Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

söndag 24 oktober 2010

Gamlingarnas reträtt versus the comings!

Bild: Cyprien Richard, en coming man!

Av allt att döma är Söldens storslalom-premiär ett bra kvitto på hur atleterna skött sig under försäsongen. Idag och igår visade de upp sig och vi hade möjligheten att bevittna skådespelet. Team SAP befinner sig i Österrike på träningsläger och första dagen är avklarad. Dimman kom och gick och det blev tyvärr bara ett åk i herrarnas tävling idag. Ted Ligety gick ut som förste man och höll ställningarna väl. Upcoming fransman, Cyprien Richard, slog till med bästa tiden men fick alltså inte avsluta dagen som segrare, men visade mycket tydligt att han är med i matchen.

Gamlingen Cuche abdikerade från tronen drygt ett år från hans absoluta storhets topp. Så kan det vara på ålderns höst. Didier Cuche var mycket stark i öppningen av förra säsongen. Tendensen var dock negativ under förra säsongen och nu visar han "kvittot". På den här nivån kommer det som ett brev på posten, det är inte frågan om, utan när.

Dagens utropstecken och lika stort glädjeämne var Mr SISU, Kalle Palander! Han hade så sent som i våras ett avbrutet ben som kunde liknas vid ett kvastskaft som vridits (!) av. Hans karriär var på väg att ändas, långt före hans egen vilja. Men så gjordes något mirakulöst, läkarna löste gåtan med det svårläkta benet och Kalle är tillbaka! Inget kunde vara tydligare än Kalles glädje i mål som topp 20 i första åket. Han är tillbaka efter två år och åker en av de tuffaste racen med bravur och knuffar ner ett flertal rutinerade namn. Kalle kan förstås inget annat än vara mycket nöjd. Nöjd borde även norrmannen Jansrud vara. Han slog igenom ordentligt förra året men bytte, något oförklarligt, skidmärke inför denna säsong. Med Head på fötterna för första gången i WC-sammanhang var dagens race ett kvitto på att skidorna fungerar och att Kjetil Jansrud blir att räkna med i vinter.

Vi då, vad gjorde vi för bravur idag? Tiphenbach-glaciären var jäkligt fin och vi inledde med grundteknikövningar på storslalomskidor innan vi åkte över till WC-hanget. Resan satt nog i benen på de flesta och ikväll somnar alla gott. Idag var det storslalomskidor på fötterna och Peter styrde med järnhand. Dimman störde på eftermiddagen men vi fann ända möjligheter till bra åkning. Ikväll har snöfallet ökat och imorgon väntas puderåkning. Fyspasset efter åkningen är avklarat och vi njuter av god mat till middag. Framför mig står nu en tallrik med gräddglass, grädde och bär. Det går alltså ingen nöd på oss.

Igår kollade vi in byn ordentligt eftersom vi kom tidigt till Sölden. Stämningen i Sölden är hög och jag och Peter kollade bl a in bib-drawing nere på torget under stor pompa och ståt. Rapporterna från de svenska tjejernas insatser nådde oss och trots färre framskjutna placeringar än i fjol, så finns hopp. ett kul utropstecken är förstås unga Sara Hector som återigen visar upp respektlös åkning i det tuffa hanget. Imponerande!

Just nu snöar det utanför vårt fönster. Imorgon ryktas om ca 40 cm ny snö och vi planerar efter detta. Slalomskidor på fötterna och en kort sovmorgon så att vägarna kan plogas och saltas innan resan upp till glaciären. Därefter pekar prognosen på vackert väder vilket återstår att se.

Ta del av bilder från dagen med Team SAP.













Inga kommentarer: