Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

söndag 5 december 2010

Många fina besked!

Den gångna helgens alpina aktiviteter säger mig att mycket är på gång! Jag tror Maria Pietilä-Holmners seger i Aspen betyder mer än vi kanske tror. Hennes prestation var "grym" och otroligt vältajmad, så här i början av säsongen. I samma race visade Therese Borsén att hon inte är vid karriärens solnedgång utan att hon fortfarande kan matcha de bästa tjejerna. Helt klart på "G"!

Slalom-herrarnas start med Myhrers pallplats i Levi, helgens framfart från två av våra kommande fartdrottningar Jessica och Kajsa samt Patrik Järbyns sjundeplats i Super-G i Lake Louise kan sätta rejäl fart på övriga! En av våra mest lovande GS-åkare i laget, Matts Olsson, slog till under helgen med en 12:e plats i Beaver Creeks storslalom och det med dunder och brak i andra åket, där han var snabbast av alla! Just när vi behövde det som mest, klev Matts fram och tog ansvar för herrarnas storslalom! Vi är på "G"!

Om det är Olssons framfart eller Jessicas 8:e plats eller kanske Sara Hectors dominans i första åket i Kvitfjell som gör att det känns som att Sverige har mycket på "G" just nu, vet jag inte. Men känslan finns där, att det finns otroligt mycket potential i våra gula och blå alpina landslag, no doubt! Kajsa Klings 12:e plats i Super-Gn i världscupen, ower there, är också ett tydligt tecken och står samtidigt för ett intressant faktum. Hon blir som sagt topp 12 och får 33 FIS points, då hon passeras av Vonn med 2,5 sek. Inget direkt konstigt med det och med sin insats närmar hon sig toppen allt mer, sakta men säkert. Min notis gäller dock vikten av att våra stjärnor ställer upp på hemmaplan i samband med tex SM. Detta kan inte understrykas nog mycket. Anja kom hem och körde SM i Björkliden och gav samtidigt Kajsa drömläge inför årets WC. Kajsa vann i Björkliden och gjorde 18 FIS points som hon sedan "tagit med sig" in i denna säsong med bra startnummer som följd, och nu ser vi henne i rutan som en av toppåkarna. Härligt jobbat och stor eloge till Anja!

I ett tidigare blogginlägg kommenterade jag västerbottningarnas härliga framfart och önskade oblygt norrbottningen närmare "pallen". En del önskningar slår sällan in ;-) men just denna tog Daniel Steding åt sig, åtminstone stämmer hans prestation med min efterfrågan. Danne åker grymt bra i Funäsdalen under den gångna helgen och placerar sig 5:a i ett starkt startfält. Han är snabbast i andra åket och punktar 20,45 FIS! Otroligt bra! Anton Lahdenperä visade framfötterna i Åres Europacup i slalom med bl a en andraplats och Rebecka Gunnarstedt blir andra bästa svenska i Funäs med en punktförbättring som följd. Rebecka klättrar sakta men säkert närmare absoluta eliten och målet är i första hand Europacupen. Hon skall halvera sina punkter som hon gick in med i denna säsong och helgens tävling var ett steg på vägen. Härligt är väl önskningar som slår in. Nu tar de snart nästa kliv! Norrbotten håller tummarna för Er!

Västerbottens och Tärnabys nya stjärnskott är dock det som sticker ut mest i helgen! Hon vinner igen, i favoritgrenen slalom, och hon heter Magdalena Fjällström, kommer från Tärnaby och föddes så sent som 1995! Sannolikt bäst rankad i världen med sina nyligt erhållna 16,32 FIS-points! Hon går tydligt i Anjas fotspår men liknar fortfarande en ung flicka med inte allt för tydliga fördelar men åker skidor som få. Talangfullt och respektlöst! Grattis till en superserie hittills!

En annan sak som sticker ut är Lindsey Vonns vänstersväng nedför Lake Louises tuffa störtlopp! Med andan i halsen är hon kyligare än någon annan och ligger kvar och väntar på att skidan skall fästa i isen. Hon förlorar 1:a platsen men vinner hjärtat hos många när hon på galet amerikanskt vis bemästrar situationen. Tyvärr hittade jag inget klipp på detta. Vonn hittar man annars mest på nätet iklädd bikini eller sittande i någon "Sharon Stone-liknande" posé. Kanske är det just därför hon vid ett ett flertal tillfällen visat upp flera mänskliga brister i backen, vilket kostat henne segern i slutändan. Handväskan har hon dock slängt för länge sen!

Inga kommentarer: