Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

onsdag 27 oktober 2010

Rapport från Sölden

Bild: Rettenbach-glaciären inbäddad i snö

Två dagar har passerat med fantastiskt väder. Igår var underlaget mjukt efter det ordentliga snöfallet som kom till alperna under måndagen. Nu ligger över 1 meter snö fördelat över glaciärerna. Jag hade inte räknat med att vi skulle få så fina förutsättningar, d v s att vi skulle kunna nyttja hela glaciärkedjan och att vi skulle få så mycket sol. Igår åkte vi tuff friåkning på mjukt underlag med slalomskidor och det sög musten ur både oss och ungdomarna. Olika stabilitetsövningar varvades när vi åkte runt på glaciären tillsammans. Det blev en hel del, minst sagt!

Bild: Tiefenbach-glaciären

Träning under dessa förhållanden, med sol, snö och långa pister, möjliggör kontinuitet i inlärningsprocessen. Ett åk måste delas upp i minst tre omgångar för att inte tappa kvalitet i den specifika övningen. Alla åkare står upp efter tre dagar vilket betyder att de allra flesta skött sin fys på bra sätt. Innan veckan är slut vet vi vilka som skött den bäst ;-)

Bild: Tiefenbach-glaciären

Bild: GS träning i Rettenbach

Idag, onsdag, har dagen gått ut på att åka GS fritt på förmiddagen och bana på eftermiddagen. Peter har drillat dem hårt med blandat resultat men vi tror att budskapet gått fram. Övning ger färdighet men vikten av att verkligen försöka utföra övningarna kan inte understrykas nog. Ingen skall säga att det är en lätt uppgift men en åkare med ambition måste försöka, om och om igen. Ikväll har vi sammanfattat dagen och alla känner att övningarna är viktiga och vet att de syftar till att ge ett bra resultat. På eftermiddagen ställde vi GS med nog så korta avstånd eftersom vi var styrda av ett spanskt FIS-gäng, tyvärr. Underlaget var mjukt men ungdomarna tog sig bra trots allt. Det blev bättre och bättre och dagen avslutades med ett smile från samtliga. Vi fick även chans att gå ganska tufft i WC-hanget vid några tillfällen, vilket var en härlig utmaning för hela gänget!

Bild: Vy mot Pitzdal från Rettenbach-glaciären

Imorgon vankas sol igen! Vi har faktiskt två säkra soldagar kvar och underlaget blir bara bättre och bättre. Vi har fått klart med plats i "Kylskåpet" från kl 11:15 imorgon. Vi ställer GS igen och kör tillsammans med Jocke Wiklunds juniorgäng. Förmiddagen ägnas till att återkoppla GS-övningar där vi avslutade. Vi ser fram emot att knyta ihop "säcken" lite mer innan vi går in i långkäppsbanan. Hopp finns om att alla "svarar" på behandlingen.

Ikväll har ungdomarna fixat skidorna och pluggat och alla är på toppenhumör. De har även hunnit ner på byn och handlat lite energitillskott för kommande dagar. Värt att nämna är att vi har en egen lärare med oss, utan att vi egentligen planerat detta. Sven Karlemyr, 78 år, står till vårt förfogande. Sven är i grunden lärare och har lyckats charma ungdomarna i samband med studiestunderna. Sven kommer från Huddinge och följer ner till Sölden med Kjell Åhlen. Idag gjorde han 9 st toppbestigningar och lyste nöjt och glatt med solen hela dagen.

1 kommentar:

Ing-Marie sa...

Hälsa Sven från Huddingebon här hemma! mvh Ing-Marie