Dalaserien och Stockholmsserien är tidigare kända serier som syftat till att skapa breddmöjlighet för junior- och senior parallellt med det s.k. FIS-spåret. Mig veteligen pratar de allra flesta positivt om dessa företeelser. Jag är osäker på om dessa serier fungerar idag men jag är tämligen övertygad om att svensk alpin skidåkning behöver ett komplement till dagens tävlinsgsystem för +16 år. Vad ser vi idag? - Är det inte så att dagens "enkla spår" med enbart "stora FIS" tenderar att slå ut ungdomar som inte är beredda at flytta till annan ort för att bedriva studier vid Skidgymnasium? - Finns det inte stor risk att vi förlorar unga talanger när de väljer att sluta i förtid, innan det ens börjat? - Är det inte så att "kedjan är inte starkare än dess svagaste länk", d v s slutar skidkompisarna så slutar kanske även den som har potentialen att gå hela vägen?
Det må vara en önskan från alla föräldrar att ungdomarna skall fortsätta med sporten och det är möjligt att det är ett av skälen till vår entusiasm men jag är övertygad om att alpinsverige behöver detta. För att nå toppen behöver vi bredden och vice versa.
Dagens nya föräldrar i sporten är inte allt för sällan före detta alpina tävlingsåkare som fick sin kärlek till sporten som junior/senior i ett dåtida system med mer valmöjligheter. Många av dessa höll på med sporten upp i 25-års ålder utan att nå världselit men med ett gemensamt, de fick möjlighet att utveckla skidglädje, sociala kontakter och inte minst fick de resa, uppleva och utveckla alpinintresset utan att begränsas av att det inte fanns en lämplig arena att tävla på. Om vi "rycker" undan benen för 16-17 åringarna genom att säga att det enda som nu finns kvar är internationella FIS tävlingar med stora startfält på ibland ganska tuffa arenor och ibland ganska långt borta, riskerar vi kontinuiteten. För om de slutar som 16-åring är risken större att vi missar en sent utvecklad talang som dessvärre aldrig kommer tillbaka eller ännu värre, om de tvingar sig in i tuffa tävlingar utan framgång och glädje, kanske vi riskerar ännu mer som sport.
Well, nu är det i vart fall en Region-cup på "G" i Norr- och Västerbotten. En hel del planering återstår men ramarna ligger fast. Det blir sannolikt både prispengar, FIS-punkter och farttävlingar i cupen! Det kommer att vara långt ifrån fulla startfält men syftet är inte att locka alla utan främst de som vill utveckla sin individuella förmåga från sitt unika utgångsläge.
Här kommer ett litet sammandrag av planerna.
Förslag
Vid USM-kval i Reg1 körs samtidigt en kombinerad ENL/Region 1 Cup-tävling...
Ger 4-5 extra tävlingshelger för både yngre- och äldre juniorer och seniorer på nära håll...
I cupen samlar man poäng per åk (tot. 14 st.) enligt SSF:s NAT-cup poängstege (samma som USM) och tävlar om en prispott...
Prispott tex 5000:- till 1:an, 3000:-, 2000:-, 1000:-, 600:-, 400:- till de övriga Top-6 i totalcupen...
Tex. 12 av 14 tävlingsåk räknas i Cupen för att uppmuntra kontinuitet i deltagandet och bevara spänningen så länge som möjligt...
ENL körs så många helger som möjligt för att åkarna skall ha möjlighet att få punkter...
Egen cup-organisation med representanter från regionens klubbar...
Final i samband med t.ex. Piteparallellen med stor prisutdelning...
Varför?
En ENL/regioncup som bidrar till att ge de yngre juniorerna en egen "Arena” att utvecklas ifrån...
En möjlighet till tävlingar på nära håll!...
Skapa en bredare plattform för alpint tävlande även för åkare som inte går på skidgymnasium...
Håller "igång" åkarna i regionen med tränings- och tävlingsverksamhet längre upp i åldrarna, oavsett val av strategi för studierna...
En tävlingsserie som är ett komplement till FIS för yngre juniorer och som dessutom är intressant för äldre juniorer samt seniorer i närområdet som vill ha möjlighet att hålla FIS-punkter levande...
Fördelar
Enkelt att köra i samband med USM-kval.
Vi motverkar att sporten tunnas ut på juniornivå
Det blir Reg 1 Cup-tävling även om ENL:n inte blir av pga. för få punktade åkare.
Åkarna kör åk 2 i Reg 1 Cupen även om de DNF:ar i åk 1.
ENL/Region 1 Cup-tävlingarna körs från Januari och framåt när det brukar vara lite tävlingar i norr.
Farttävling varje år i regionen för åkarna!
Anledning att ha/vara med på fartläger.
Motiverar åkarna att vara med på hel J/SM-vecka inkl. fart.
Svensk TD ok på ENL som ev. kan fås från Reg1 = lägre kostnader.
Nackdelar
TD-kostnad
Prispottskostnad
Extra administrationjobb för ENL:en och Reg 1 Cupen.
Mer arrangörsjobb vid varje tävling, priser, nummerlappar, etc.
Ett antal frågeställningar har utretts
- Krävs homologisering av tävlingsbacken? Ja för ENL!
- Krav på internationell TD på ENL? Ja!
- 5 åkare med punkter krävs för punktberäkningen, om det inte finns 5 punktade åkare anmälda kan då ENL:n ställas in så TD-kostnaden undviks? (Region 1 Cup körs ändå). Ja! Ok att ställa in ENL.
- Måste förslaget godkännas av SSF? Nej! Bara att köra!
- Kan bidrag sökas från idrottslyftet? Chans finns! Varje klubb söker isåfall med stöd av cup-organisationen.
- Region 1 Cup öppen för åkare utanför Reg 1? Ja!
Lämna gärna dina kommentarer/synpunkter här på bloggen!
Vi hoppas att detta kan vara början till ett trendbrott där alpin utförsåkning i synnerhet i vår region kan utvecklas istället för att avvecklas. Vi har kulturen, vädret, backarna och engagemanget! I förlängningen hoppas vi fler ungdomar väljer alpint i hela landet för att de ser att det finns mycke glädje i sporten ända upp i seniorålder. Vi behöver alla då och då blicka tillbaka och fundera på vart vi är på väg och detta är ett bidrag i den debatten.
Avslutningsvis en vetenskaplig rapport som Nils-Johan Larsson, tävlingsansvarig för bokstavsgrupperna i Regionen, tagit fram. Rapporten visar bl a på en stadig minskning bland ungdomar i 14-15 årsklassen och även en tydlig nedgång det senaste året för ungdomar 10-13 år. Se gärna rapporten som stöd för att vi behöver göra något i regionen för att vända trenderna. Utvecklingen torde dock gå hand i hand med födelsetalen vilket dock inte förringar problemet, enligt min mening.
Källa: Nils-Johan Larsson, Piteå Alpina
1 kommentar:
Hej,
Du har helt rätt. Vi har kört en regiontour här i huvudstan i flera år nu med bra utfall, startfält på 30-50 och ibland fler varav många juniorer som inte kör FIS alls eller bara sporadiskt. Det är tydligt att det är både tävlingen och "den sociala biten" som drar. Lycka till med er tour!
Mvh
Stefan B
Ordf Stockholms skidförbund och flitig deltagare i Region4Touren
Skicka en kommentar