steg i sig!

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/alpint/article5983686.ab

Inga kommentarer: