Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

lördag 30 januari 2010

He was fast, really fast!

Vi summerar World Winter Master Game 2010 i Kranjska Gora, Slovenien, just i denna stund. Kvällen har ägnats till festivalen som pågår samt en trevlig middag med synnerligen "giftiga" överraskningar samt till packning inför avresan imorgon. Mer om detta strax...

Men först och främst tar vi dagens slalom, river av den rätt så snabbt för det blev pallen för Sverige igen! Idag var det Stefan Bessman och Johan Arvidsson som stod upp för våra svenska färger. För mig gick det inte som önskat. I första åket hade jag stora problem uppe i övre delen av banan, delvis pga den greppiga snön och det faktum att jag hade för vassa kanter. I andra åket var min förhoppning att göra ett av dagens snabbare åk, för medaljplats var inte längre möjligt.

Jure Kosir, Slovenien, med fantastiska resultat från Världscupen och bland annat brons i slalom i OS Lillehammer 1994, åkte riktigt, riktigt bra i första åket och var snabbast med ca 1 sekund till godo på näst snabbaste man. Att försöka matcha denna snabbe 38-åring krävde höga insatser, vilket jag bestämde mig för. I fjärde käppen gick det på tok! Jag satte in för mycket kraft och fick ett karvingkast och gjorde en 360 och landade på baken. Inget är allvarligt skadat men jag har rejält ont i mjukdelar. Kolla in filmen!



Lite statistik på Jure Kosir, för skojs skull.

Olympics Games starts 10
Olympics Games Medals 1
FIS World Ski Championships starts 8
FIS World Cup starts 195
FIS World Cup podiums 20
World Cup Victories 3
FIS Europa Cup starts 24
FIS Europa Cup podiums 3

Det var ett stort nöje att möta Jure! Han hade mycket gott att säga om sin relation till svenskarna och han har fortfarande kontakt med många av hans gamla tävlingskompisar, bl a Johan Brolenius och Tomas Fogdö. Han är idag affärsman lokalt i Kranjska Gora och bl a Rossignols agent. Vi fick några intressanta minuter med materialprat och vill det sig väl åker jag Rossignol slalom nästa år ;-)

Nu är Masters-OS slut och det svenska teamet summerar fem medaljer, två guld, två silver och ett brons vilket faktiskt är över 50 % av alla medaljer som utdelades i herrar 45! Totalt delades 9 stycken ut! Sverige som nation satte en hel del prägel på spelen och jag är särskilt glad över de två gulden och de snabba åk jag lyckades med i GS och SG. Jag är även glad för Stefan Bessman och Johan Arvidssons skull. Stefan summerar silver och brons och Johan ett brons. De höll ihop slalomtävlingen riktigt bra. Stefan var trea efter första åket och Johan fyra. Willy Nardelli från Italien var i ledning inför andra åket och han såg ut att ha allt under kontroll in mot mål men olyckligtvis grenslar han en av de snabba avslutande kombinationerna. Vann gjorde slutligen Massimo Treccani från Italien. I övriga herrklasser i kategori A visades det upp riktigt bra och snabb åkning.




Avslutningvis...
...måste jag berätta om ett givande möte. Vi satt åter på restaurang med bordsgrannarna Strand och Fagerlind och nu börjar det hända grejer. Strand tog emot en kille med blond kalufs samt dennes medfölje, sannolikt medarbetare på något TV-bolag. Under middagen slänger vi lite kommentarer till varandra vid vårt bord, typ "var detta Jansryds första pallplatser?" osv.. Svaret kom blixtsnabbt från Bessman. Sekunden därefter bekräftar Strand, som hört diskussionen, med att sätta upp ett finger och markera "en gång, Adelboden 2009". Sen är det igång. Strand testas på ett flertal påståenden, han funderar, svarar men tillrättavisas ibland av Fagerlind, vars "historielexikon" snurrar på för fullt vid det här laget. Vi fortsätter äta. Efter en stund kommer Stig Strand till vårt bord och säger, få se om Ni kan den här - vem vann VM i storslalom 1985? Jag hugger nästan direkt och säger självsäkert "Markus Wassmaier, Tyskland"! Rätt svar! Men vem vann SuperGn i OS Lillehammer 1994? Bessman säger Kjetil Andre Aamodt, Norge men Strand säger, fundera en gång till... Sen säger Stig Strand - Ni skall få träffa honom, han sitter vid mitt bord. Markus Wassmaier var personen med den blonda kalufsen och mötet kändes särskilt stort för mig! Jag hade vid tidpunkten för hans VM-guld 1985 börjat etablera mig inom utförsåkningen och han kom att bli en av mina första idoler på sidan av Stenmark. Kul kväll och en riktigt bra avslutning på denna vecka.



Markus Wassmaier och jag - med ett mycket märkligt flin i mitt ansikte

Surfa gärna in och kolla evenemanget,

http://www.2010mastersgames.com/WWMG2010_en,,.htm

fredag 29 januari 2010

Det drar ihop sig!

Bild: Axel Bäck Rossignol/Rossignol/Rossignol

OS i Vancouver närmar sig med stormsteg! De sista platserna skall fördelas bland formtoppar- och dalar. En som lyckats med perfekt timing är vårt lands kanske kaxigaste tävlingsmänniska, Anja Pärson! Idag vann hon kombinationen i St Moritz och förpassade argaste konkurrenten Lindsay Vonn till tredjeplatsen. Anja har bäddat för en thriller där jag personligen tycker att hon har ett litet mentalt övertag på Vonn. Lindsay Vonn har vunnit nästan allt medan Anja slitit och slitit i bakgrunden. Förr eller senare vänder trender och frågan är om vi inte sett vändningen idag. Vonn känner sannolikt stor press medan Anja är i precis det läge hon önskar. Rykten säger att hennes serviceman fått gå, som det så vackert brukar uttryckas. Ersättare är sannolikt Schönfelders gamla serviceman efter att Österrikaren retirerat från cirkusen. Ett djärvt grepp så här kort tid innan OS men om det nu finns någon sanning i detta så verkar det ha fungerat. Riktigt roligt att se att Anja vågar mera och är tuffare i sin åkning. Det finns mer att önska och med ett återfunnet självförtroende kan det bli ännu bättre och därmed räcka riktigt, riktigt långt i Whistler.

Idag träffade jag och Stefan Bessman de svenska slalomkillarna i Kranjska Gora. Grabbarna var ute på en fysrunda med fystränaren, tillika Pitebon, Peder Hedeby. Vi fick några korta ord med dem genom bilrutan och gänget ser ut att ha en bra harmoni trots det prekära läget inför OS. En av killarna kommer att få stanna hemma, frågan blir vem? På söndag avgörs det!

En bra gruppdynamik är oerhört viktigt och det är fantastiskt kul att se Axel Bäck ta för sig i toppen i WC-cirkusen. Han lyfter sannolikt prestationerna hos alla de andra! Rykten säger att Jens är snabbast på träning och det är kanske bara en tidsfråga innan han visar upp sig som vi blev vana att se honom för några år sedan. Skidåkningen har han, det är jag övertygad om - men det är viktigt att han övertygar sig själv också. Självförtroendet är på väg uppåt! Håll utkik efter Axel, Jens och Anton på söndag - då sållas agnarna från vetet! ;-). Skämt och sido, alla killarna har framtiden för sig!

Storslalomkillarna verkar däremot ha det motigt. Markus Larssons gryende form har avklingat och Matts Ohlsson verkar ha svårt att komma in i någon form alls. Tyvärr ser det tungt ut på storslalomfronten. Det behövs mer positiv energi i den lilla gruppen, enligt min personliga korta analys. Jag kan förstås ha helt fel. Jag skulle gärna vilja se en fysiskt starkare Jon Olsson tillsammans med Marcus och Matts, men det är ännu bara ett önsketänkande.

En liten fundering... Vad händer om nu tex Bäck, Lahdenperä, Hargin och Myhrer bildar grupp till slalomgrenen i OS och det visar sig att Markus Larsson, som är uttagen till kombinationen, åker grymt bra slalom, bättre än någon annan av killarna? Helt hypotetiskt förstås, men vad händer i uttagningsprocessen då? Får Markus åka slalom eller får han stå över?

Well, nu är det dags att "knoppa in" för imorgon väntar avslutande slalom i World Winter Master Game och jag har ett bra läge till en trippel. Jag har å andra sidan lite huvudbry. I startlistan finns nämligen den gamla slalomstjärnan Juri Kosir samt ett par andra "unga" snabba killar som åkt världscup. De frustar och vill vara snabbast men det vill jag också! Genom att försöka matcha dessa killar måste jag öka mina insatser och riskera mera. Frågan blir, är det värt det? Tre guld eller en ny "skalp" iform av Juri Kosir? Jag har ingen aning om hans status. Kanske skulle jag ha kollat det innan jag skriver detta men som vanligt har jag stark tro på mig själv. Jag får fundera.

En sak till. Stötte på Strand och Fagerlind på restaurang ikväll. Jag kunde inte låta bli att fråga Strand och hans stalltips i söndagens slalom. Han tog det säkra före det osäkra och sa Herbst. Aningen fegt tycker jag, vad sägs om Bäck!

torsdag 28 januari 2010

Två svenskar på podiet i SuperG!

Jag har glädjen att notera min egen bedrift i bloggen ännu en gång! Idag glimmar ytterligare ett guld i min ficka, nämligen SuperG-guldet! Min forna paradgren, som aldrig tränas numera, och som just därför kräver mycket planering och fokus kring linjeval m.m. Man vill verkligen inte gå omkull och bindningarna skruvas åt så mycket som man vågar. Inga "tjuvslag" får stoppa en genom tex en förlorad skida i 70-80 blås...

Dagens Super-G i World Winter Master Game i Slovenska Kranjska Gora bestod av ca 25-30 sväng i en tajt stakning. Längsta avståndet låg på ca 30-32 meter och mina 33 meters Fischer 210 gav mig huvudbry i inledningen av inspektionen. Svängarna i den övre sektionen var tajta och liknande till stor del storslalom, ca 26-27 meter, och underlaget var betonghårt. Efter besiktning åkte jag ner till serviceverkstan och monterade fram bindningarna 1,5 cm i hopp om att det trots de korta avstånden skulle gå att köra på dem. Alternativet var storslalomskidorna men det steget är stort. SuperG skall köras på SuperG-skidor, that´s it! Frammonteringen behövdes!

I dagens startlista fanns den forde slalomstjärnan Juri Kosir från Slovenien. Han bor i Kranjska Gora och har från start varit ett dragplåster för tävlingarna tillsammans med Österrikes Christian Mayer och slovenskan Ursa Hovrat. Men ingen Juri sågs till! Synd, för jag hade gärna mätt mig med honom i den snabba pisten.

Totalsnabbast idag blev Peter Url från Österrike, med blott 0,10 SEK före mig. Tiden var 47,48 SEK. Url är född 1972 och tillhör toppåkarna i Österrikiska mastersligan. I senaste FIS Masters för två veckor sedan, i Gerlitzen, vann han totalen före Rainer Herb med 0,37 SEK och Peter Url är dessutom den regerande värdsmästaren i åldersklassen 35-39år. Efter den analysen är jag trots allt mycket nöjd med min tid fastän det svider lite att inte kunna titulera sig med "Fastest run of the day, every category". Min teamkompis Stefan Bessman gjorde idag sitt bästa internationella resultat genom att åka in på tredje plats, vilket var kanonkul! Två svenskar på pallen och till vår glädje smattrade fotoblixtarna som aldrig förr ;-). Stefan misslyckades med att nå pallen i storslalomen så det här var precis vad han behövde inför den avslutande slalomtävlingen!

Åkningen då, ja nog har jag gjort bättre. Morgonen blev inte riktigt som planerat då tiden innan course-inspection lades i vallaboden i hopp om att få till det perfekta glidet. Med stöd av Pekka Mattsson på telefon blev det slutligen en toppning med Vautis fluid -5 till -15. Jag tyckte det släppte på bra men vallaplaneringen kostade mig tyvärr inåkningen. Jag hade inte ett enda friåk innan start men försökte kompensera det med en bra uppvärmning och en stark tro på min förmåga. Gårdagens friåkning på de långa skidorna satt ju trots allt riktigt bra.

Med startnummer 242 på bröstet gick jag ut som ca 20e man i min grupp och ca 80e man i banan. Inledningen satte jag perfekt men en bit ner i branten blev det lite rock ´n roll och tankarna for än en gång genom huvudet - nu gäller det att hitta linjen och stå rätt på grejerna. Det gick undan och väl ute på det flackare partiet kände jag att jag fick bra flyt och skidorna gick lugnare. Det var dock grym stabilitet i skidorna i branten men jag blev i två-tre svängar störd av att de liksom satt som gjutna i underlaget, fick nästan rycka lös dem för att inte komma sent in i nästa sväng så jag betygsätter åket med 3,8 av 5. Väl nere i målfållan möttes jag av jubel och glada tillrop och känslan av att vara klart snabbast, at that point, var som vanligt riktigt, riktigt skönt! Mina teamkompisar skojade och sa att de tycktes se Österrikarna gapa som "fågelholkar" när den exalterade speakern nämnde tiden. Kul som fan, kort å gott!

Two down, one to go! I morgon vilar vi och tittar på WC-storslalom i Vitranc-backen i Kranjska Gora vilket skall bli gryymt skoj! Ikväll har vi galamiddag och förhoppningsvis kanske vi stöter ihop med världsstjärnorna. Det finska mastersteamet hälsade på hos Jukka Leino, den finska WC-åkaren. Det sägs att Marcus Sandell är på väg tillbaka efter sin tuffa skada i inledningen av säsongen och han kör tydligen förråk imorgon i hopp om att ta en plats i den finska OS-truppen till Vancouver. Blir spännande att se om han hänger med! Sen hoppas vi förstås på Markus larsson och Sverige! Jag är lite osäker på vilka som åker för vårt land men det står snart klart.

På lördag avslutar vi WWMG i Slovenien med att åka slalom. Jag hoppas att flytet håller i sig och att det blir en bra dag med bra väder. Slalom är slalom men siktet är som vanligt högst upp på pallen! Återkommer!

tisdag 26 januari 2010

One down, two to go!

Att komma från Sverige och vinna övertygande i Kranjska Gora, Slovenien - till och med "fastest skier of the day, every category" är en härlig upplevelse på flera plan.

Storslalom stod på programmet idag och backen, med en fallhöjd ca 350 meter, bjöd på en temporik stakning. Avståndet uppe på toppen låg runt 18 meter och nere i branten var de uppe i kanske 22. Underlaget var stenhårt och det är uppenbart att det inte snöat nämnvärt på denna breddgrad av de slovenska alperna.

Damerna flyttades i sista stund in i vår bana av någon outgrundlig anledning. 80 damer plus 60 herrar åkte före mig. Banan var som sagt, ganska tufft stakad avståndsmässigt, men den innehöll också många tvärställda gropar i det hårda underlaget. Det gällde att åka med insidan och vid flertalet tillfällen for det genom huvudet att ytterskidan skulle lösa ut. Men det gick bra trots att åkningen egentligen inte var på topp. Det handlade mest om att bevaka positionen på skidorna och ligga rätt i linje, men med ett guld kring halsen så är återhållsamheten ingen jag bryr mig om, snarare gläder den mig.

Många slovener har grattat och t.o.m. jämfört min åkning med "stenis", sannolikt pga den något ålderdomliga (!) stilen eller så var det just överlägsenheten. Folket i Kranjska Gora avgudar Ingemar Stenmark och tex Bojan Krisaj. Stjärnorna gjorde "stället" till vad det är idag! Med framgångarna tillsammans med det inhemska skidmärket Elan satte de denna lilla by på kartan. Det är svårt att fatta storheten i Ingemars bedrift men idag fick jag en liten "hint". Den slovakiske lagledaren som vi stötte ihop med på den lokala mataffären bugade djupt och packade dessutom mina matkassar. Han hade minsann stått i backen och sett dagens snabbaste och han hade många fina lovord.

Skön känsla att vara stjärna för en dag! ;-)

Vi är tre killar från Sverige på plats och på onsdag anländer ytterligare två stycken, Magnus Wallén och Håkan Dahl. Stefan Bessman, Täby SLK, hade chansen att slå sig in på pallplats men missade ingången till en av svängarna i övergången in i det brantare partiet. Han hamnade på 4:e plats 16 hundradelar efter italienaren Willy Nardelli. Johan Arvidsson, Djurgårdens IF, klarade inte heller den tempohöjning som krävdes i branten och föll på en innerskida på det isiga underlaget.

Nu tar vi nya tag! Återkommer med mer rapporter!

lördag 23 januari 2010

Ett äventyrligt alpinliv!

Alpinsäsongen är fortfarande i början av sin "linda", trots detta har våra ungdomar och juniorer hunnit med många skidtimmar och många svängar i både träning- och tävlingssammanhang. Herrarna i WC-cirkusen har en hektisk slalommånad och fartkillarna förbereder sig just nu för ett av säsongens tuffaste race i Kitzbuhl. Tandådalens FIS och Farttävlingar i Norska Hafjell har precis avslutats och FIS i Klövsjö väntar härnest. På det lokala planet har första USM-kvalet i Region avklarats med bl a fina framgångar för Piteå Alpina. Det första Team Future-gänget är ute i Europa och i Boden avgörs i helgen säsongens första LVC-kval för C- och B-åkare. Kort och gott, säsongen är i allra högsta grad igång och nu skall poängen och FIS-pointsen fördelas! Nu gäller det att ladda bössan och sikta in sitt mål!

Sommarens fysträning avgör i mångt och mycket hur det går för den alpine åkaren. På detta område behöver vi ständigt utveckla och förbättra och framförallt lära ungdomarna vikten av en stark och uthållig kropp. Alpin utförsåkning har många fördelar på det "mentala" planet! Den är socialiserande, individuell och i samma veva beroende av en positiv gruppdynamik. Den ger fantastiska möjligheter när det gäller tex den geografiska lärdomen. Som alpinist erbjuds du ett äventyrligt liv med många, och ibland långa, resor. Det är en fördel att tycka om gymet och att resa. Alpint är kanske ingen sport för lata själar med ett allt för stort behov av "egen tid" i hemmamiljö under vinterhalvåret. Vi umgås ofta "tajt" med varandra från november till mars likt ett kringresande cirkusfolk, såväl ledare/tränare som åkare. Den sociala utvecklingen gynnas samtidigt som resorna och upplevelserna gör att världen krymper. Det är ett äventyrligt liv!

På måndag börjar ett av mina stora äventyr för säsongen! Masters-OS står för dörren i Kranjska Gora, Slovenien. Jag och fyra andra killar från södra Sverige bildar team och reser ner redan på måndag. Tillsammans med 2500 andra veteranidrottare från 45 olika nationer skall vi njuta av en veckas ledighet från vardagen. Jag och Täbyadvokaten Stefan Bessman och Johan Arvidsson, till vardags kock, flyger till Munchen, hyr bil, och kör de sista 38 milen via Salzburg och rakt igenom de Österrikiska alperna. Vi passerar bl a St Johann, som var VM-ort för oss veteraner år 2002. Ett äventyr, som för mig, slutade med två silver och en 6:e plats och en ny erfarenhet av att ha fått åka ifrån den forne Österikiske stjärnan, Hans Enn, i Super-Gn. Vi beräknas anlända Kranjska Gora kring 22:00 och därefter väntar en efterlängtad sömn. På tisdagmorgon kliver vi upp tidigt och förbereder oss för Storslalom i tidernas första World Winter Master Game, ett äventyr i OS-anda! I somras anordnades World Summer Master Games i Sydney och nu är det vinteridrottarnas tur.

Förutom ett antal "flatlandsbor" från Sverige kommer Juri Kosir, Slovensk slalomstjärna på Fogdös tid, att delta. Även Christian Mayer sägs ska starta vilket blir riktigt, riktigt roligt! Det är alltid kul att jämföra tider med de gamla stjärnorna. Målet är inställt på pallplats! Det känner jag att jag har kapacitet till.

Vi tävlar i tre grenar, d v s alla grenar utom störtlopp. I helgen testar jag mina Super-G skidor i Kåbdalis nya backe och hoppas på en bra känsla. Storslalomformen är god och slalomformen är på uppåtgående, men tyvärr har jag inte hunnit med tillräckligt med banåkning men hoppas som vanligt att det skall sitta i ryggmärgen. Vi får några viktiga mellandagar därnere, mellan racen. OS-veckan avslutas med herrarnas WC-tävlingar i Kransjska Gora och vi hoppas att våra svenska stjärnor kan övertyga. De verkar ha en gryende form.

Håll tummarna och lycka till med Era äventyr!

tisdag 12 januari 2010

Lundbäck i topp igen!

Årets äldre Junior-SM har avgjorts i ett kyligt och vinterlikt Tärnaby. Kylan höll den alpina byn i ett järngrepp och först på fredagseftermiddagen släppte det så pass mycket att det gick att genomföra, det alla juniorer - äldre som yngre - kommit dit för.

För Norrbotten höll Gustav Lundbäck, Luleå Alpina, fanan högt! Killen har haft en fantastiskt fin utveckling hittills denna säsong. I Åres FIS-storslalom, innan jul, gjorde han ett gigantiskt ryck då han punktade ner sig rejält! I Tärnaby kom nästa ryck! Denna gång i slalom. Innan jul låg han och snittade på ca 70 FIS-points och i ÄJSMs slalom på fredagen slog han till med en meriterande 8:e plats bland svenskarna. Gustav är fortfarande yngre junior men visar ingen som helst respekt för de större grabbarna. Han är en tävlingsmänniska och hans "ryck" gav honom 43,43 FIS-point vilket skulle kunna beskrivas som en förbättring med 110 placeringar (!) på världsrankingen för killar födda 1993. En 43-punktare belönas idag med plats 22 i världen! Han behöver en till för att vara där. ÄJSM vinner Carl-Johan Öster, Djurgården, född 1992. Han blir dock frånåkt av en finne vid namn Paloniemi, som inte har samma lysande teknik som Öster men som trots allt är född så sent som 1993, vilket säger en del om hans bedrift!

År 2010 blir med största sannolikhet Gustav Lundbäcks genombrottsår men det finns så mycket mer att hämta! Han behöver växa till sig och bygga på sin fys vilket kommer att ge honom ännu mer fördel. Han har talang och en otroligt fin åk-känsla och brinner för att bli bäst, om jag får gissa. På tre tävlingar på denna sida om året har han radat upp topp 10 placeringar i relativt tuffa sammanhang! Han har fin uppbackning från ett av landets bästa gymnasier och han har många runt ikring sig som stöttar! Vi har all anledning att vara nöjda i Norrbotten! Nu återstår en rad FIS-tävlingar och så småningom yngre Junior-SM där Gustav är med och tampas om medaljerna! Vi håller tummarna!

På damsidan gjorde Rebecka Gunnarstedt, Kåbdalis Alpina, en strong insats i första åket i ÄJSM slalom. Hon hade en framskjuten 13:e placering i det starka startfältet. I andra åket satsade hon men tyvärr höll det inte denna gång. En spekulation kan man dock kosta på sig, och det är att hon sannolikt slagit sig in bland topp 6-8 i ett riktigt bra fält. Rebecka kör ofta jämt med juniorlandslagstjejerna, och ibland är hon snabbare, men som många av oss vet så måste hon, och alla andra alpinister som ligger just på gränsen, prestera så mycket mer för att vara med på "tåget". Men jag är av den uppfattningen att det är i dessa kretsar vi hittar "guldkornen", för en drake lyfter i motvind - vilket kanske börjar bli ett tjatigt ordspråk - man fasen, visst är det bra!

Det är bara streta vidare för Rebecka och fokusera på att utveckla sin skidåkning. Hon kryddade dessbättre den förlängda Tärnaby-weekenden med att vinna avslutande FIS-race som endast gav 42,17 FIS-points men säkerligen en bra knuff för självförtroendet. Hon är i slalom rankad 44:a totalt i Sverige på 39,60 FIS-points. I sin åldersklass (1991) rankas hon 8:a. Åldersklassen toppas av Anna Swenn-Larsson på 17,80 och det är ganska glest uppe i toppen. Rebecka, som är en duktig farttjej, har dock näst bästa ranking i Super-G och hon rankas 6:a i GS och 4:a i Störtlopp. Hon är en allround-åkare som har stor potential och framtiden för sig! Tummarna hålls förstås även för Rebecka, som inom kort lämnar Sverige och Kåbdalis för ett äventyr i Kanada! Lycka till Rebecka! Vi följer dina spår!

söndag 10 januari 2010

Piteås Johanna Mäntylä klar för Tjeckien!

Johanna Mäntylä, en av Piteås duktiga A-åkare, klarade pärsen i Funäsdalen under centralläger 2, för övrigt ett läger som är ett uttagningsläger till internationella ungdomstävlingar i Europa. Fantastiskt roligt för Johanna och förstås Piteå Alpina och inte minst för Peter Mellgren, tränare i junior/senior-gruppen i Piteå Alpina, som varit på plats i Funäsdalen och varit en av de ansvariga som summerat tider, analyserat, rangordnat och "vaskat" fram årets duktigaste A-åkare, så här långt in på säsongen.

Johanna har gett sig själv chansen genom hård och medveten träning och nu resulterar det i en resa med Team Future till Tjeckien, för tävling i såväl slalom som storslalom. Preliminärt handlar det om tävlingar i den s.k. Ricky V Orlickych-tävlingen i Lethoradska den 21-23/1. Den slutliga planeringen är inte klar, dock.

Johanna har haft en fantastisk vecka och upplever själv att hon presterat riktigt bra på lägret! Det har varit en lång vecka eftersom lägret inleddes direkt inpå den tuffa och smått kalla tävlingshelgen i Klövsjö/Vemdalen, där Johanna åkte till sig en finfin 8:e plats i storslalom. Nu kan Johanna luta sig bak och vila ut några dagar i hemmamiljön och vara mycket, mycket nöjd med sin insats under försäsongen 2009/2010, men ganska snart är det alltså dags för ett äventyr till Europa.

Med bl a sju inledande dagar i Sölden, tillsammans med övriga A-åkare i Team SAP, och därefter många träningspass i norrbottens skidpärla Kåbdalis har hon verkligen visat på en fantastisk kurva uppåt! Hon har levererat bättre och bättre åkning allt eftersom tiden gått och nu när vår hemmasäsong kommer igång på allvar startar en ny period med mer tävlingsträning och så småningom riktas siktet in på USM i Tärnaby 22-27/3, men först Tjeckien!

Alla i Piteå Alpina, grattar och önskar stort lycka till!

torsdag 7 januari 2010

Piteås Johanna Mäntylä tog en plats bland de bästa i Klövsjösvängen!

Johanna Mäntylä, Piteå Alpina och Moa Holmgren, AK Skellefteå tog sig vidare till nästa steg i Team Future. Båda två var med i Team SAPs aktivitet för A-åkare under försäsongen där bl a ett Sölden-äventyr ingick.

Piteås Johanna Mäntylä presterade kanonbra i Klövsjös storslalombacke när hon placerade sig som 8:e flicka. Hon hade startnummer runt 70 bland ca 140 st åkare på tjejsidan, vilket vittnar ännu mer om bedriften. Jag säger bara, stort GRATTIS och lycka till på nästa steg!

Johanna har stor kapacitet och har inlett säsongen med bl a pallplats i Luciaracet i Tärnaby, endast slagen av TIK Fjällvindens suverän Magdalena Fjällström. Att hon nu kliver fram topp 10 i Klövsjö är tydlig en bekräftelse på att hon är på rätt väg! Största förändringarna i år tycker jag personligen ligger på det fysiska planet. Med styrkan kan hon hålla emot de krafter som uppstår på ett bättre sätt. Johanna har en tuff åkstil med ganska snäv åklinje men även linjevalet blir bättre och bättre.

Johannas bedrift är viktig för fler än henne själv. Inte minst är den viktig för övriga klubbåkare som kan se upp till Johannas bedrift och inse att allt är möjligt, med bra vilja och en bra plan. Tillsammans med stöttande familjer, bra tränare och vänner gör vi detta möjligt! Nu är det bara att njuta för Johanna - ett kort ögonblick - och sedan satsa på även nästa steg, för där har hon chansen - men konkurrensen är stenhård! Oavsett hur det går för henne så har hon visat att hon kan åka skidor!

Ifjol tog sig Piteås Sofia Öquist vidare till Europaäventyr i Spanien. Internationella ungdomstävlingar i Europa är ett av målen för tjejerna och killarna, uttagna till Svenska Skidförbundets satsning, Team Future! Men till de som inte kom med vill jag verkligen betona, ge inte upp för detta!

Som stöd för de sista orden kommer ett citat, uppsnappat av mig på "vägen" och hämtat från en deltagare i Team Future ett tidigare år. "Det är kul att bli uttagen men det är inte lika kul att vara uttagen" Med det citatet kan vi konstatera att det ofta kan vara ganska bra att slå ur det berömda "underläget". Er tid kommer! Kämpa på!

måndag 4 januari 2010

Malin Hemmingsson i toppen i amerikanska Nor-AM!

Ett flertal svenska alpinister har lämnat landet för att prova lyckan i Amerika. En av tjejerna, Malin Hemmingsson från alpinklubben Gällö, lämnade Sverige redan inför säsongen 2006/2007 och hennes trend är klart positiv! Malin är född 1985 och har likt många andra duktiga tjejer i Sverige åkt JVM och även fått chansen att prova Europacup. I Malins fall utan större framgång. Som 25-årig tjej gör hon sällskap av endast 4 st andra tjejer i Sverige. En av dessa åker världscup och det är vår stjärna, Frida Hansdotter - som med sina 4,62 FIS-points i slalom tillhör snudd på topp 10 i världen. På andra plats i Sverige återfinns just Malin Hemmingsson på ca 15 FIS-points enligt senaste listan.

Vid helgens Nor-am tävlingar i Kanadensiska Quebec tar hon en fjärde och en femte plats och tillsammans med de första Nor-am tävlingarna i december 2009 är detta det bästa hon hittills gjort, punktmässigt! Med 15 FIS-points tillhör hon topp 90 i världen vilket ger en "hint" om hur tufft det är att konkurrera i dameliten. En till jämförelse säger att hon hade 0,9 sek upp till förstaplatsen som Megan McJames (USA) åkte till sig. McJames fick för segern 9,3 FIS-points vilket ger nivån ca Topp 45 i världen.

Min slutsats är att Malin Hemmingsson gör ett mycket bra jobb i det tysta och har fortfarande kapacitet att ta en plats i ett Europacup-lag. Hon är inte långt från en seger om hennes formkurva kan toppas ytterligare under denna säsong. Som tjej når hon antagligen sin bästa åldersfas mellan 25 och 28, enligt min mening. Tiden är knapp men tendensen är god! Kul! Mitt förslag är att ge henne chansen i Europacupen under säsongen, det skulle kunna "sporra" henne ytterligare! Hon har 21 stycken Europacupstarter men med "punktresultat" kring 35-40 FIS-points. Men nu är hon både äldre och bättre! Vi får hoppas att någon håller utkik "overthere".

Som avslutning delger jag ett inslag från hennes egna ord avseende hennes flytt till USA, hämtat från Gällö SK Alpinas officiella hemsida. Orden skrevs efter ca ett halvår, dvs under säsongen 2006/2007.

"Man ska väl inte ropa hej innan man har lärt sig prata men det känns som att jag tog ett jättebra beslut. Resurserna är sanslösa och det gör mig faktiskt ingenting. Vi har gratis läkarvård, mediciner och sjukgymnaster, en styrketränare och ett gym bara för oss, en österrikisk världscupåkare från säsongen 2006 som skidtränare/fystränare och en 60-årig amerikan som fixare och "extrapappa". Vi har också ett av de starkaste lagen i den högsta serien NCAA i USAs skidcirkus, och alla hjälper varandra. Vi är ett lag såväl som individuella idrottare, och även om inte världscup längre är ett mål så strävar alla efter att bli så bra som möjligt och se hur långt det bär. Jag har aldrig under mina år i lag och diverse grupper varit med om så lite gnäll, nästan lite märkligt att uppleva eftersom mycket energi tidigare har gått åt att sortera bort sånt som man inte vill höra. Helt plötsligt ligger allt fokus på att träna, studera, bli bäst och ha roligt på vägen. Helt enkelt ett ganska bra ställe".

Kolla även in en presentation av henne via http://www.golobos.com/sports/c-ski/mtt/hemmingsson_malin00.html

Kanadas antiklimax

Det går inte som planerat för de Kanadensiska teamen. Skadorna avlöser varandra och nu senast, i damernas slalom i Sagreb, skadade sig Anna Goodman så illa i ett knä att hon sannolikt blir borta minst ett halvår. Hon är den sjätte medlemmen ur det Kanadensiska landslaget som är borta från Olympiska spelen i Whistler i februari.

Anna Goodman hade en topp 10 placering på gång i första åket när hon föll ganska exakt på samma ställe som hon föll i fjol, och bröt tummen (!). Nu händer det igen vilket nästan på ett ironiskt sätt säger att OS-medaljerna minsann inte skall komma lättförtjänt för Kanada. Anna var på gång och hade precis klättrat till topp 10 genom bl a en 9:e plats i Åre och två segrar i Nor-AM.

Övriga skadade är:

John Kucera
Jean-Philippe Roy
Francois Bourque
Larisa Yurkiw
Kelly Vanderbeek

Alla dessa var OS-hopp! Men tyvärr får vi aldrig veta om de skulle lyckas ta de där prestigefyllda medaljerna. Nu står hoppet till bl a Osborne-Paradis eller möjligtvis Emily Brydon på tjejsidan.

Det är tufft att vara alpinist i Kanada just nu! Men ur askan växer sannolikt något starkt fram!

fredag 1 januari 2010

Gott Nytt Alpinår, mot nya mål!

Så är vi äntligen, på allvar, inne i alpinsäsongen! Från ett kallt men vackert Kåbdalis kan jag konstatera att framtiden på alpinhimlen ser hyfsat ljus ut! Svenska landslaget går mot ett spännande OS i Kanadensiska Whistler med framförallt "Mackan" på god väg mot toppform på killsidan och med en snabb Myhrer som verkar fått ordning på knäskadan. Roligt, och inte mindre spännande, är att Jens Byggmark verkar ha brutit den negativa trenden och sakta startat vägen tillbaka mot toppen. Jag hyser inga tvivel att han kommer att lyckas. Håll utkik efter tärnakillen i Sagreb på onsdag!



I januari avgörs vem som tar den sista platsen till OS bland killarna och hetare än någonsin är årets stjärnskott, Axel Bäck. Helt respektlöst har han visat att han kanske just nu är en av våra absolut bästa slalomkillar. I Levi presenterade hans sig och nu senast i Alta Badia visade han på nytt upp sin snabba sida när han placerade sig topp 10. I januari avgörs slalomcupen med totalt sex tävlingar varav jag själv sannolikt bevittar en av dessa. En annan rolig detalj är att vår egen Anton Lahdenperä, Gällivare SKs stolthet, gör entré i världscupen igen nu på onsdag! Kul!

På tjejsidan ser det ut som att Marlies Schilds återkomst till den absoluta världstoppen, efter sitt svåra benbrott för drygt ett år sedan, omkullkastar vinnar-oddsen i Vancouver. Tjejen var ju helt dominerande i senaste slalomen. Ursäkta mig tjejer, men hon åker som en man och kommer att bli mycket svårstoppad i takt med att underlagen blir allt tuffare för damerna också. Ytterligare en alpinist som slår fast "tesen" - att en skada inte bara är av ondo utan faktiskt kan föra mycket gott med sig. Hur än galet det låter. Till helgen tar hon hem 50 000 Euro i den bäst betalda slalomtävlingen i damernas världscup, om jag får gissa!



På hemmafronten är det FIS i Arvidsjaur och fler norrbottniska framgångar är att vänta. Jag tror särskilt på Daniel Steding bland killarna och Rebecka Gunnarstedt på tjejsidan. Den senare främst om hon får till flackåkningen. Intressant att även se om Lisa Blomqvist kan "drämma" till med en topplacering vilket jag numera är tämligen övertygad om! Nere i Klövsjö väntar ett gäng A2or på att få presentera sig bl a i storslalombacken som kan ge dem en plats till nästa centralläger. Som sann Pitebo hoppas jag att Johanna Mäntylä kan kliva fram och utmana sveriges bästa A2or för hon har verkligen kapacitet. Med en bra dag och en bra linje kan hon åka riktigt fort! Region 1 har redan räknat hem en pallplats och den står Magdalena Fjällström för, inget oväntat i sig.

Jag ser fram emot att se fler kliva fram i helgen! Natalie Hermansson, Ylva Stålnacke - förutsatt att foten tinat upp och luleås duktiga storslalomåkare Gustav Lundbäck, som gjorde ett fantastiskt "ryck" senast i Åre. Calle Näslund från Bygdsiljum har haft en bra start och har tidigare visat att han kan åka fort i Arvidsjaur. Carl går på Skidgymnasiet i Tärnaby och har presterat över min förväntan i storslalom hittills, vilket är kanonkul!

Det kommer att bli en intressant helg och vecka och inte minst månad!

Själv laddar jag för "OS" för Masters i Kranjska Gora, Slovenien, i slutet av månaden. Det skall bli riktigt, riktigt intressant! Mer om detta i kommande blogg.