Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

onsdag 15 oktober 2008

Tydliggjorda regler för material säsongen 2008/2009

Det verkar inte bättre än att regelverket spelar många ett spratt denna säsong. Inför 2008/2009 har det varit mycket diskussion kring vilken radie och inte minst vilken minimum vidd bl a störtlopp och Super-G skidor måste ha för juniorer/seniorer.

Jag törs nog lova att en och annan, inför denna säsong, "ekiperat" sig med nya dyrbara prylar bara för att blidka FIS regelverk. Nu visar det sig att de mest troligt gjort det i onödan, åtminstone till i år. Det är dock klart att ett nytt material alltid är ett nytt material, jag menar fina grejer borde ju gå bättre, eller... Kostnaderna är dock orimliga om man redan har "gångbara grejer", vill jag mena.

Att "skrota" en gammal fin störtloppsskida som åkts många gånger, vallats många gånger, borstats många gånger - ja det tar verkligen emot när det dessutom visar sig att den är (var?) värdelös på marknaden för juniorer som aldrig kommer att åka mer än FIS och ENL.

FIS regelverk håller även kvar vid 21 m svängradie för storslalomskidorna vid tävling FIS/ENL. Det var mycket tydligt att det var 27 m svängradie som gällde inför säsongen. Där verkar man ha backat. Visserligen går säkert en 27 m skida snabbare än en 21 m eftersom den svänger mindre men att vara förstaårsjunior och starta som nr 120 i en brant, slagig och kanske gropig bana - ja då föredrar jag själv (om det nu är relevant) en 21 m mer kontrollerbar 191a av märket Fischer framför en trögsvängd 27a. Frågan blir; tillverkas de överhuvudtaget?

Ta del av regelverket i sin helhet, se särskilt 1.2.1.2 (vidd), 1.2.1.3 Radie och 2.1.2 (Max höjd platta/bindn).

http://www4.idrottonline.se/ImageVault/Images/id_82464/ImageVaultHandler.aspx

Inga kommentarer: