Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

söndag 11 december 2011

Det går bra!

Det blev som planerat ett FIS-race i Kiruna under torsdag och fredag, ett race med mer smak för ganska många Region 1-åkare, däribland några riktigt bra resultat från förstaåringarna.

FIS i Kiruna brukar bli bra menar en av personerna i arrangörsstaben, P-O Edvinsson. Kommer de hyfsat lågpunktade finska åkarna så levererar de alltid bra åkning. Backen är lagom tuff och i år fick de till underlaget trots dåliga förutsättningar. Som vanligt är det normalt ett "hästjobb" för en arrangör att få till bra förutsättningar för ett FIS-race. Kiruna lyckades även i år!

Natalie Hermansson slog till i Kiruna!

Regionalt Blev det ett bra genrep inför kommande utmaningar. Luleåtjejen Natalie Hermansson, som lite snöpligt diskades i Kåbdalis alldeles i slutet av banan då hon hade nåt stort på "G", slog till med en tredjeplats under lördagen med 39 FIS points vilket tyder på att det är hennes personligt bästa resultat. Hon visar med detta att det finns i kroppen och att det inte är någon tillfällighet. Det börjar lossna för luletjejen som till vardags studerar vid Järpens Skidgymnasium, på sitt tredje år. På söndagen fick "Nattis" till ett till bra 5:e plats och kan åka hem riktigt nöjd, tror jag.

Dagens prestation nr 2 blev 96:an Hildur Karlssons 9:e plats som dessutom följdes upp på söndagen med 8:e plats. Starkt och stabilt jobbat! FIS-points i snitt 56,5 på en helg vilket var en skön revansch på premiären i Kåbdalis förra helgen.

Hildur premiärstark!

Norrbotten hade ytterligare ett lyckosamt "kast" med Jesper Ask i bra form. Arvidsjaurskillen slog till på lördag med personbästa och en 5:e plats. FIS-points 39vilket gör även hans resultat till ett personbästa. Senast han gjorde en bra insats var vid den årliga Piteparallellen ;-)

Jesper Ask, från klarhet till klarhet!

En annan kanonprestation stod Sofie Gidlund, född 1996, för på söndagen. Som hemmaåkare och med startnummer 51 lyckades hon placera sig som 11:a vilket gav henne sköna 69 FIS-points och ett snitt på ca 75. Mycket bra!

Västerbottens stolthet bland herrarna, på söndagen, blev utan tvekan Viktor Edeblom! Även han "persade" med en 6:e plats och sköna 39 FIS-points vilket inte förvånar mig. En stark kille som har fina förutsättningar att blomma ut i år. Han går på tredje året i Tärnaby, på gymnasiet, och tränas av bl a den föredetta Europacup-åkaren Calle Enocsson.

Sammanfattningsvis händer det mycket i vår region i helgen! Snön och kylan ger oss vad vi behöver och redan är de "bistra" veckorna 44-45-46 nästan glömda. Nästan, visserligen. Vi ligger, som så många andra, efter med storslalomträningen och tävlingsstressen "pockar" på. Mitt råd, glöm hetsen, Ni får de punkter Ni förtjänar när Ni så småningom kommer iform. Träning bör gå före tävling, enligt min mening. Då talar jag dock om den breda massan bland första och andraårs juniorer. Märk dock, är man i god form skall man förstås jaga pointsen, no doubt!

I helgen bjuder Kåbdalis upp till riktig "dans" i backarna tre. Lucialäger för 10-13-åringar, Regionläger och uttagning till skolningsläger för A-åkare och riktig tomte! Vad mer kan man erbjuda. Ett Borlängegäng med bl a Robert Jacobsson i spetsen åkte hem på söndag morgon med ett bra betyg till Kåbdalis på utcheckningsdisken. Efter en veckas bra träning i stillsam och anpassad miljö åker de hem till egen snö och nya utmaningar. Likt så många fler kommer de säkerligen tillbaka till den lilla "alpbyn" i Norrbotten. I Tärnaby kör föreningen Luciarace för ungdomarna vilket är första racet för året. Därefter, på tisdag och onsdag, står FIS för dörren igen. Två GS eller om det nu blir två SL, det är frågan.

Min helg har varit mycket bra! Som en av de tränare som hjälps åt att "vaska" fram duktiga regionåkare kan jag konstatera några saker. Underskatta aldrig vikten av att ta vara på alla träningspass som bjuds. Ett tjurigt humör, uppgivenhet och loj åkning straffar framförallt dig själv men ger också fel signaler till din omgivning. Ge aldrig upp! För det andra, underskatta aldrig vikten av att ha materialet i sin ordning när det vankas "balk", och inte när det gäller normala underlag heller.

Skidorna skall ALLTID vara vassa och i bästa skick! Det är en A-åkares ansvar att ta över pappas (!) arbete, alltmer. Åtminstone ta ansvar för utrustningen och se till att den är i bra skick. Jag riktar mig till en stor skara när jag skriver detta.

Dagens banåkning på tid visade att viljan att göra bra ifrån sig finns där, att kunskapen finns där och att kanterna gjorde sin del av jobbet! Bra åkning trots tuffa förutsättningar! Imorgon kör vi storslalom på manchesterunderlag och jag skall passa på att testa min dotters Rossignol 182, tidigt på morgonen efter att banan är satt och ungdomarna värmer upp. Som "vetandessjuk" vill jag testa några nya nyanser till tekniken som förmedlas runt om kring oss. Gäller att ta vara på detta! Friåkning och teknikträning på förmiddagen och därefter race på eftermiddagen. Bland A2 skall 15 st åkare belönas med ett skolningsläger men resan tar inte slut här för övriga, det skall understrykas. Det är bara att knyta näven i fickan och jobba vidare med stor glädje till sporten.

Kvällen avslutades bl a med schysta analyser av videoupptagningar där UHSKs Peter Åström lotsade ungdomarna i några sekvenser som gav mersmak. Kvällen är slut och Österrikes svar på den amerikanska attacken, Marcel Hirscher är i storform!

Inga kommentarer: