Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

tisdag 2 februari 2010

En hårfin gräns!

Redan på förhand var reglerna klara vilket, i detta känsliga fall, kommer att visa sig vara mycket viktigt. Hemma i Norrbottniska Gällivare slickar Anton Lahdenperä ”såren” för att han inte hamnat på rätt sida om gränsen när det gäller OS i Whistler. Anton har på förhand kännt till vilka regler som gäller men är med all rätt mycket besviken. Gränsen blev grymt hårfin, nämligen en enda hundradel! EN blinkning från OS. Om han åkt in på 12:e plats istället för en 13:e i Sagbrebs slalom utgår jag ifrån att Jens hade fått stanna hemma.

Anton Lahdenperä har aldrig varit bättre och har haft en kanonsäsong hittills, den bästa hittills i sin karriär! Inför säsongen var Anton tillbaka på rutan ”Europacup” efter att utvecklingen gått lite i stå under föregående säsong med faktiskt inget resultat alls i Världscupen. Säsongen kantades av urkörningar och ”nedflyttningen” tände norrbottningen enligt den klassiska devisen en drake lyfter i motvind, citat av Hans Olsson, ett av Sveriges fartess! Med nytt skidmärke ligger Anton just nu trea i Europacupen och han har dessutom en 13.e, 16:e och en 17.e plats som bäst i Världscupen. Han har bättre poäng någonsin i slalomcupen och ligger på 29:e plats bland världscupens poängplockare. Anton är på stadig resa uppåt i och med ”omstarten” inför säsongen 2009/2010!

Mot bakgrund av ovan ter sig uttagningen av Jens Byggmark som en ”het potatis” i media i dessa dagar. Befogat eller inte?

Sveriges olympiska kommittes (SOK) regler är följande:

Fyra stycken herrar åker slalomtävlingen. Kvalificerade är de som har minst en 8:e plats eller två topp 16:e platser. Jag redogör lite kort om varje åkare.



Jens Byggmark har fyllt kriterierna för att ta den sista platsen till OS och inget fel har begåtts, enligt min mening. Thomas Stauffer och övrig landslagsledning kan skatta sig lyckliga över att ha tydliga regler kring vad som gäller vid dessa uttagningar. Bästa resultat! That´s it! Det är ingen avundsvärd situation landslagstränarna hamnat inför, men det är bara att vänja sig. Det är bra om åkarna också vänjer sig för det är det bästa sättet att dra gränser på, helt enkelt. Fortast ner vinner! I slalom finns inga stilpoäng! Grattis Jens! Den trend du visar upp är superbra! Gång på gång snabbast på träning, enligt rykten, och ett av de snabbaste andra åken i Kranjska Gora – ja, det visar att du är med i toppen igen! Jens tillhör fortfarande åkarna som har kapacitet att ta en medalj, no doubt!

Jag lider med Anton och hoppas att han kan samla kraft och avsluta säsongen lika bra som han inlett. Han har Europacup-totalen att ta sikte på och han kan fortfarande förbättra startpositionen väsentligt och framförallt kan han satsa framåt mot nästa år och varför inte, sikta på VM 2011 i Garmisch-Partenkirchen, Tyskland. Anton Lahdenperä har framtiden för sig och sannolikt chans till ett eller t o m två Olympiska spel efter detta. Med den positiva trend han uppvisar tillhör han den absoluta världseliten om några år, det är min starka tro.

Inga kommentarer: