Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

måndag 5 januari 2009

Återhållsam åkning i Vemdalen!

Att leva i "kaos", eller i vart fall leva "på gränsen", är en konst och den konsten krävs verkligen i den alpina sporten. Det är lite av "problemet" med sporten. Den måste utövas på gränsen av ens förmåga, i annat fall förblir man en medelmåtta i skidsverige. Med facit i hand efter två dagars tävlande måste vi rannsaka läget. För A2:orna är Vemdalsslalom/Klövsjösvängen numera en prioriterad tävling eftersom uttagningen till Team Future till viss del görs på basis av resultaten i Vemdalen. I Piteå Alpina har det inte alltid varit en prioriterad aktivitet men sedan ett antal år bakåt i tiden så är detta ändrat, tack och lov.

Det innebär att klubben ställer upp med "full ekonomisk uppbackning". Resten av "ansvaret" ligger hos individen. Ekonomisk uppbackning är förstås inte lösningen på "problemet" utan det stavas "träning, träning och åter träning", eller som flera rutinerade tränare uttryckt det, ingen åkare gör sig rättvis i Vemdalen om inte träningsdosen är hög under barmarks- och försäsong och ökas inför tävlingarna. En hög träningsdos inkluderar minst 25-30 dagars snöträning perioden okt-dec och minst 2-3 dagars träning i Vemdalens krävande backar innan start. Om inte, kommer ingen att göra sig rättvis som sagt. Finns i princip ingen anledning att åka ner dit. Låter tufft men det är ett faktum, tro mig.

Under de senaste försäsongerna 2006-2008 är det bara Lotta Sundqvist i Piteå Alpina som håller måttet på träningsdos inför tävlingen. Lotta är också den som klarar Klövsjöbacken bäst, trots urkörning i första åket. Team SAPs tjejer Sofia och Hanna lyckas inte pga att de inte tränat tillräckligt i backarna inför årets race. Viktor hade inte rätt upplägg inför 2007 års uttagning till C2 och kom bara "halvägs". Tjejerna har bra åkning i grunden men får inte fram det i helgen, tyvärr. Det blev inget centralläger 2 för någon av dem men jag tror att Lotta var närmast av flickorna vilket främst kan förklaras med bl a träningsdosen. Lotta och Alfred Pettersson (A1 och skadad inför Hovdeslalom) fick ca sex träningssåk i Klövsjös storslalombacke och sannolikt ett tjugotal i Vemdalsskalets (Hovde) slalombacke inför tävlingarna.

Tumme upp för Team SAPs Jesper Ask som visade i slalomtävlingen att han är en självklar kandidat till centralläger 2 och sannolikt Europaturné inom kort. GRATTIS än en gång! Se resultat,


http://www.svenskidrott.se/n3Result/ResultList.aspx?EventId=1452733

Imorgon tävlar Jesper storslalom i Klövsjö och han kommer att visa det igen. Såvida han inte faller på att han inte bekantat sig tillräckligt med backen...

Sofia och Lotta lyckades inte få med sig farten i Hovdeslalom, förövrigt en bana som var ganska lätt stakad med hyfsade avstånd. Sofia var inte tuff nog och gick en alldeles för lång väg. Lotta kom igång med bra tempo i branten men släppte inte iväg skidorna i nedre delens lättare parti. Synd! De lärde inte heller läxan till andra åket, ännu mer synd. Nu stod de nere i målfållan och ångrade sig för att de inte satsade mer, släppte på mer fart, vågade utmana gränserna, vågade leva lite i "kaos".

Vår tredje tjej, A1:an Johanna Mäntylä, gjorde ett bra förstaåk och med tiden 33.04 får hon vara ganska nöjd. Andraåket innebar dock en grensling. Hon är förstaårstjej och har inte tränat i Hovdebacken tidigare, så förhoppningsvis lägger hon upp rätt taktik till nästa år för då har hon chansen att vara topp 20.

Moa Gabrielsson (B2a) har en dag kvar att tävla. I morgon är det storslalom i Björnrike men frågan är om hon väger lätt i konkurrensen. Backen inleder med en brant men flackar ganska snabbt ut och det är viktigt att få med sig farten i svängarna. Hon borde kunna vara topp 10 vilket hon säkert skulle vara nöjd med. I dagens Hovdeslalom låg hon på 17:e plats efter första åket, bland 120-130 st åkare. Inte alls nöjd men i andra åket ville hon mer och satsade på att släppa "hämningarna". Det gick stundvis ganska bra men hon orkade inte fram på skidorna mot slutet så det stack iväg ut ur banan. Slalomen sitter inte perfekt ännu men säsongen är ung och det är två år innan hon förhoppningsvis står i Hovde med mål att vara topp 10-20. Om hon vill kan hon klara det. Och taktiken måste vara den rätta, d v s träningsstegring inför nästa säsong.

Resultat storslalom i Björnrike, http://www.svenskidrott.se/n3Result/ResultList.aspx?EventId=1453033

Max och Alexander (B1:or) är nere i Klövsjös ganska tuffa storslalombacke, på 30:e resp 34:e plats efter första åket. Det bör motsvara topp 15 i deras åldersklass och det är klart godkänt i ett startfält med ca 140 st åkare. Andra åket gick dock inte deras väg. Urkörning i samma svåra parti. Med en dags träning i Klövsjö hade det sett annorlunda ut. Skitkul att se att två B1:or tar chansen att bekanta sig med Vemdalen. Det bådar gott för framtiden.

Andra som utmärkte sig i Region 1, som är värda extra uppmärksamhet. Jimmy Dahlgren och alla killarna från Tärnaby. Idel fina framgångar, se resultat - 5 åkare topp 16. Där syns också att ökad träningsdos ger effekt. De sägs ha tränat fyra dagar i veckan jämfört två tidigare. Tävlingarnas utropstecken är helt klart Magdalena Fjällström från Tärnaby! Kanonresultat (2 st 2:a platser) i både slalom och storslalom som A1a. Endast suveränen Lisa Blomqvist rår på henne detta år. Det är stort.

Detta var årets första riktiga utmaning där hela Sveriges ungdomselit ställde upp. Ca 130-140 åkare per klass så bättre konkurrens än så här blir det inte.

Inga kommentarer: