Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

torsdag 17 november 2011

En orättvisa på många plan

Pengar styr det mesta, även möjligheterna att leva ut en dröm inom ramen för gymnasieskolan i Sverige. En dröm som för många stavas "A l p i n t"!

Många är vi som redan konstaterat att vissa av landets kommuner stänger dörrarna för ambitiösa ungdomar som vill utveckla sina talanger vid något av landets regionala skidgymnasier. Att få chansen vid ett riksgymnasium är få förunnat och endast ett av dessa finns i vår landsända, Norr- och Västerbotten. Det finns uppskattningsvis 9 stycken platser per kön i hela landet.

Det regionala skidgymnasiet i Tärnaby är en fantastiskt fin satsning på alpint i vår region. Synd bara att alla inte upplever sig ha råd att leva ut drömmen. Tärnabys skidgymnasium håller mycket hög kvalitet och är gott och väl en skola som kan fostra våra framtida stjärnor i Tv-rutan. Många kommuner agerar protektionistiskt och vill inte släppa ungdomarna utanför den egna kommunen eller i vart fall utanför en snäv radie utan att det skall kosta. Det handlar inte om pengar för kommunen utan principer. Principer som känns förlegade i min värld. Life finds a way, som det brukar heta, och de protektionistiska kommunerna förlorar i slutändan. I värsta fall står båda som förlorare, vilket oroar mitt "alpinhjärta".

Som exempel kan nämnas Piteå kommun som vägrar ungdomen inackorderingsbidraget vid samtliga skidgymnasier, förutom de med riksintag.

Fram i offentligheten med orättvisorna, kan tyckas! En annan problematik behandlas i artikeln som bifogas. Malin Siwe tycks sätta huvudet på spiken i en annan fråga kring orättvisor och skolans "normala" skyldigheter. Läs den och begrunda för en stund hur effekterna uppstår, då man från barnsben skapat förutsättningar för barn- och ungdomar att nå svensk och/eller världselit och sedan, i 16-årsåldern rycker bort mattan för dem.

http://www.expressen.se/ledare/1.2624590/malin-siwe-skola-pa-glid

Inga kommentarer: