Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

lördag 8 maj 2010

Ett aktivt skidting i Björkliden 2010

I foajen till Björklidens hotell återfinns lugnet efter en ganska lång dag. Det går ingen nöd på någon idag trots att vädret varit aningen sämre än gårdagens. Dagen i backen bjöd på teknikträning och banåkning i Rälsbrottet. Grabbarna från gymnasiet satte två parallella storslalombanor och killarna och tjejerna testade sina färdigheter. Förutom en vurpa, som i slutändan fick en positiv utgång, innehåll dagen endast glädjeämnen. Ungdomarna trivs tillsammans och imorgon vänter förhoppningsvis några riktigt roliga åk i Riksgränsen. Stort tack till de engagerade tränarna som förmedlat sitt budskap. Om allt vill sig väl klättrar vi upp på Nordalsbranten vilket isåfall blir min första tripp upp till den branta och mytomspunna bergsluttningen.

Bild: Storslalom är grunden till all skidåkning

Skidtinget som följde efter en skiddag, blev både långt och intensivt och även intressant. Mitt första ting faktiskt. Sven-Rune och jag fick möjlighet att presentera önskemålet om en kompletterande tävlingsserie för juniorer och seniorer i Region 1 och de allra flesta var mycket positiva. Beslutet blev kör! Cup-organisationen har möte ikväll och skall sätta ett antal viktiga områden att ta hand om. Distrikt Västerbotten har sagt sitt via mail och tar avstånd från ENL med hänsyn till kostnader för TD och svårigheter att få åkare. De är dock positivt inställda till en nationell region-cup vilket är glädjande. I korthet innebär cupen följande:

Körs i samband med USM-kval...
Egen organisation med representanter från ett antal klubbar...
Minst ett treårsprojekt...
I möjligaste mån söker arrangör ENL i samarbete med cup-organisation...
Prispengar till de fem-sex främsta i respektive klass...
Cupen körs även om ENL inte kan arrangeras av olika skäl...
Sponsorer finansierar prispengar...
Bidrag från RF kommer att sökas under temat "öppna dörrarna för fler"...
Öppen för andra utanför regionen...


Norrbottens skidförbund klubbade tävlingsplatser för USM och Kåbdalis blir ny skådeplats för 14-15-åringar. USM-kval 2 planeras till Kåbdalis och det handlar om två stycken GS. Ansökan om ENL kommer att skickas in och homologisering planeras inom kort. Johan Gunnarstedt har ev. planer på sträckningen ner mot Lasseliften och får Rille Renlund som han vill åker vi ända ut på isen ;-). Eftersom tävlingsdatumet ligger bra i tiden hoppas vi på ett hyfsat junior- och seniorfält på startlinjen.

Det fjärde USM-kvalet/Region-cupen går av stapeln i Gällivare och det handlar då om fart. Det arrangeras då en nationell SG/DH som blir ett bra genrep för juniorerna inför YJSM senare under våren. Tyvärr ingen ENL då backen inte riktigt håller måttet men dock ett kanontillfälle att träna och tävla fart i en klassisk störtloppsbacke. Ett fartläger planeras likväl i Gällivare för såväl A som junior/senior.

Cup-organisationen hoppas på minst en ENL till i samband med USM-kval 1 eller 3 i Västerbotten. En intressant tanke blir förstås en slalom/storslalom i Tärnaby men det är förstås upp till Västerbotten att besluta om. Det verkar vara många i distriktet som känner sig nöjda över kommande års lösning med en Region 1-cup. Kombinerat med ett flertal FIS i området Norrbotten och Västerbotten ter sig debutsäsongen som junior intressant, enligt min mening. Kryddat med prispengar och med bra planering mot övriga FIS-tävlingar är det fullt möjligt att cupen blir en bra plattform för utveckling under kommande år.

Inga kommentarer: