Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

måndag 4 januari 2010

Malin Hemmingsson i toppen i amerikanska Nor-AM!

Ett flertal svenska alpinister har lämnat landet för att prova lyckan i Amerika. En av tjejerna, Malin Hemmingsson från alpinklubben Gällö, lämnade Sverige redan inför säsongen 2006/2007 och hennes trend är klart positiv! Malin är född 1985 och har likt många andra duktiga tjejer i Sverige åkt JVM och även fått chansen att prova Europacup. I Malins fall utan större framgång. Som 25-årig tjej gör hon sällskap av endast 4 st andra tjejer i Sverige. En av dessa åker världscup och det är vår stjärna, Frida Hansdotter - som med sina 4,62 FIS-points i slalom tillhör snudd på topp 10 i världen. På andra plats i Sverige återfinns just Malin Hemmingsson på ca 15 FIS-points enligt senaste listan.

Vid helgens Nor-am tävlingar i Kanadensiska Quebec tar hon en fjärde och en femte plats och tillsammans med de första Nor-am tävlingarna i december 2009 är detta det bästa hon hittills gjort, punktmässigt! Med 15 FIS-points tillhör hon topp 90 i världen vilket ger en "hint" om hur tufft det är att konkurrera i dameliten. En till jämförelse säger att hon hade 0,9 sek upp till förstaplatsen som Megan McJames (USA) åkte till sig. McJames fick för segern 9,3 FIS-points vilket ger nivån ca Topp 45 i världen.

Min slutsats är att Malin Hemmingsson gör ett mycket bra jobb i det tysta och har fortfarande kapacitet att ta en plats i ett Europacup-lag. Hon är inte långt från en seger om hennes formkurva kan toppas ytterligare under denna säsong. Som tjej når hon antagligen sin bästa åldersfas mellan 25 och 28, enligt min mening. Tiden är knapp men tendensen är god! Kul! Mitt förslag är att ge henne chansen i Europacupen under säsongen, det skulle kunna "sporra" henne ytterligare! Hon har 21 stycken Europacupstarter men med "punktresultat" kring 35-40 FIS-points. Men nu är hon både äldre och bättre! Vi får hoppas att någon håller utkik "overthere".

Som avslutning delger jag ett inslag från hennes egna ord avseende hennes flytt till USA, hämtat från Gällö SK Alpinas officiella hemsida. Orden skrevs efter ca ett halvår, dvs under säsongen 2006/2007.

"Man ska väl inte ropa hej innan man har lärt sig prata men det känns som att jag tog ett jättebra beslut. Resurserna är sanslösa och det gör mig faktiskt ingenting. Vi har gratis läkarvård, mediciner och sjukgymnaster, en styrketränare och ett gym bara för oss, en österrikisk världscupåkare från säsongen 2006 som skidtränare/fystränare och en 60-årig amerikan som fixare och "extrapappa". Vi har också ett av de starkaste lagen i den högsta serien NCAA i USAs skidcirkus, och alla hjälper varandra. Vi är ett lag såväl som individuella idrottare, och även om inte världscup längre är ett mål så strävar alla efter att bli så bra som möjligt och se hur långt det bär. Jag har aldrig under mina år i lag och diverse grupper varit med om så lite gnäll, nästan lite märkligt att uppleva eftersom mycket energi tidigare har gått åt att sortera bort sånt som man inte vill höra. Helt plötsligt ligger allt fokus på att träna, studera, bli bäst och ha roligt på vägen. Helt enkelt ett ganska bra ställe".

Kolla även in en presentation av henne via http://www.golobos.com/sports/c-ski/mtt/hemmingsson_malin00.html

Inga kommentarer: