Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

onsdag 22 december 2010

Mot nya mål!

Team Futures aktiviteter, för ungdomar födda 1996, har under den gångna helgen bedrivits i ett ganska kallt och snöigt Björnrike. Ett ca 70-tal åkare från hela landet var inbjudna till Björnrike, efter traditionsenliga regionuttagningar.


Åkarna "drillades" under tre dagar i olika moment. Teknikövningar i bana, friåkningsövningar samt banåkning på tid, varvades i olika grupperingar. Målet med helgen var att "vaska" fram ca 40-talet åkare till nästa steg, centralläger 2 i Funäsdalen den 6-9/1. Det slutliga målet är att därefter erbjuda de, vid detta tillfälle, bäst förberedda ungdomarna ett internationellt äventyr i mellan-Europa och i Sverige, under perioden januari-mars 2011.

"Målsättning och syfte med de centrala skolningslägren och de internationella tävlingarna är att varje åkare som deltar skall få en stimulerande, intressant och rolig upplevelse. De ska få en möjlighet att träffa andra åkare, tränare från hela Sverige och tränare/åkare från övriga världen. Målet är också att dessa ungdomar får erfarenhet och insikter att utvecklas både som skidåkare och människor. Det kommer att läggas stor vikt vid att utbilda åkarna att bli individer som tar ett större eget ansvar för sin utveckling och får en bredare syn på vad som behövs för att fortsätta utvecklas mot elitidrottare" (Källa: www.skidor.com)

Att representera sitt land i en internationell tävling är säkert en dröm för många. Sverige har fina erfarenheter och goda resultat med sig i "bagaget". Årets tävlingar är till viss del preliminära men enligt uppgift handlar det om följande platser. Totalt 24 stycken åkare kommer att fördelas på de olika tävlingsorterna:

Ricky v Orlickych, Letohradska (CZE)
Pokal Loka, Stai vrh (SLO)
Trofeo Topolino, Andalo (ITA)
Ingemartrofén, Tärnaby (SWE)

Att prestera sitt bästa på ett centralläger, inför ett flertal noggrant fokuserade regiontränare från landets olika regioner, är nåt ungdomar i regel klarar bra. Den alpina sporten handlar ju i mångt och mycket om att fokusera 100 % under en relativt kort tid och ibland under stor press. De som lyckas bäst är förstås de som under tidigare år skapat en bra grund och en god teknik. Om tekniken fungerar finns det i regel självförtroende som gör att åkaren klarar uppgiften lättare.

Under ett centralläger testas även ungdomarnas egna förmåga, ofta långt hemifrån föräldrarnas direkta stöttning. Inte minst att ta hand om sig själv, klara av att passa tider, packning och reseplanering samt att vara en god kamrat, stärker ungdomen i sin utveckling mot ett liv som elitsatsande alpin skidåkare. Åkarnas behållning från den här typen av läger är ofta att de kommer hem mycket stärkta. Det går förstås inte att komma ifrån att många kommer hem ledsna för att inte klarat att ta sig vidare till nästa steg men som många av oss vet, tar inte resan slut här. Hockeyprofilen, och f.d. Pitebon Leif R Carlsson numera stockholmare, uttryckte det bra, enligt min syn. Utslagningen inom idrotten beror ofta på att vi ledare ofta missar att berätta v a r ungdomen är i sin utveckling.

Att utvecklas till en bra alpin skidåkare tar tid. Olika mognadstakt innebär att det för en del tar lite längre tid att utveckla både fysik och koordination. Det är ingen exakt vetenskap men det är ingen vild gissning att tidigt födda på året har fördel i ungdomsklasserna. Om vi därtill lägger allmän mognadsgrad m.m. så är det nog inte ovanligt att det kan skilja upp till ett och ett halvt år mellan vissa av dessa ungdomar. Mot bakgrund av detta är det lättare att förstå v a r man är i processen. En del startar senare men hinner ikapp och förbi innan den aktiva perioden avslutas. Talang, eller tidig utveckling, är inte alltid av godo eftersom det lätt skapar en känsla att man inte behöver ta i för att lyckas. Hårt arbete i kombination med viss grad av talang är en vinnande kombination och det som i slutändan betyder att du når dina drömmars mål.

Mitt råd blir förstås att Ni alla skall fortsätta kämpa och fokusera främst på Er egen skidåkning och utveckling. En alpin åkare har de bästa förutsättningar efter puberteten och kan prestera bäst mellan åren 25 till 30. En del killar är bäst mellan 30-35 år och en del är t.o.m bäst när de passerat 40... Så ha kul, jobba hårt men skynda långsamt och se din egen utveckling som det viktigaste, inte andras. Tro på dig själv, gör det du är bra på och ta hjälp av duktiga tränare och glöm inte bort din fysträning, den är ett av det viktigaste!

Avslutningsvis ett stort grattis till Er alla och lycka till i Funäsdalen!

Inga kommentarer: