Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

lördag 9 oktober 2010

Alpinvärlden håller andan!

Bild: Blir Svindal att räkna med igen, likt säsongen 2008/2009. Inledde då med seger i Sölden.

Preperation time is over och vi är snart framme vid premiären i Österrikiska Sölden. Skådeplatsen står för en av de mest spektakulära racen som nästan ingen gillar*. Gilla och gilla, ja om de flesta fick välja så tror jag de föredrog något enklare att starta med. Tävlingen betyder inte sådär värst mycket men ger förstås en viktig indikation på stjärnornas status. Därefter finns tid till GS-träning innan cirkusen åker över atlanten för nya utmaningar i bl a Beawer Creek. Det betyder inte slutet om inte resultaten kommer direkt men det ger en värdemätare för utvärderingsprocessen.

Stjärnorna är i slutet av sin preparering för säsongen 2010/2011. Deras fysiska status skall fastställas med hjälp av klockan. Frågan som skall besvaras är huruvida de lyckats förbereda - och förena - styrka, kondition och smidighet under sin lediga period. Många har säkert tagit chansen att hitta en helt ny nivå eftersom det är VM-år 2011. Världsmästerskapen går i tyska Garmisch-Partenkirchen, ett ställe jag ryser av välbehag av, vid blotta tanken. Jag tog en skön storslalomseger i en world Cup-tävling för Masters, år 2002 och berget är för evigt präntat i mitt minne och i prisskåpet hemma.

Blir det ett tyskt år i år? Är formen hos systrarna Reisch på topp? Kommer 26-årige Felix Neureuther att kliva fram som top of the world? Ja, onekligen är "hemmabacke" skäl nog för den typ av infriade förväntningar. I såfall beror det på att de skött sin fysträning i sommar. Att förbereda sig för en ny säsong kräver en genomtänkt plan. Coacherna är spända av förväntan inför sin utvärdering. Frågan är, har vi varit framgångsrika och gjort rätt saker på rätt sätt och kanske även bedömning av om de har rätt idrottare på de platser de har till förfogande. Det kommer onekligen att bli spännande.

Förra året stod Cuche som herrsegrare i premiären, efter spektakulära åk, se video. Att vinna i Sölden är säkert nåt alldeles extra.



Nu är då frågan, hur har det gått för de svenska tjejerna och killarna? Hur gick träningen borta i Nya Zeeland och på glaciären i Saas fee? Hur effektiv har de varit med sommarträningen? Har våra alpina stjärnor förbättrat förutsättningarna mer än sina konkurrenter? Det vi hört från Anja Pärson tyder på en mycket pigg och peppad tärnatjej. Är Maria i form? Får vi se Jessica tillbaka i storslag efter korsbandsskadan i Val ´d iseres VM-race 2008? Grabbarna då? Stor, stark och snabb är bra mått men de måste bli större, starkare och snabbare än deras närmaste konkurrenter. Hans Olsson är min personliga favorit bland grabbarna, denna säsong! Jag tror stenhårt på honom och det känns otroligt kul att han hittat till den yttersta nivån nu när veteranen Patrik Järbyn gör sitt sista år (!) på touren. Patriks resa till topp 30 i världen i två grenar är beundransvärd och inget som någon annan i herrlaget kan matcha. Efter sitt femte OS kan han bara kröna karriären ytterligare, med ett GULD! I vilken tävling som helst, men varför inte i Tyskland?

Att förbereda sig för fart kräver bra förhållanden. Som tränare är det alltid frågan om träningen gett bra kvalitet och bra volym? Båda delarna behövs och när det görs möjligt, ja då är förberedelserna de bästa. Vädergudarna måste vara med teamen, för skaderiskerna kan bli stora om snö, vind och dålig sikt dominerar. Får man inte kvalitet så kan behovet av kvantitet göra att åkarna far illa. Hans Olsson har tid kvar till sina första race men han har ett digert arbete framför sig. 200 par skidor skall testas och som en av de första att välja, har han det han gör.

Markus Larsson har bytt skidmärke och frågan blir om han hittat rätt i förberedelserna. Får vi se vår gamla Markus denna säsong? Kan Matts Olsson kliva fram ur skuggan med sin fina storslalomteknik och hur blir det med Jon Olsson, tar han chanserna i år!? Kan Jens komma igen i Levi med nytt inarbetat material på fötterna. Han åkte otroligt snabbt, och stabilt, i slutet av säsongen, när han började köra på Völkls senaste slalomskida. Hur kommer vår "egen" Anton Lahdenperä att starta säsongen i Levi!? Det skall bli intressant att se hans resa mot absolut elit, för kapaciteten finns där!

Inga kommentarer: