Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

fredag 16 januari 2009

Rörelse, känsla och självförtroende!

Vad gör en duktig skidåkare?
Vad är det som avgör varför tex Maria Reisch åker så fort just nu?
Rörelsen och känslan mellan skidor och snö samt förmågan att "släppa" skidorna i fallinjen är viktiga faktorer för att lyckas i den alpina sporten. Vi vet ju alla att Anja har haft problem att lyckas med absoluta toppresultat den senaste tiden och skälet till detta är det många som undrar över.

Anja är ju en grym skidåkare inte minst i slalom. Skälet ligger sannolikt i rörelsen. Anja behöver träna mer slalom och bygga upp sitt självförtroende, det säger i vart fall radiosportens expertkommentator och tillika Stenmarks gamla slalomtränare Torgny Svensson.

Det handlar om rörelse, framförallt två olika rörelser, menar Torgny. Tryck mellan skida och snö och förmågan att belasta i rätt ögonblick är en av dem. Den andra är det längsledda rörelsen, den s.k "självförtroenderörelsen". Riskerna med den rörelsen är dock att man lätt hamnar bak på skidorna. Det är den senare rörelsen som Maria Reisch just nu behärskar bättre än någon annan. "In på tå och ut på häl" är en annan kort beskrivning på denna rörelse. En utförsåkare utan dessa två rörelser är hopplöst efter! Skidorna kommer att sladda eller hacka i svängarna om någon av dessa två rörelser saknas. Det Anja saknar är "självförtroenderörelsen" menar Torgny. Den senaste tävlingen, framförallt andra åket, såg mycket bra ut! Anja är på gång, avslutar han.

Lyssna till radiosporten och Torgny Svensson,

http://www.sr.se/webbradio/?type=db&Id=1542264&BroadcastDate=&IsBlock=0

Inga kommentarer: