Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

lördag 20 februari 2010

En kall, vacker och bra dag!

Vi befinner oss i Västerbottens inland i Sorsele, vid foten av Nalovardo. Fartläger för A-åkare i region 1 pågår. Det blir tre kalla dagar, men vi härdar ut. Dagens träning var av hög kvalitet, enligt min och Jonas Linds mening. Ungdomarna verkar nöjda och har, trots kallgrader kring 18-20, varit synnerligen "vetandessjuka". Vi har hunnit med minst 15 åk och därmed totalt över 13 000 svängar.

Att lära sig åka fart, d v s Super-G och Störtlopp, är viktigt för utvecklingen av all annan skidåkning. Med farten får åkarna möjlighet att lära sig stå emot krafter och ur detta skapas goda förutsättningar för att tex förbättra sin storslalomteknik. Modet är ofta den spärr åkare och tränare "brottas" mot men med tre dagars fartträning i natursköna Nalovardo hoppas vi förflytta gränserna för ungdomarna. OS-tävlingen idag visar tydligt att även världsstjärnorna på damsidan är dåliga på att hoppa! Generellt sett är det bara de seadade åkarna som kan konsten att hoppa kontrollerat och det tar vi med oss imorgon ;-).

Helgens upplägg bygger på grundteknik fart. Vi har idag kört grundövningar med balans, position, rörelse m.m. I morgon väntar svängträning i hög fart i Super-G bana, hoppträning och annan följsamhetsträning. På måndag avslutas lägret med glidträning samt störtloppsträning. När helgen åter anländer avgörs kval nr 4 och platserna till USM i Tärnaby fördelas därmed. Kommande helgs tävling är dessutom en lokal nationell farttävling som jag vill passa på att tacka Alpina klubben Vännäs för. Det är viktigt att skapa förutsättningar för fartträning då det är positivt för övriga grenar. Fart är kul! Fart kan vara hisnande men fart är också tjusning! Tjusningen ligger enligt min mening i bedriften att lyckas flytta gränser och "flyga fram" under kontrollerade former.

Inga kommentarer: