Piteås Henrik "Henke" Mellgren visar att han, trots avsaknad av skidgymnasiestudier, är att räkna med i toppen bland killar födda 1991. Idag blir han 21:a i Luleås FIS och åker till sig mycket fina 45 FIS-points, vilket innebär att han sannolikt tillhör topp tio i Sverige i sin åldersklass och topp 30 bland alla nu verksamma på Sveriges skidgymnasier! I Sverige finns 6-7 stycken etablerade alpina gymnasium där det på vart och ett studerar ett tiotal killar födda 1990-1993.
Efter första åket låg Henrik på en 29:e plats och med bra startnummer i andra åket slog han till med 8:e bästa tid! Mycket bra av en kille som gjort comeback till denna säsong! Säsongen 2008/2009 var nämligen en period i "Henkes" liv som innebar främst "jibbing" och trolleri, för killen har talang för det mesta han tar för sig.
Henrik var på väg in på skidhemmet i Tärnaby när han i sista stund beslutade sig för att inte flytta. Att flytta hemifrån i 16-17 års ålder är en tuff uppgift för många ungdomar. Henke valde istället Barn- och fritid på Strömbackagymnasiet i Piteå. Diskussionen i alpinsverige är i gång, på olika håll, om skidgymnasium verkligen är den enda lösningen om man vill fortsätta med alpint på elitnivå efter 16-års ålder? Är det ett måste för att kunna utvecklas positivt till en elitåkare? Ett korrekt svar är förstås svårt att "vaska" fram för det beror så mycket på individen själv. Det finns idag en önskan om fler hemortsalternativ med utvecklingen går tyvärr trögt, enligt min mening.
För de flesta anses ett elitgymnasium sannolikt som det enda rätta och vi har ju sett fantastisk progression bland unga åkare detta år, ta tex Luleås Gustav Lundbäck, som fått en fantastisk "boost" av sitt första år vid gymnasiet. För Gustav kommer Malungs elitgymnasium att vara ett vinstlott men för många andra, kanske ända upp till 50 % av alla elever, betyder livet och träningsdosen vid ett alpint gymnasium inget särskilt för utvecklingen. Andelen åkare som fortsätter utvecklas i paritet med nedlagd tid är skrämmande låg. Å andra sidan är alpint en svår sport som tar lång tid att lära sig vilket man inte skall underskatta. Många håller dock säkert med mig när jag säger att det går att ta sig långt i alpint, även utan att gå skidgymnasium.
"Henke" visar i vinter att det går att hänga med! Han visar till viss del vägen för många unga killar och tjejer som är fundersamma på framtiden. Frågan blir slutligen - och den är min alldeles personliga fråga och har kanske inget med detta inlägg att göra - går det att nå Europacup-nivå utan att passera rutan "Skidgymnasium"? Lämna gärna ditt inlägg här på bloggen ;-)
Jag citerar Roine Lang som ofta använde ett ordval, åtminstone under störtloppseran på 80-talet, "Jag säger inte att det är så, utan jag bara tror att det är så". För den som väljer Henriks "väg" och har ambition att nå Europacup-nivå får räkna med att det tar några år längre men för den som har tid och mycket eget "driv", och inte minst glädje i skidåkningen och ett bra träningsupplägg nära hemmaplan, har alltså inte alpingymnasiet någon avgörande betydelse om man vill nå toppen, enligt min mening.
Se Henkes FIS-status, http://www.fis-ski.com/uk/604/613.html?sector=AL&competitorid=127313&type=result&rec_start=0&limit=100
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar