Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

måndag 1 mars 2010

Jisses, så sanslöst bra!

Borlänges FIS-tävling avgjordes i helgen och på första plats finner vi Region 1-åkaren Lotta Säfvenberg, som formligen krossade allt motstånd! Lotta är född 1994 och slår hela juniorlandslagseliten som fanns på plats. Veronica Smed, Natalie Eklund, Natalie Blom, Anna Svenn-Larsson, Tessan Berglund - alla får bita i "gräset"!

Med två raka förstaplatser åker hon inte bar fort, utan otroligt fort! Hon punktar ner sig till ca 17 FIS-points i snitt på två dagar vilket gör henne till den lägst punktade förstaårsjunioren i världen (!). Kompisen och rivalen, Lisa Blomqvist samt Paulina Grassl kom inte till start i Dalarna och frågan är om det spelat någon roll för Lottas chanser att ställa sig högst upp på pallen igen. Tveksamt! För hon har gjort det förr, d v s chockat alpinsverige. Hon vann sensationellt sin livs första FIS under sin internationella premiärhelg den 21/11-2009 i Tärnaby. Allt sedan dess har vi konstaterat att det inte längre bara handlar om Lisa Blomqvist. Lotta är ikapp och medicinen heter - träning, träning och åter träning! Lotta är en träningsprodukt men också en talangfull skidåkare. Hon har att brås på. Pappa Rune, en gång duktig landslagsåkare i störtlopp men numera resultatorienterad tränare, har stått vid hennes sida under många år och man kan nog säga, utan att överdriva, att han inte släppt ögat från henne särskilt länge. Nu betalar det sig!

Maria PH, en förebild för den unga Lotta Säfvenberg

Den framgångsrika "UHSK-eran" startade sannolikt redan när Anja Pärson var ung, kanske i 12-13 årsåldern. Redan då kom Tom Pietilä in i Anjas liv och tillsammans med pappa Anders Pärson påbörjades en resa som till stor del resulterat i helgens resultat i Borlänge. Lotta Säfvenberg har haft sina förebilder starkt kopplat till Anja Pärson, Maria Pietilä-Holmner och inte minst Lisa, och som hon har tampats med den ständigt snabbare Lisa Blomqvist! Hon har nog knytit näven i fickan, kanske mer än någon annan! Hon har säkert misströstat under vissa stunder men nu kommer resultatet av idogt kämpande. Träningspassen har varit många och ingen kan riktigt förstå vidden av den mängd "träningtankar" som snurrat bakom Säfvenbergs "pannglob" hemma på Gimoborgsvägen i Umeå.

Sanslöst bra utveckling!

Inga kommentarer: