Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

tisdag 8 november 2011

Dr Jim tipsar dig som förälder!

Den är här snart! Säsongen som fick en konstig start! Miljonerna rullar ur våra käraste skidanläggningar och åkare, föräldrar m.fl. suktar efter en tripp till Juvass eller mellaneuropa. Finnarna bommade igen och Österrikiska Flachau klev fram, Kåbdalis ser tufft ut V46 men vindarna svänger sakta men säkert. Har vi tur sprutas det redan på torsdag igen. Att Gunnarstedt är en hängiven alpinförälder går inte att ta miste på. Med tanke på eländet i den lilla "alpbyn" i Norrbotten såg han ingen annan utväg än att skicka båda sina döttrar tillbaka till Stubaital för ytterligare "drillning". Hängivenheten har inga gränser.

Dr Jim har en rad tips till oss galna eller mindre galna föräldrar. Listen up!

Det är dags att börja förbereda dig för kommande säsong som föräldrar till en ski racer. Ingen liten uppgift menar han! Livet som skiracerförälder är mycket svårare än livet som förälder till en tennisspelare eller fotbollsspelare. Stämningen är helt annorlunda, fortsätter han. Tidiga mornar, långa resor, kallt väder, oundviklig vånda när din skiracer åker ut i första delen av banan osv. Fördelarna väger dock upp med vacker miljö som du kan åka skidor i mellan åken. I fotboll får du på din höjd se mindre intressanta platser, och allt som ofta från läktarplats.

Nu är det hög tid att förbereda sig för berg- och dalbanan som kommer som förälder till tex en junior skiracer. Dr Jim har tidigare varit inne på ämnet kring hur vi skall förhålla oss till sporten, den aktive och allt detta som syftar till att skapa de bästa förutsättningarna. Han vill ge oss insikter som vi kan dra lärdom av och därmed ge bästa möjliga stöd för din lilla (eller inte så lilla) skiracer.

Dr Jim Taylor menar att det finns riktlinjer att följa. Saker som är bra att veta, d v s vad du bör göra och vad du inte bör göra. I denna artikel hänvisar jag till Dr Jims beskrivning kring vad han tycker du skall göra med dig själv, med andra föräldrar, tränare och framförallt hur du skall ta dig igenom säsongen utan att bli galen eller i värsta fall göra dina barn galna.

Do for your self:

1. Var glad och intresserad i ditt barns alpina intresse, såväl träning som tävling. Ett av de stora glädjeämnena i livet är att dela dina barns erfarenheter, både i upp-och nedgångar.

2. Njut själv på tävlingarna. Om man har roligt, kommer dina barn förmodligen också att ha roligt.

3. Var positiv och lugn när du tittar på dina barns tävlande och tränande. Din attityd och ditt uppträdande smittar av sig på hur de mår och hur de åker skidor.

4. Ha ett eget liv utanför dina barns ski racing. Om du har ditt eget liv som är roligt och tillfredsställande, kommer dina barn att vara fria att finna glädje och tillfredsställelse i sin ski racing.


Do with other parents:

1. Kontrollera att du har vänner bland andra föräldrar på tävlingar. Umgänget kan göra tävlingarna roligare för dig.

2. Arbeta så mycket du kan ideellt. Viljan hos en junior ski racer beror till stor del på den tid och energi Ni lägger ner som berörda föräldrar.

3. Arbeta med andra föräldrar (särskilt i ditt barns team) för att säkerställa att alla föräldrar beter sig lämpligt vid träningar och tävlingar.


Do with trainer:

1. Lämna coachningen till tränaren! Kom ihåg att de är experter och att du betalar dem för att coacha dina barn.

2. Ge tränare det stöd de behöver för att hjälpa dem att göra sitt jobb ännu bättre. Ditt barns tränare kan ha en riktigt positiv inverkan på dem, så se till att inflytandet är maximerat.

3. Kommunicera med tränaren om dina barn. Du kan lära dig mer om dina barn och hjälpa till att möta barnens behov när Ni pratar med varandra.

4. Informera tränare i relevanta frågor i hemmet som kan påverka ditt barn på träning och tävlingar, till exempel familj eller skolproblem. När barn åker till backen för träning, tar de sina personliga liv med sig.

5. Gör tränare till dina allierade. Coacher jobbar hårt för dina barn (för relativt lite lön), så behandla dem med respekt och vänlighet, och se till att Ni både står på barnens sida.


Do with your chlidren:

1. Ge vägledning för dina barn, men inte genom okontrollerade påtryckningar. Din insats är ovärderlig, men de måste ha eget ansvar för sin egen ski racing.

2. Assistera dem att sätta upp realistiska mål inom ski racing. Unga åkare behöver din hjälp att besluta vad de ska fokusera på och hur höga mål de bör sträva efter.

3. Betona det roliga, kompetensutvecklingen och andra fördelar med ski racing och tona ner resultat. Chanserna för att ditt barn skall bli superstjärna är små, men ski racing kan vara en underbar livserfarenhet som positivt kan forma barnens framtid.

4. Visa intresse för deras ski racing, till exempel, hjälp dem att få till utbildning, delta i tävlingar, ställa frågor. Låt ditt barn vet att du bryr dig (men inte för mycket) om deras ski racing.

5. Ge återkommande uppmuntran oavsett seger, "back in the pack" eller DNF. Var alltid positiv och stödjande.

6. Ge ett hälsosamt perspektiv på framgång och misslyckande. Dina barn kommer sannolikt att definiera framgång och misslyckande på det sätt som du gör, så se till att du skickar dem friska budskap som stödjer deras personliga utveckling och ski racing prestation.

7. Betona processen och belöning, snarare än resultat. Ironiskt nog, om du fokuserar på processen och ansträngningen, kommer ditt barn sannolikt att ha bättre resultat än om du fokuserar på resultat.

8. Ingrip om ditt barns beteende är oacceptabelt under träning eller tävlingar. Upprätta prioriteringar och skapa förväntningar och verkställ konsekvenser när ditt barn beter sig illa.

9. Förstå att ditt barn kan behöva en paus från ski racing ibland. Ski racing är intensivt och fysiskt krävande. Din unga skidåkare behöver tid att vila, återhämta sig och ladda batterierna under den långa vintern.

10. Ge barnen utrymme när det behövs. En del av ski racing rör deras uppgift att räkna ut saker för sig själv. Om de har ett bra eller dåligt åk, rusa inte upp till dem, utan låt dem sitta ensam med upplevelsen en stund. När de är färdiga kommer de att komma till dig.

11. Håll ett sinne för humor. Om du har roligt och skrattar, kommer ditt barn att ha roligt och skratta. Det finns få saker som dödar glädjen i ski racing för barn än en förälder som är alltför allvarlig och intensiv.

12. Ge barnen ovillkorlig kärlek. Visa dem att du älskar dem oavsett om de vinner eller förlorar!

Lycka till!

Dr Jims nästa artikel kommer inom två veckor och då skall han ta itu med vad du inte bör göra som föräldrar Ski Racing, vilket hjälper dig att undvika en "midseason härdsmälta" hos dig själv eller dina barn. Det gäller att upprätthålla en positiv och stödjande attityd oavsett resultat.

Om Dr Jim Taylor
Dr Jim Taylor kan psykologin inom Ski Racing! Han tävlade internationellt för Burke Mtn. Academy, Middlebury College och University of Colorado. Under de senaste 25 åren har Jim jobbat med många av Amerikas främsta juniorer och deras race program samt World Cup konkurrenter från många länder. Han är en klinisk docent i Sport & Performance psykologi forskarutbildningen vid University of Denver. Jim är även författare till Prime Ski Racing.

Inga kommentarer: