Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

fredag 4 november 2011

Günther - en envis och verklighetsfrämmande potentat

Günther Hujara

FIS senaste ändring innebär att skidorna skall bli smalare, ha mindre sväng och totalt sett bli mindre aggressiva. Dessa ändringar skall enligt FIS och tävlingsdirektör Günther Hujara resultera i färre skador inom alpint. Inget ont i syftet men...

Protesterna från åkarna är dock många, för att inte säga gigantisk många. Gigant efter gigant ställer sig upp och protesterar. Cuche, Miller, Svindal, Pärson, Ligiety you name it, alla tokprotesterar öppet.

FIS Tävlingsdirektör Günther Hujara, en envis jäkel, menar att åkarna har fått säga sitt i förväg. Günther framhåller detta som bevis för FIS senaste regeländring. För mig känns det som att åkarna blivit bedragna på sin gren, sin sport och i stor grad, sin och min och massor av människors skidglädje. Jag har än inte hört någon åkare som välkomnar ändringen och än mindre öppet står bakom den.

Om det är så att åkarna påverkat utredningen på ett sådant sätt att FIS tolkat det som att detta är den ändring som måste ske, varför lyssnar inte FIS nu då? Åkarna må ju ha varit otydliga i sin vägledning till FIS vilket är inget annat än olyckligt men nu är de desto tydligare. Det som förvånar mig är att FIS, helt plötsligt, har svårt att lyssna på åkarna. Fattar inte FIS!? De vill ju inte, de har försökt påvisa saknade "bevis" på att regeländringen får den effekt som efterlyses, bättre säkerhet. Så varför inte lyssna nu?

Säkerheten lär inte bli bättre av detta, enligt min mening. Så varför "stånga sig blodig" Günther? Vad vinner du på det? Det luktar korrupt, skulle en konspiratör säga... Jag säger att det ligger en "hund begraven" någonstans. Kan det vara så att FIS har en annan agenda och har styrt åkarna åt detta håll? Är man intresserad av förändringar som man inte får igenom utan att ha vetenskapligt "stöd" från de aktiva? Det liknar en kupp! Eller finns det nåt vi åkare missar? Vad vet Ni FIS högdjur och universitetsprofessorer som inte den mest erfarne alpin racer vet? Berätta det isåfall för oss innan det är för sent!

Så återigen, om jag har fel med ovan konspirationsteori, varför inte börja om från början? Släpp grejen och sätt Er ner tillsammans och red ut vad som är problemet i WC-cirkusen! En parallell till detta "säkerhetsbeslut" kan belysas en tidigare ändring som FIS drev igenom. Den gången var det platt- och skohöjder som skulle förbättra säkerheten vilket visade vara nonsens, enligt min och många andras mening.

Vad är då faran med att ändra radien på storslalomskidorna? Ödeläggelse av sporten, helt enkelt! Lyssna på det! Ödeläggelse av utvecklingen! Bode Miller säger öppet att det kommer att begränsa förmågan att utveckla sig som utövare. Har han fel? Jag tror han har rätt och innebörden svider inombords i mig.

Svindal tycker att det är mycket oklart om det leder till önskat resultat, trots att han välkomnar en bättre säkerhet i sporten. Han menar att osäkerheten är för stor relativt den stora ändring som den nya regeln innebär. Herregud Günther! Du förändrar ju en hel gren, skapar i samma veva tveksamheter kring en annan gren, Super-Gn, och du gör oss förvirrade! Vart är vi på väg!? Didier Cushe menar att vi försämrar för den yngre generationen. Vad skall de tycka om detta? De är ju uppväxta med carving och nu dessa framtidsutsikter. Det blir ju svårare än vad det behöver vara och frågan är om man överhuvudtaget tänkt i den "ändan". Tänk på kidsen! De är vår framtid!

Kort och gott, de aktiva har en helt annan upplevelse av materialet än vad forskningen visar. Hur var det nu... en miljon flugor kan inte ha fel, skit är gott! Eller tänk dig att frågan kom, "vill du ha kvar en fantastiskt vacker gren som liknar musik eller vill du tillbaka till det gamla när skidan inte svängde och du fick kliva och bryta runt svängarna?" Hallå, "Bajsar björnarna i skogen Günther?"

Ted Ligiety säger, de lyssnar inte ett dugg på oss! Jag säger protestera! Avsätt dem! Släpp fram fransmännen, barikera vägarna! Tjut varje dag! Med Levi inställd finns tid till att bygga barrikader och träna fys.

Till råga på allt menar Günther Hujara, som är av helt annan uppfattning, att dialogen med utövarna, kring ändringen, har varit god. Att de varit involverade hela vägen osv... Men alltså, waky waky, på vilken planet är du potentat? Du måste ju förstå att ett stort misstag är på väg att hända. Skärp till Er innan det är för sent!

Inga kommentarer: