Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

tisdag 23 mars 2010

USM 2010 är i full gång!

Vi befinner oss i Tärnaby på USM och veckan kunde inte börja bättre! Två guld för regionen i den inledande Super-kombinationen! Magdalena Fjällström inledde USM veckan på det sätt som hon sannolikt drömt om under sina tämligen ensamma fyspass i höstas och Bygdsiljums duktiga alpinist Kim Wiklund ställde återigen skåpet där han ville ha det!

Super-kombinatinen bestod i ett Super-G åk och ett slalomåk. Båda åken gick i Anjabacken och därför blev det en intressant slalomtävling i flack terräng. En sån där slalomtävling där pitebor trivs! Alfred Pettersson var laddad efter en bra inledning i Super-Gn, topp 20. Slagläge, men tyvärr gick han ur ganska tidigt i den tajta och temporika banan. Johanna Mäntylä hade bränt ur Super-Gn i ett tidigt skede och Linn Nilsson åkte ur efter sex-sju käppar, i en av de svårare slalomsvängarna. Samma sväng "sänkte" även Moa Gabrielsson. Så var den dagen över för piteborna men det var trots allt en skön start på veckan.

Idag har ungdomarna tränat störtlopp och det finns kapacitet för topp 10 för Johanna och topp 20 för Alfred och Linn. Moa gör sitt första störtlopp och ligger kring plats 45-50 bland 90 åkare, vilket jag tycker är ganska bra! Störtloppet är relativt svängigt och innehåller inget riktigt otrevligt. Åkarna kommer ner med känslan att de vill åka fortare, vilket är en bra grund för att fortsätta med fartåkning.

Jag samtalade med Patrik Järbyn på telefon idag och berättade att vi var i hans gamla hemtrakter, Tärnaby. Lyriskt konstaterade han att tiden på störtloppstouren i Sverige i mitten av 80-talet skapade bra skidåkare. Han och Hans Olsson är fantastiska glidare, kanske bäst i världen, och de skulle inte vara där om de inte haft möjlighet att åka störtlopp i de "enkla backarna" som tex Björnrike, Gällivare, Kläppen, Duved m.fl. Dagens störtlopp är relativt enkelt och det bygger skidglädje för den stora massan istället för att skrämma. Varför lägga ett tufft störtlopp för ett fåtal duktiga åkare och på samma gång påverka flera orutinerade ungdomar att stå över. Vad vinner vi på det? För att haka fast i frågan kan man fortsätta med att konstatera att det krävs en satsning på fart igen! "Järs" är på väg ut och Olsson är tämligen ensam i Sverige på fartsidan. Vi har ett flertal unga killar och tjejer som skulle kunna utvecklas till bra fartåkare men det krävs minst 10 st åkare för att starta en sådan satsning, om man vill ha ut 20-30 procent i världstopp i framtiden. Utan 80-talets Viggencup i störtlopp hade vi antagligen inte haft Järbyn topp 30 i Super-G och Störtlopp i världen och därmed inte heller Olsson i det slag han är nu och därmed inte några pallplatser i fart i VM eller VC. Så är det bara! Ur massan bygger vi spetsen - det går inte att göra tvärtom...

Well, nu åter till USM och nutid. Imorgon kör vi såväl störtloppet som Super-Gn. Vädret på torsdag väntas bli dåligt så programmet komprimeras imorgon. Båda grenarna körs och vi ser fram emot ännu en dag i solen och glansen från minst två medaljer, helst av ädlaste valörer - samt en topp 10 till Piteå Alpina!

Inga kommentarer: