Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

lördag 3 januari 2009

Senior SM-guld i Vemdalen!

Året var 1991 och Piteå Alpina hade ett flertal åkare i Sverigeelit och en gruppbudget på ca 1,5-2,0 MSEK (!). Killar som Tomas Lundmark och Emanuel Isaksson tillhörde absolut topp i sin åldersklass och stod sig mycket väl mot övriga i senior-eliten. Tomas, som vid denna tidpunkt gick på Tärna Skidhem, rankades som etta i världen som förstaårsjunior. Även Emanuel, Magnus Åström och Stefan Ström gick på Skidhemmet tillsammans, där även detta års kanon Patrik Järbyn huserade. Undertecknad hade fullt sjå att ta rygg på Järbyns framfart i Super-G och Störtlopp. I storslalom fick järbyn, vid denna tidpunkt, dock bara se ryggtavlan av mig...

Emanuel kunde några år senare slå sig in bland topp tre i slalom i Sverige och i "vinddraget" av hans framgångar kom Piteå Alpina att producera ytterligare Europacupåkare som tex rosviksgrabben Mattias Eriksson.

Det var minst sagt ett "stjärnspäckat" SM detta år men det var också ett speciellt år pga en ny regel. Lagmedaljerna räknades bara på ett åk! Det var en tuff tävling och landslagskille efter landslagskille körde ur i den branta Hovdebacken och slutligen stod Piteå Alpina som guldmedaljörer i lag-SM i slalom för seniorer! Killarna från "flatlandet" hade gjort det omöjliga möjligt!

Själv åkte jag inte slalom utan ställde främst upp i Super-G och Störtlopp. Kvällan innan SuperG-tävlingen var jag "lost i vallaträsket" och minns att jag hade svårt med valet av valla. Det blev dessvärre fel valla under skidorna och jag var inför start, både uppgiven och överladdad, vilket gjorde att allt slutade med en brutal grensling högt upp i SuperG-branten, strax innan det stora A-nätet i 90 graders kurvan. Där det var meningen att jag definitivt skulle visa alla i landslagsledningen, där tog det tvärstopp! Sån var sporten, sån är sporten! Det gäller att ha ordning på både grejer och tankar.

Nu står vi här igen, i Hovde-backen, och skall uträtta stordåd! Nåväl, det blir en hyfsat tuff resa på måndag för Lotta (15), Sofia (15), Johanna (14) och Alfred (14). Moa (13) och killarna Alexander (12) och Max (12) tävlar också i Hovde fast på tisdag. Vi håller tummarna!

Inga kommentarer: