Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

torsdag 15 december 2011

AK Vännäs första WC-start är klar!

John Eklund från AK Vännäs har i det tysta jobbat sig in i landslaget, i Skicross (!). Han tillhör numera Utmanarlaget och har fått chansen att starta i Italienska San Candido kommande helg. Vilken julklapp till region 1 och västerbottensklubben! Fantastiskt kul!

John går till vardags på skidgymnasiet i Tärnaby, på tredje året. Han tillhör en av Sveriges duktigaste storslalom- och fartåkare i sin åldersklass och numera tillhör han dessutom en skara riktigt vassa skicrossåkare. Häftigt, inte minst sagt!

Det skall bli intressant att följa John i skicrosscircusen och se hur han antar utmaningen. En kombination med storslalom, skicross och fart passar John som hand i handske, enligt min mening. Jag har haft förmånen att tävla mot John i såväl storslalom, Super-G och störtlopp och han hade vid varje tillfälle hundradelarna på sin sida. Jag har sagt det förr - det känns när man mött en överman och John tillhör definitivt framtidens potentiella fartåkare med klass. Styrkan hos John är framförallt skidkänslan och smidigheten men även tävlingspsyket. Nu sägs han vara startsnabb dessutom! Må hända är det all paddling med bl a pappa Micke i västerbottensforsarna som får honom att klara av startutmaningar mot den etablerade eliten. Lars Levén anses vara starkast på touren och nu återstår det att se om John tar titeln som mannen med den bästa skidkänslan. Det skulle inte förvåna mig. I Skicross måste även denna egenskap vara guld värd. Att möta krafterna från olika håll, svälja ojämnheter och hoppa kontrollerat med god balans torde vara viktiga egenskaper.

Men se upp, det finns skäl att kontrollera debuten. Det lär bli något alldeles extra i en WC-premiär. Sannolikt högre farter, högre hopp och trixigare bana och lägg därtill det faktum att en "Rockie" lär tas bryskt. Använd ditt psykiska försprång med ett gyllene underläge och överraska motståndet på lördag. Vi kommer att sitta bänkade framför TVn, mellan träningspassen i Kåbdalis, långt från WC-cirkusen i Italien. Lycka till!

Tv-sändningar:

Svt1
Lördag 17 december, 14.15 skicross Innichen/San Candido
Svt1
Söndag 18 december, 14.15 skicross Innichen/San Candido

Inga kommentarer: