Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

måndag 31 maj 2010

Juniorlaget uttaget och Daniel Steding är med!

Bild: Daniel Steding, Luleå Alpina
Äntligen är formationen för nästa års juniorlandslag klart! Som vi har väntat i vårvärmen på dessa namn! Några av namnen har varit självklara och det mest glädjande, enligt mig, är att vi finner Luleås Daniel Steding bland killarna.

Daniel är född 1992 och har haft en mycket fin utveckling under de gångna åren. Inställningen hos Daniel är av bästa alpina sort och han vet vad han vill! Han går till vardags i Gällivare och har utan omsvep varit Gällivares formstarkaste åkare under de senaste säsongerna. Han började 2009/2010 starkt, utan att tillhöra laget, och "käkade" sig sakta men säkert in. Han presterade bättre än många av de uttagna killarna men stundvis verkade avståndet mellan Gällivare och "Malugnstäta" juniorlaget, trots allt, tämligen långt. Detta är en seger och ytterligare ett hopp som sannolikt tänder Gällivare elitgymnasium.

På damfronten gläds vi med de unga vassa Umeå-tjejerna, som visat att de håller hög internationell klass! Inte minst Lotta Säfvenberg som åkte ända upp i topp bland världens bästa, födda 1994. En fantastisk prestation som jag skrivit mycket om i tidigare inlägg. Lisa Blomqvist kommer åter efter ett kortare skadeuppehåll p.g.a. ryggproblemen och det skall bli särskilt kul och spännande att följa hennes "comeback" till vintern.

Ett stort grattis till trion och inte minst trions tränare, Tom, Rune och "Inko" med flera.

Uttagna till alpina landslagets juniorverksamhet är följande:

Tessan Berglund, Järvsö IK
Lisa Blomqvist, UHSK Umeå SK
Paulina Grassl, Sunne AK
Charlotta Säfvenberg, UHSK Umeå SK

Carl Johan Öster, Djurgårdens IF
Björn Hedman, Hudiksvalls IF
Johan Lövgren, Rättviks SLK
Charlie Reunanen, Östersund Frösö SLK
Daniel Steding, Luleå Alpina

söndag 23 maj 2010

Patrik Järbyn satsar vidare!

Patrik Järbyn visar vad sann skidglädje betyder! Han räds inte ålderstecknen utan har bestämt sig för ännu ett år i den alpina världscirkusen, där han inför säsongen är rankad topp 30 i både Störtlopp och Super-G. Han blir också den äldste åkaren på touren med sina 41 "pannor" och han har fortfarande kapacitet att vara med i toppen Helt fantastiskt faktiskt!

Bild: Patrik och Anja gratuleras av Kungen och Drottningen i samband med VM 2007 i Åre

Patrik är en förebild för den alpina sporten! Han har under sin karriär visat att man kan både upptäckas och utvecklas sent och att man inte behöver vara som bäst vid 16-17 års ålder. Det tog Patrik ett år extra för att vara tillräckligt bra för att ta sig in på Tärnaby Skidhem. Minns jag inte galet "upptäckte" Helmut Grassl killen från Målsryd, någonstans i södra delarna av vårt land. Antagligen var han redan då en "kanonkula" som det lyste ur ögonen på. Han kanske var i 13-14 års ålder... Han har nu fler år på nacken än de flesta och planerar just nu för sin 19:e säsong i svenska landslaget. Det är imponerande!

Stort lycka till Patrik!

torsdag 20 maj 2010

Glädjande besked!

Bloggen har utvärderats i en tid som kanske inte är den bästa för deltagarantalet. Slut på skidsäsongen innebär sannolikt färre besökare men utfallet är trots allt mycket glädjande!

Slutsats av mätningen
79% tycker bloggen är kanonbra och 21% tycker den är läsvärd. Ingen tycker att den är ointressant och ingen av de som svarat tycker att det är dags att lägga ner! Kul, kort och gott!

Under skidsäsong har bloggfrekvensen legat på ca 10 st inlägg i månaden. Under fysperioden maj-sept hoppas jag ligga på åtminstone två-tre inlägg i månaden. Målet med bloggen är alltjämt att lyfta fram intressanta fakta och även spekulationer och funderingar inom området alpint. Jag vill med bloggen särskilt fånga fina prestationer, gärna utöver det vanliga. De mediala blickarna är oftast mest riktade mot elit och inte allt för sällan konstaterar vi att vi saknar alpint i våra lokala medier. Jag har alltid tyckt om att skildra alpint och brinner för sporten, på ett brett plan. Detta framkommer säkert i mina inlägg men jag vill särskilt betona att alla får plats oavsett val av "satsnings-strategi"! Bloggen gör det möjligt för mig att jobba över alla kategorier. Inläggen speglar mina erfarenheter och funderingar och det glädjer mig oerhört att någon finner intresse att vara en del av detta.

Jag finns till för Er, vill jag säga! Jag skildrar gärna vad som händer runt ikring oss, visserligen ofta regionala aktiviteter och händelser men ibland tar jag mig ut i "tassemarker" runt om i vårt avlånga alpinland. Kom gärna med tips på bra inlägg i debatten. Sänd gärna ett mail på adressen p.gabrielsson@live.se.

Om Ni finner intresse i att kommentera något blogginlägg så gör gärna detta! Det gör arbetet med bloggen ännu mer intressant.

Avslutningsvis, sköt fysträningen! Du vet aldrig när du som bäst behöver den!

måndag 10 maj 2010

Region-cup tar form i Norr- och Västerbotten!

Dalaserien och Stockholmsserien är tidigare kända serier som syftat till att skapa breddmöjlighet för junior- och senior parallellt med det s.k. FIS-spåret. Mig veteligen pratar de allra flesta positivt om dessa företeelser. Jag är osäker på om dessa serier fungerar idag men jag är tämligen övertygad om att svensk alpin skidåkning behöver ett komplement till dagens tävlinsgsystem för +16 år. Vad ser vi idag? - Är det inte så att dagens "enkla spår" med enbart "stora FIS" tenderar att slå ut ungdomar som inte är beredda at flytta till annan ort för att bedriva studier vid Skidgymnasium? - Finns det inte stor risk att vi förlorar unga talanger när de väljer att sluta i förtid, innan det ens börjat? - Är det inte så att "kedjan är inte starkare än dess svagaste länk", d v s slutar skidkompisarna så slutar kanske även den som har potentialen att gå hela vägen?

Det må vara en önskan från alla föräldrar att ungdomarna skall fortsätta med sporten och det är möjligt att det är ett av skälen till vår entusiasm men jag är övertygad om att alpinsverige behöver detta. För att nå toppen behöver vi bredden och vice versa.

Dagens nya föräldrar i sporten är inte allt för sällan före detta alpina tävlingsåkare som fick sin kärlek till sporten som junior/senior i ett dåtida system med mer valmöjligheter. Många av dessa höll på med sporten upp i 25-års ålder utan att nå världselit men med ett gemensamt, de fick möjlighet att utveckla skidglädje, sociala kontakter och inte minst fick de resa, uppleva och utveckla alpinintresset utan att begränsas av att det inte fanns en lämplig arena att tävla på. Om vi "rycker" undan benen för 16-17 åringarna genom att säga att det enda som nu finns kvar är internationella FIS tävlingar med stora startfält på ibland ganska tuffa arenor och ibland ganska långt borta, riskerar vi kontinuiteten. För om de slutar som 16-åring är risken större att vi missar en sent utvecklad talang som dessvärre aldrig kommer tillbaka eller ännu värre, om de tvingar sig in i tuffa tävlingar utan framgång och glädje, kanske vi riskerar ännu mer som sport.

Well, nu är det i vart fall en Region-cup på "G" i Norr- och Västerbotten. En hel del planering återstår men ramarna ligger fast. Det blir sannolikt både prispengar, FIS-punkter och farttävlingar i cupen! Det kommer att vara långt ifrån fulla startfält men syftet är inte att locka alla utan främst de som vill utveckla sin individuella förmåga från sitt unika utgångsläge.

Här kommer ett litet sammandrag av planerna.

Förslag
Vid USM-kval i Reg1 körs samtidigt en kombinerad ENL/Region 1 Cup-tävling...
Ger 4-5 extra tävlingshelger för både yngre- och äldre juniorer och seniorer på nära håll...
I cupen samlar man poäng per åk (tot. 14 st.) enligt SSF:s NAT-cup poängstege (samma som USM) och tävlar om en prispott...
Prispott tex 5000:- till 1:an, 3000:-, 2000:-, 1000:-, 600:-, 400:- till de övriga Top-6 i totalcupen...

Tex. 12 av 14 tävlingsåk räknas i Cupen för att uppmuntra kontinuitet i deltagandet och bevara spänningen så länge som möjligt...
ENL körs så många helger som möjligt för att åkarna skall ha möjlighet att få punkter...
Egen cup-organisation med representanter från regionens klubbar...
Final i samband med t.ex. Piteparallellen med stor prisutdelning...

Varför?
En ENL/regioncup som bidrar till att ge de yngre juniorerna en egen "Arena” att utvecklas ifrån...
En möjlighet till tävlingar på nära håll!...
Skapa en bredare plattform för alpint tävlande även för åkare som inte går på skidgymnasium...
Håller "igång" åkarna i regionen med tränings- och tävlingsverksamhet längre upp i åldrarna, oavsett val av strategi för studierna...
En tävlingsserie som är ett komplement till FIS för yngre juniorer och som dessutom är intressant för äldre juniorer samt seniorer i närområdet som vill ha möjlighet att hålla FIS-punkter levande...

Fördelar
Enkelt att köra i samband med USM-kval.
Vi motverkar att sporten tunnas ut på juniornivå
Det blir Reg 1 Cup-tävling även om ENL:n inte blir av pga. för få punktade åkare.
Åkarna kör åk 2 i Reg 1 Cupen även om de DNF:ar i åk 1.
ENL/Region 1 Cup-tävlingarna körs från Januari och framåt när det brukar vara lite tävlingar i norr.
Farttävling varje år i regionen för åkarna!
Anledning att ha/vara med på fartläger.
Motiverar åkarna att vara med på hel J/SM-vecka inkl. fart.
Svensk TD ok på ENL som ev. kan fås från Reg1 = lägre kostnader.

Nackdelar
TD-kostnad
Prispottskostnad
Extra administrationjobb för ENL:en och Reg 1 Cupen.
Mer arrangörsjobb vid varje tävling, priser, nummerlappar, etc.

Ett antal frågeställningar har utretts
- Krävs homologisering av tävlingsbacken? Ja för ENL!
- Krav på internationell TD på ENL? Ja!
- 5 åkare med punkter krävs för punktberäkningen, om det inte finns 5 punktade åkare anmälda kan då ENL:n ställas in så TD-kostnaden undviks? (Region 1 Cup körs ändå). Ja! Ok att ställa in ENL.
- Måste förslaget godkännas av SSF? Nej! Bara att köra!
- Kan bidrag sökas från idrottslyftet? Chans finns! Varje klubb söker isåfall med stöd av cup-organisationen.
- Region 1 Cup öppen för åkare utanför Reg 1? Ja!

Lämna gärna dina kommentarer/synpunkter här på bloggen!

Vi hoppas att detta kan vara början till ett trendbrott där alpin utförsåkning i synnerhet i vår region kan utvecklas istället för att avvecklas. Vi har kulturen, vädret, backarna och engagemanget! I förlängningen hoppas vi fler ungdomar väljer alpint i hela landet för att de ser att det finns mycke glädje i sporten ända upp i seniorålder. Vi behöver alla då och då blicka tillbaka och fundera på vart vi är på väg och detta är ett bidrag i den debatten.

Avslutningsvis en vetenskaplig rapport som Nils-Johan Larsson, tävlingsansvarig för bokstavsgrupperna i Regionen, tagit fram. Rapporten visar bl a på en stadig minskning bland ungdomar i 14-15 årsklassen och även en tydlig nedgång det senaste året för ungdomar 10-13 år. Se gärna rapporten som stöd för att vi behöver göra något i regionen för att vända trenderna. Utvecklingen torde dock gå hand i hand med födelsetalen vilket dock inte förringar problemet, enligt min mening.




Källa: Nils-Johan Larsson, Piteå Alpina

lördag 8 maj 2010

Ett aktivt skidting i Björkliden 2010

I foajen till Björklidens hotell återfinns lugnet efter en ganska lång dag. Det går ingen nöd på någon idag trots att vädret varit aningen sämre än gårdagens. Dagen i backen bjöd på teknikträning och banåkning i Rälsbrottet. Grabbarna från gymnasiet satte två parallella storslalombanor och killarna och tjejerna testade sina färdigheter. Förutom en vurpa, som i slutändan fick en positiv utgång, innehåll dagen endast glädjeämnen. Ungdomarna trivs tillsammans och imorgon vänter förhoppningsvis några riktigt roliga åk i Riksgränsen. Stort tack till de engagerade tränarna som förmedlat sitt budskap. Om allt vill sig väl klättrar vi upp på Nordalsbranten vilket isåfall blir min första tripp upp till den branta och mytomspunna bergsluttningen.

Bild: Storslalom är grunden till all skidåkning

Skidtinget som följde efter en skiddag, blev både långt och intensivt och även intressant. Mitt första ting faktiskt. Sven-Rune och jag fick möjlighet att presentera önskemålet om en kompletterande tävlingsserie för juniorer och seniorer i Region 1 och de allra flesta var mycket positiva. Beslutet blev kör! Cup-organisationen har möte ikväll och skall sätta ett antal viktiga områden att ta hand om. Distrikt Västerbotten har sagt sitt via mail och tar avstånd från ENL med hänsyn till kostnader för TD och svårigheter att få åkare. De är dock positivt inställda till en nationell region-cup vilket är glädjande. I korthet innebär cupen följande:

Körs i samband med USM-kval...
Egen organisation med representanter från ett antal klubbar...
Minst ett treårsprojekt...
I möjligaste mån söker arrangör ENL i samarbete med cup-organisation...
Prispengar till de fem-sex främsta i respektive klass...
Cupen körs även om ENL inte kan arrangeras av olika skäl...
Sponsorer finansierar prispengar...
Bidrag från RF kommer att sökas under temat "öppna dörrarna för fler"...
Öppen för andra utanför regionen...


Norrbottens skidförbund klubbade tävlingsplatser för USM och Kåbdalis blir ny skådeplats för 14-15-åringar. USM-kval 2 planeras till Kåbdalis och det handlar om två stycken GS. Ansökan om ENL kommer att skickas in och homologisering planeras inom kort. Johan Gunnarstedt har ev. planer på sträckningen ner mot Lasseliften och får Rille Renlund som han vill åker vi ända ut på isen ;-). Eftersom tävlingsdatumet ligger bra i tiden hoppas vi på ett hyfsat junior- och seniorfält på startlinjen.

Det fjärde USM-kvalet/Region-cupen går av stapeln i Gällivare och det handlar då om fart. Det arrangeras då en nationell SG/DH som blir ett bra genrep för juniorerna inför YJSM senare under våren. Tyvärr ingen ENL då backen inte riktigt håller måttet men dock ett kanontillfälle att träna och tävla fart i en klassisk störtloppsbacke. Ett fartläger planeras likväl i Gällivare för såväl A som junior/senior.

Cup-organisationen hoppas på minst en ENL till i samband med USM-kval 1 eller 3 i Västerbotten. En intressant tanke blir förstås en slalom/storslalom i Tärnaby men det är förstås upp till Västerbotten att besluta om. Det verkar vara många i distriktet som känner sig nöjda över kommande års lösning med en Region 1-cup. Kombinerat med ett flertal FIS i området Norrbotten och Västerbotten ter sig debutsäsongen som junior intressant, enligt min mening. Kryddat med prispengar och med bra planering mot övriga FIS-tävlingar är det fullt möjligt att cupen blir en bra plattform för utveckling under kommande år.

fredag 7 maj 2010

Utveckling i magnifik miljö!

Bild: Tjejer från Region 1 på svängläger i Björkliden

Med en kopp kaffe i handen summerar jag ännu en dag i ett vinterland som är värt all uppskattning och fokus. Det skulle lika gärna kunna vara en annons för Kirunafjällen men är egentligen bara ett led i mitt stora intresse, alpin tränings- och tävlingsverksamhet. Jag har sagt det förr men den här pärlan bör poleras och vidareförädlas till en ännu vassare juvel. Björkliden, som för några veckor sedan, var plats för ett magnifikt skådespel där landets vassaste alpina åkare gjorde upp om det som kanske är, eller i vart fall borde vara, det vackraste man kan vinna inom landets gränser - SM-guld!

Norrbottens alpina utveckling blev i samma stund som detta arrangemang beslutades ett oerhört viktigt steg mot en pånyttfödelse som startat "hjärnkontoret" hos länets alpina "magnater". Med SM 2010 i Björkliden som startskott och med bl a Kåbdalis utveckling med bl a Workingcamp och Gällivare Skidgymnasiums tydliga nytändning som en del av Norrbottens motor, kan detta bära en bit. Länet har stora möjligheter att förrycka det alpina centret i Sverige en aning norrut. Vi har backarna, vi har kylan och inte minst en dag som denna konstaterar vi att vi även har tiden för oss. Idag har vi nämligen njutit fullt ut av kallsnö och strålande sol från en helt blå himmel. Magnifik miljö att utvecklas i, helt enkelt!

Bild: Viktor Fredriksson och Isak Klein kommer från Kiruna och trivs i Björkliden

Skälet till denna resa är dels svängläger för A/jun i Region 1 under ledning av Tobbe, Inko och Tony från skidgymnasiet med Anton Lahdenperä som hjälpinstruktör dels även en integrerad ledarutbildning under ledning av Team Palanders frontfigur Nisse Grym. Utöver detta kryddas besöket i Björkliden med Norrbottens skidförbunds vårting.

Ett 25-30-tal ungdomar har lotsats genom grunderna i svensk alpin skidåkning. Det har handlat om fot, knä och höft och det har inom ramen för ledarutbildningen diskuterats mycket om teknikens utveckling de senaste åren. Anton har bidragit med sin syn och "Inko" har som vanligt varit i sitt esse. Killarna har bl a provat på att inte vara parallella i sin GS-åkning vilket ställt många tankar på sin kant men med hjälp av övning och skickliga tränare har dagen utmynnat i en hel del ny kunskap. Målet med övningarna var bl a att skapa en stark och stabil åkning som ger stora möjligheter att förbättra rörelse och framförallt fart även i lättare terräng. Undertecknad har deltagit i "testerna" och slås av känslan att jag kommer på kant i tidigare fas och att ytterskidan sitter bättre. Följdaktligen känns det som att jag åker fortare, vilket jag tycker allt för ofta är ett nedprioriterat mål, och som räcker för mig för att jag skall fortsätta testa mig fram.

Bild: Anton Lahdenperä symboliserar Norrbottnisk alpin skidåkning bättre än någon annan. En lugn, trygg och stabil skidåkare som med sin färska titel som vinnare av 2010 års Europacup i slalom inger stor respekt hos ungdomarna i regionen.

Well, om nu Region 1 med Norr- och Västerbotten kan väcka liv i ett kompletterande alpint spår som tex en fungerande Region-cup med ENL-status tror jag att vi kan vara på rätt väg igen. Vi behöver en bättre plattform för juniorer att utvecklas ifrån, enligt min mening. En annan viktig detalj i sammanhanget är det klubböverskridande samarbetet som personifieras bäst med funktionärsinsatserna vid SM 2010 i Björkliden, där Kiruna BK fick oväntad hjälp från ett fyrtiotal personer från olika klubbar i distriktet. Om det blir ett SM 2012 i Björkis så kommer vi, eller hur!?

Avslutsningsvis en reflektion. Mitt adrenalin fick ett rus vid blotta närvaron av Björklidens nya störtloppsbacke. På bilden syns bl a branten i "Rälsbrottet" och det s.k. Myrhoppet som jag under några riktigt långa sekunder fick en livslång erfarenhet av. Att få återse och för en stund insupa känslan av fart på ett mentalt plan, fick en gammal störtloppsåkare som mig att fundera på kristendomen och inte minst, meningen med livet. Underbart!

Bild: Jag och Myrhoppet

Imorgon hoppas vi på sol och hårda backar och att våra nyfikna intressen tillgodoses.

söndag 2 maj 2010

Ylva Stålnacke lyfter!

Bild: Ylva Stålnacke slår sig in bland eliten i 1:a maj-trofen 2010

Vilken säsong hon haft, Kirunatjejen! Helt klart en genombrottssäsong och ytterligare ett tecken på att Tärnaby Skidgymnasium håller hög klass.

Ylva har radat upp fina placeringar och ligger nu under 30 FIS-points som 92:a. I den avslutande 1:a majtrofen placerar hon sig sexa i ett mycket bra startfält. Hon har Maria P-H på femte plats och slår bl a juniorlandslagstjejen Tessan Berglund och WC-åkaren Kajsa Kling från Åre.

Ylva börjar etablera sig i toppen i landet och det känns ju förstås extra kul då hon kommer från Norrbotten och Kiruna. Vi i Norrbotten är inte bortskämda med fina resultat och jag hoppas att det hon presterar ute i landet även synas av förbundsmänniskorna! Ylva har inte mindre än 10 stycken topp 3 i FIS denna säsong vilket är ett mycket bra betyg.

Inom kort kommer en säsongssummering av våra regionåkare! Det skall bli intressant att se vem som förbättrat sig mest under säsongen och vilka som sticker ut mest inför nästa säsong! Ylva tillhör definitivt de åkare som har all anledning att se tillbaka på säsongen med positiva ögon och jag önskar henne stort lycka till med sommarens träning.